به گزارش کردپرس، فرانسه در تلاش است راههایی برای حمایت از متحدان کُرد خود پیدا کند زیرا نگرانیها درباره توانایی آنها در نگهداری از زندانیان داعش در سوریه پس از بشار اسد افزایش یافته است. زندانیان فرانسوی بازدشات شده توسط کردهای سوریه که حدود ۲۰۰ مرد، زن و کودک هستند بزرگترین گروه از زندانیان غربی تحت بازداشت کردها از سال ۲۰۱۹ به این سو هستند.
فرانسه همچنین شریک شماره یک آمریکا در شمال شرقی سوریه به شمار میرود و دهها نیروی ویژه در حمایت از گروه نظامی تحت رهبری کردها، یعنی نیروهای دموکراتیک سوریه، در نزدیکی پایگاههای نظامی آمریکا مستقر کرده است. اما دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا، تهدید کرده که ۲۰۰۰ نیروی نظامی این کشور در این منطقه را خارج خواهد کرد.
رهبران نظامی کُرد سوریه در مصاحبههایی با رسانهها، از آمریکا و فرانسه درخواست کردهاند تا سربازانی را برای محافظت از آنها در برابر حملات ترکیه و تأمین امنیت زندانیان داعش اعزام کنند. کریس هوبی، مستندساز مستقل فرانسوی که به صورتی ویژه در شمال شرقی سوریه کار کرده، گفت: «کردها به فرانسه که تعامل خود با آنها را عمدتاً از منظر مبارزه با داعش میبیند، نزدیک شدهاند».
کردهای سوریه، فرانسه را به طور فزایندهای، بهعنوان مدافعی مطمئنتر از آمریکا برای خود میبینند. آمریکا همانند ترکیه، از کشورهای اروپایی خواسته زندانیان خود را از زندانهای تحت کنترل کردها بازگردانند، در غیر این صورت، واشنگتن آنها را بهعنوان شریکی غیرقابل اعتماد تلقی خواهد کرد. اما فرانسه نیز برای اعزام نیرو به منطقه به حمایت آمریکا نیاز دارد.
روزنامه نشنال دریافته است که مذاکرات حساسی پشت درهای بسته بین فرانسه، ترکیه و نیروهای دموکراتیک سوریه از یک طرف، و نیروهای دموکراتیک سوریه و مقامات جدید تحت امر (هیئت تحریرالشام) در دمشق، از طرف دیگر ادامه دارد.
کردهای سوریه در سال ۲۰۱۴، سه سال پس از آغاز جنگ داخلی در این کشور، در منطقهای که ۷۰ درصد نفت سوریه را تولید میکند به خودگردانی دوفاکتو دست یافتند؛ وضعیتی که دوست دارند آن را حفظ کنند. با این حال، ترکیه متعهد شده گروههای مسلح کرد در شمال شرقی سوریه را که ستون فقرات نیروهای دموکراتیک سوریه تشکیل میدهند، نابود کند زیرا آنها را تروریست میداند. خروج نیروهای آمریکایی ممکن است ترکیه را برای انجام اقدامات بیشتر علیه آنها جسورتر کند.
اقدامات پیشگیرانه
همزمان که قدرتهای جهانی به تسلط هیئت تحریرالشام در دمشق واکنش نشان داده اند، گروههای کردی، ذبا علم به این که اکثر کشورهای اروپایی به همکاری آنها برای نگهداری زندانیان خطرناک نیاز دارند، ظاهراً در تلاش هستند تا با شفافسازی خواستههای خود، از تحرکات منطقهای پیشی بگیرند.
داعش همچنان فعال است: هفته گذشته، اداره اطلاعات سوریه تلاش این گروه برای بمبگذاری در زیارتگاه حضرت زینب در دمشق را خنثی کرد. در ذهن کردها همچنان عقبنشینی جزئی نیروهای آمریکایی از شمال شرقی سوریه در دوره قبلی ترامپ در سال ۲۰۱۸ نقش بسته که دیدگاه آنها را نسبت به آمریکا بهعنوان شریکی غیرقابل اعتماد تقویت کرد.
خطرات امنیتی
احتمال فرار زندانیان داعش از زندانهای تحت امر کردها و انجام حملات در فرانسه – که بهطور تاریخی هدف شماره یک این گروه در غرب بوده – شاید توضیح قابل قبول تلاشهای فرانسه برای حفظ روابط دیپلماتیک خوب با شرکای کُرد خود باشد.
نیکولا لرنر، رئیس آژانس اطلاعات خارجی فرانسه، در گفتوگو با روزنامه لوموند گفت: «نیاز به هوشیاری دائمی» در مورد سوریه وجود دارد. سقوط حکومت اسد یک خطر امنیتی برای فرانسه به شمار میرود؛ او به بزرگسالان و کودکانی اشاره کرد که در اردوگاههای کردی بازداشت هستند.
حمله الهامگرفته از داعش در روز سال نو در نیواورلئان، نگرانیها را درباره انجام حملات مشابه در سایر کشورهای غربی افزایش داده است. با این حال، موضع رسمی فرانسه در این زمینه تغییر نکرده است. دولت میگوید بزرگسالانی که به داعش پیوستهاند باید تا حد امکان نزدیک به محل وقوع جنایاتشان محاکمه شوند، هرچند که هنوز مشخص نیست این محاکمهها در کجا برگزار خواهد شد.
در حالی که فرانسه امکان محاکمه در عراق را (به دلیل اجرای مجازات اعدام در این کشور) حمایت نمیکند، کودکان را هر زمان که ممکن بوده، از اردوگاههای تحت کنترل کردها بازگردانده است. آخرین عملیات بازگردانی وابستگان داعش از منطقه تحت کنترل کردهای سوریه در ژوئیه ۲۰۲۳ انجام شد.
با این حال، برخی از آنها به رسانههای فرانسوی گفتهاند که میخواهند بازگردند. در مستندی که توسط آقای هوبی، سال گذشته توسط تلویزیون فرانسه منتشر شد، آدام کلین ۲۱ ساله که در سال ۲۰۱۴ در سن ۱۱ سالگی به سوریه برده شده و توسط نیروهای دموکراتیک در سوریه بازداشت شد، از تصمیم والدینش برای پیوستن به داعش برائت جست.
منبع: روزنامه نشنال.
نظر شما