به گزارش کردپرس، سرانجام پارلمان عراق، لایحه تبدیل حلبچه به استان را تصویب کرد. از این پس حلبچه بهطور رسمی نوزدهمین استان عراق و چهارمین استان اقلیم کردستان بهشمار میرود. فراکسیونهای کرد در واکنش به این رویداد خوشحالی خود را ابراز کردهاند و بر اهمیت اتحاد میان خود تأکید کرده و گفتهاند: «با چنین اتحادی، میتوانیم دستاوردهای بزرگی داشته باشیم».
پس از اتمام رأیگیری، هریم کمال آغا، رئیس فراکسیون اتحادیه میهنی کردستان در پارلمان عراق، در گفتوگو با شبکه خبری روداو اعلام کرد: «این تصمیم، اقدامی کوچک اما مهم برای حلبچه است. ما بهعنوان فراکسیونهای کرد، همراه با شاخوان عبدالله، نایبرئیس پارلمان عراق، با فراکسیونهای مختلف در پارلمان گفتگو کردیم».
رئیس فراکسیون اتحادیه میهنی همچنین گفت: «با وجود آنکه برخی فراکسیونها مشکل ایجاد کردند، اما در نهایت، شکر خدا لایحه تصویب شد و حلبچه به نوزدهمین استان عراق تبدیل شد».
او از فراکسیونهایی که در این مسیر همراه بودند تشکر کرد و افزود: «برخی هم که مانع شدند، موضوعات خاص خود را داشتند، اما در نهایت حلبچه استان شد».
بیش از ده سال است که در اقلیم کردستان برای تبدیل حلبچه به استان تلاش میشود، اما هر بار به دلیلی از سوی بغداد با شکست مواجه میشد.
سروە عبدالواحد، رئیس فراکسیون نسل نو در پارلمان عراق، در گفتوگو با روداو گفت: تمامی فراکسیونهای کرد بر سر این موضوع همصدا بودند. فراکسیون ما مدت زیادی در مورد تبدیل حلبچه به استان تلاش کرده بود. امروز سرانجام این خواسته مردم اقلیم کردستان، بهویژه مردم حلبچه محقق شد.
او اشاره کرد که در جریان رأیگیری مشکلاتی پیش آمد، اما در نهایت با پشت سر گذاشتن موانع، رأیگیری انجام شد.
در روز ۲۴ ژانویه ۲۰۱۳، نچیروان بارزانی، نخستوزیر وقت اقلیم کردستان، متن لایحه تبدیل حلبچه به استان با شماره ۱۲۰۳۴ را به نوری مالکی، نخستوزیر وقت عراق ارسال کرده بود، اما اختلافات میان شیعیان و اهلسنت، مانع از تبدیل حلبچه به استان جدید شده بود.
سیپان شیروانی، نماینده پارلمان عراق از فراکسیون حزب دمکرات کردستان، در گفتوگو با روداو گفت: «با تلاش فراکسیونهای کرد، بهویژه شاخەوان عبدالله و محسن مندلاوی، معاونان رئیس پارلمان، و همکاری برخی فراکسیونهای شیعه و سنی، لایحه به تصویب رسید. با وجود تلاشهای بسیار برای ایجاد مانع و بحران، در نهایت این یک موفقیت کوچک برای همه فراکسیونهای کرد در این دوره از پارلمان است و هدیهای به خانوادههای شهدای حلبچه».
این نماینده حزب دمکرات کردستان تأکید کرد: «مهمتر از همه، اتحاد است. اگر متحد باشیم، مثل حالا، یک دستاورد پس از دستاورد دیگری به دست میآوریم. هر زمان که متفرق بودیم، همه چیز را از دست دادهایم».
بر پایه اعلام اداره آمار اقلیم کردستان، جمعیت حلبچه امسال به ۱۲۵ هزار نفر رسیده است.
مثنی امین، نماینده پارلمان عراق از فراکسیون اتحاد اسلامی کردستان، در گفتوگو با روداو گفت: «شکر خدا لایحه تصویب شد و از نتیجه رأیگیری خوشحالیم. حالا حلبچه بهصورت قانونی یک استان است».
این نماینده اتحادیه میهنی درباره تلاش برخی برای تبدیل تلعفر به استان گفت: «برخی با هدف استان شدن تلعفر مشکل ایجاد کردند، در حالی که تلعفر هنوز مشکلات زیادی دارد و نماینده نینوا با آن مخالف است. نباید تلعفر با حلبچه قاطی شود. همین باعث شد تعدادی از نمایندگان جلسه را ترک کنند».
او که نماینده حلبچه است، اشاره کرد که برای تبدیل تلعفر به استان، باید شورای استان نینوا رأی دهد، وزارت برنامهریزی گزارشی ارائه کند، و هیئت وزیران آن را تأیید کرده و به عنوان لایحه به پارلمان بفرستد. اما چنین چیزی هنوز انجام نشده است.
مثنی امین همچنین به همه مردم اقلیم کردستان تبریک گفت و افزود: «این اقدامی برای بهرسمیتشناختن نسلکشی کردهاست، چون حلبچه قربانی جنایت نسلکشی شده است. این موضوع بسیار مهم است».
چرو حەمەشەریف، نماینده حلبچه در پارلمان عراق، که با لباس کردی در جلسه حاضر بود، در گفتوگو با روداو گفت: «هردو نایبرئیس پارلمان، بهویژه شاخوان عبدالله، نقش مهمی ایفا کردند. درست است که مشکل ایجاد شد، اما در نهایت موضوع حل شد.» او ابراز امیدواری کرد که کردها همیشه چنین متحد و همصدا باقی بمانند.
استان جدید حلبچه شامل یک شهرستان (بخش مرکزی حلبچه) و چهار ناحیه است: خورمال، بیاره، بمو و سیروان...
شاخوان عبدالله، نایبرئیس مجلس نمایندگان عراق، در یک نشست خبری از رئیس مجلس و تمامی نمایندگان فراکسیونهای کرد تشکر کرد که در تصویب طرح تبدیل حلبچه به استان، همکاری و پشتیبانی کردند.
شاخوان عبدالله گفت: «این طرح مدتهاست که روی آن کار میشود. چندین بار در دستور کار مجلس قرار گرفت، اما هنگام رأیگیری با مشکل مواجه میشد».
نایبرئیس مجلس عراق با ابراز تأسف از اینکه برخی فراکسیونها دیدگاههایی دارند که با سطح قربانیان حلبچه همخوانی ندارد، گفت: «نباید حلبچه را با هیچ شهرستان دیگری همردیف کرد. موضوع حلبچه، موضوعی با بُعد معنوی است و هرگونه کمتوجهی به این مسئله، بیاحترامی به مردم حلبچه است».
شاخوان عبدالله همچنین گفت: «متأسفانه برخی فراکسیونهای سیاسی که دوست ما بودند و زمانی که با فراکسیونهای کرد دیدار کردند، قول دادند که به این طرح رأی دهند و حتی حاضر شدند پیش از ما در پارلمان سخنرانی کنند، اما متأسفانه با بهانههای مختلف خواستار برهم زدن نشست پارلمان شدند».
نایبرئیس مجلس عراق از فراکسیون حزب دمکرات کردستان بود و از تمامی نمایندگانی که خارج از فراکسیونهای کرد به تبدیل حلبچه به استان رأی دادند، تشکر کرد و گفت: «برخی نمایندگان و نیروها موضعی شرافتمندانه و میهندوستانه اتخاذ کردند و در کنار ما ایستادند».
سروه محمد، عضو پارلمان عراق از فراکسیون اتحادیه میهنی کردستان، که لباس کردی بر تن داشت، به رسانهها گفت: «در این نشست ۱۷۸ نماینده حضور داشتند. گفتوگوهای زیادی میان فراکسیونها و نمایندگان صورت گرفت تا چند شهر دیگر نیز به استان تبدیل شوند. در پایان به نمایندگان اجازه ندادیم جلسه را ترک کنند و از آنها خواستیم در جلسه باقی بمانند تا ما هم در آینده با آنها همکاری کنیم».
نظر شما