تشدید فشار بر خبرنگاران حوزه مسائل کردها در ترکیه

سرویس جهان- سازمان گزارشگران بدون مرز با محکوم کردن بازداشت‌ها، حملات فیزیکی و سانسور رسانه‌ای در ترکیه اعلام کرد طی یک ماه گذشته دست‌کم شش مورد نقض آزادی مطبوعات در ارتباط با پوشش مسئله کردها ثبت شده و از مقامات این کشور خواست به فشار بر روزنامه‌نگاران پایان دهند.

به گزارش کردپرس، سازمان گزارشگران بدون مرز با انتشار بیانیه‌ای، فشارها بر روزنامه‌نگارانی را که تحولات مرتبط با مسئله کردها در ترکیه را پوشش می‌دهند، محکوم کرد و از مقامات این کشور خواست به «فشارهای غیرقابل تحمل» علیه رسانه‌ها پایان دهند.

به گزارش این نهاد بین المللی، همزمان با گسترش اعتراضات حامیان کردها در جنوب‌شرق ترکیه طی یک ماه گذشته، دست‌کم شش مورد نقض آزادی مطبوعات از جمله بازداشت، حمله فیزیکی و سانسور حساب‌های شبکه‌های اجتماعی ثبت شده است. این سازمان تأکید کرد که این اقدامات نشان‌دهنده رویکرد خصمانه مقامات نسبت به پوشش رسانه‌ای موضوعات مرتبط با کردها و حق دسترسی شهروندان به اطلاعات است.

ارول اوندراوغلو، نماینده  این سازمان در ترکیه، در این بیانیه اعلام کرد افزایش سانسور، ارعاب و خشونت علیه روزنامه‌نگارانی که درباره مسائل کردی گزارش تهیه می‌کنند «عمیقاً نگران‌کننده» است. او از مقامات خواست به تابوسازی پیرامون این موضوع پایان دهند و اجازه دهند خبرنگاران آزادانه روند مذاکرات دولت با جریان‌های سیاسی کردی را پوشش دهند.

در یکی از موارد مورد اشاره، مقاله‌ای که ۱۹ ژانویه در وب‌سایت خبری Bianet منتشر شده بود، چهارم فوریه به دستور یک قاضی در استانبول با استناد به «تهدید امنیت ملی» سانسور شد. این گزارش با عنوان بیکاری زنان و کردها منتشر شده بود. نسخه ترکی آن همچنان در دسترس است، اما نسخه انگلیسی از سایت حذف شده است.

در موردی دیگر، حساب کاربری روزن تکوا، روزنامه‌نگار مستقل، در شبکه اجتماعی X که حدود ۶۷ هزار دنبال‌کننده داشت، بیش از یک سال مسدود ماند. او ۱۵ فوریه ۲۰۲۵ هنگام پوشش اعتراضات علیه انتصاب سرپرست دولتی به جای شهردار وان بازداشت شد. شهردار برکنار شده از حزب کردگرای دم پارتی، سومین حزب بزرگ پارلمان ترکیه و از میانجی‌های روند صلح، بود. تکوا به «انتشار تصاویر نادرست» از عملیات پلیس و «اطلاعات گمراه‌کننده تهدیدکننده امنیت ملی» متهم شد. هرچند دادستانی وان در سپتامبر ۲۰۲۵ اتهام «اطلاعات نادرست» را رد کرد، اما حساب او همچنان تعلیق است.

همچنین احمد اون، رئیس دفتر منطقه‌ای خبرگزاری مستقل ANKA در دیاربکر، و متین یوکسو، خبرنگار آزاد، ۲۲ ژانویه هنگام پوشش راهپیمایی اعتراضی در سوروچ هدف شلیک گلوله‌های پلاستیکی و گاز اشک‌آور نیروهای امنیتی قرار گرفتند. به گفته  گزارشگران بدون مرز، اون از ناحیه زانو و یوکسو از ناحیه صورت زخمی شدند. در همان روز، بکر سیهانلی، خبرنگار خبرگزاری IHA نیز بر اثر برخورد خودروی زرهی زخمی شد.

 این سازمان همچنین به بازداشت رافائل بوکان‌دورا، روزنامه‌نگار فرانسوی، اشاره کرد که ۱۹ ژانویه هنگام پوشش تظاهرات حزب  دم پارتی در منطقه سری‌گازی استانبول بازداشت و دو روز بعد آزاد شد.

این سازمان تأکید کرده است که سه روزنامه‌نگار هم‌اکنون در ترکیه در زندان به سر می‌برند. ترکیه در شاخص جهانی آزادی مطبوعات سال ۲۰۲۵ گزارشگران بدون مرز، در میان ۱۸۰ کشور، در رتبه ۱۵۹ قرار دارد.

کد مطلب 2793564

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha