کرونا و آینده مبهم اولین تولید کننده شیر استریل گاومیش خاورمیانه در مهاباد

سرویس آذربایجان غربی- نخستین تولید کننده شیر استریل گاومیش خاورمیانه در مهاباد از همان سال های اول تولید با مشکلاتی همچون مالیات و بدهی های بانکی رو به رو شد و طی یک دهه این کارخانه بسته شد، اکنون مدیر عامل این واحد تولیدی یک ماه فرصت دارد تا مجددا کارخانه را راه اندازی کند، البته اگر کرونا بگذارد.

به گزارش خبرنگار کردپرس، مجتمع صنایع لبنی و شرکت شیریران، سال 89 در متراژی به مساحت 80 هزار متر مربع زمین کارخانه و با 140 نفر پرسنل در مهاباد آغاز به کار کرد.

در آن سال شیریران، 20 نمایندگی داخلی و 6 نماینده در کشور عراق داشت و به عنوان تنها تولیدکننده روغن حیوانی اصیل در ایران وارد کارزار رقابتی محصولات لبنی ایران شد. مجتمع صنایع غذایی شیریران ، تولیدکننده انواع فراورده های استریل از شیر گاو و گاومیش و صادرکننده برتر بود و در همین راستا با استفاده از چربی خالص شیر اقدام به تولید روغن حیوانی خالص می کرد.

در پاییز سال 90 و در سال اول تولید، مدیر عامل و سهامدار مجموعه در یک مصاحبه خبری بیان کرد: نخستین بار در کشور شیر گاومیش، در این واحد تولیدی با حدود 30 میلیارد تومان سرمایه گذاری ، استریل و در بسته بندی های بهداشتی و در 2 نوبت با ظرفیت تولید حدود 400 تن شیر استریل گاومیش وارد بازار شده است.

به گفته نجفی؛ شیر استریل گاومیش در جهان فقط در ایتالیا و بخش کوچکی از امریکا با عنوان شیر بوفالو تولید می شود و جمهوری اسلامی ایران با تولید این محصول جزو معدود کشورهای صاحب این صنعت است.

مدیر عامل شرکت صنایع لبنیات مهاباد که در آن زمان شیر استریل گاومیش را به بازارهای استان تهران و شهرهای آذربایجان غربی عرضه می کرد از امکان صادرات شیر گاومیش به کشورهای اروپایی و عربی خبر داد و گفته بوده بود: به زودی انواع پنیر و ماست از شیر گاومیش در همین مجموعه تولید خواهد شد.

مشکل تامین سرمایه در گردش طی دومین سال تولید در نخستین تولید کننده شیر گاومیش خاورمیانه

دو سال بعد رئیس جهاد کشاورزی وقت آذربایجان غربی در جریان بازدید از تنها کارخانه تولید فرآورده های شیر گاومیش خاورمیانه در مهاباد، از احداث خط تولید پنیر پاستوریزه گاومیش در شرکت گسترش صنایع لبنیات مهاباد در آینده نزدیک خبرداد.

سید علی مختاری در آن زمان ضمن حمایت و حل مشکلات نقدینگی مورد نیاز این واحد صنعتی در رابطه با مسائلی از قبیل تعریف استاندارد برای شیر گاومیش، تامین مواد اولیه شیر گاومیش در استان، مشکل تامین پاکت های بسته بندی بهداشتی محصولات، تامین سرمایه در گردش مورد نیاز این شرکت دستور داد تا اقدامات و هماهنگی های لازم انجام پذیرد.

به گفته رئیس جهاد کشاورزی آذربایجان غربی؛ برای راه اندازی این واحد صنعتی اعتباری بالغ بر 450 میلیارد ریال هزینه شده است و از این طریق برای تعداد 100 نفر به صورت مستقیم و غیر مستقیم اشتغالزایی شده است و با رونق و افزایش تولید، امکان صادرات شیر گاومیش علاوه برتامین مصرف مورد نیاز داخلی به کشورهای اروپایی و خاورمیانه نیزفراهم خواهد شد.

مقررات پیچیده صادراتی، رکود کارخانه شیریران و خطوط خاموش تولید در هفتمین سال تولید

چهار سال بعد و در مرداد ماه سال 96، در آستانه هفتمین سال راه اندازی کارخانه شیریران و اولین تولید کننده شیر استریل گاومیش در خاورمیانه ، مدیرعامل شرکت شیر ایران در جریان بازدید کارگروه رفع موانع تولید از پروژه های صنعتی شهرستان مهاباد گفت: این شرکت در حال حاضر با رکود رو برو است و از سه خط تولید شرکت تنها خط پاستوریزه فعال است که حداکثر در روز ۷ تا ۱۰ تن تولید دارد.

سید رضا نجفی اردبیلی در خصوص مشکلات این واحد تولیدی ادامه داد: در بخشی نیروی انسانی نیز از ۱۱۰ نفر کارگر تنها ۵۵ کارگر به فعالیت مشغول هستند، که در صورت عدم حمایت دولت وضعیت نیمه‌فعال کنونی به تعطیلی کامل کشیده خواهد شد.

او اضافه کرد: قطعات پاکتهای محصولات لبنی از آلمان خریداری می شود که در حال حاضر شرکت توانایی خرید این پاکت‌ها را ندارد.

مدیرعامل شرکت شیریران ظرفیت این کارخانه را در یک شیفت 10 ساعته حدود ۲۰۰ تن محصول لبنی عنوان کرد و گفت: عمده مشکلات شرکت مسئله سرمایه در گردش است که در صورت تامین این سرمایه می توانیم پاسخگوی مشتریان داخلی و خارجی باشیم.

فرماندار ویژه شهرستان مهاباد نیز هدف از بازدید از این واحد های تولیدی را شناسایی مشکلات و موانع سطح شهرستان و مذاکره با مسئولین مربوطه در استان دانست و گفت: برای هر واحد تولیدی شناسنامه‌ی تهیه شده که شامل مشخصات واحد تولید نیروی انسانی سرمایه مشکلات و موانع موجود در آن ذکر شده است تا مطابق با این اولویت ها به بررسی و رفع مشکلات آنها بپردازیم.

شجاعی بارزترین مشکلات اصلی تولید در شهرستان مهاباد را معضل سرمایه در گردش، مشکلات بانکی و قوانین و مقررات پیچیده صادراتی عنوان کرد و افزود: با تزریق تسهیلات می‌توان تا حدودی مشکلات آنها را برطرف کرده که این امر با رفع مشکلات بانکی حاصل می شود.

قوانین مالیاتی و بانکی، بدهی ها و افول کامل کارخانه شیریران طی یک دهه

اما با این اوصاف باز هم وضعیت اولین واحد تولید کننده شیر استریل گاومیش خاورمیانه در مهاباد حل نشد. مشکلات پیش روی صادرات محصولات، ضربه بزرگی به این واحد تولیدی در مهاباد زد. به نحوی برای تامین پاکت های بسته بندی محصولات لبنی با مشکل روبه رو شد.

نبود سرمایه در گردش، افزایش بدهی ها به بانک ها و کارگران روی هم تلمبار شد و تا تعطیلی کارخانه پیش رفت.

نجفی اردبیلی صاحب کارخانه شیرایران اسفند ماه سال گذشته در جمع خبرنگاران دلایل تعطیلی کارخانه را کمبود سرمایه درگردش، تحریم‌ها، تورم و گرانی مواد اولیه و قوانین سخت مالیاتی و بانکی اعلام کرد و گفت: درحالیکه دفاتر مالی شرکت در سالهای پایانی نشان می‎داد این شرکت با ضرر مالی روبرو است اما مالیات‌ها همچنان تصاعدی افزوده می‌شد و حتی تمامی حسابهای شرکت و شخص بنده مسدود شد.

فرصت یک ماهه جهت جذب سرمایه گذار و راه اندازی تولید کارخانه

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار آذربایجان‌غربی نیز در حاشیه بازدید از واحد تولید لبنیات راکد «شیرایران» مهاباد در جمع خبرنگاران گفت: راه‌اندازی مجدد این کارخانه نیازمند چندین میلیارد تومان است اما مشکل اصلی بدهی‌های بالای این شرکت به بانک‌ها است که فعال سازی آن را با مشکل روبرو کرده است.

بهنام شهدی اظهار کرد: درصورتی که این شرکت بتواند 20 میلیارد تومان سرمایه از طریق مشارکت یا آورده شخصی جذب نماید نزدیک به 20 میلیارد تومان از بدهی‌های آن بخشوده خواهد شد که فرصتی بسیار مناسب است و یا اینکه درصورت پرداخت کامل بدهی از طریق جذب سرمایه‌گذار جدید زمینه برای دریافت وام جدید نیز فراهم شود.

اما مدیر عامل شیر ایران بدهی ها، مالیات تصاعدی و شروع تحریم‌ها و تورم، را عامل تعطیل شدن کارخانه معرفی کرد و گفت: درحال حاضر تنها سرمایه در گردش و جذب سرمایه گذار می‌تواند این کارخانه را نجات دهد که به دلیل شیوع کرونا در ایران سرمایه گذاران خارجی از مشارکت امتناع کرده اند.

ملهت تعویق کلیه عملیات حسابرسی و مطالبات تا پایان خردادماه سال جاری برای کارخانه شیریران مصوب و مقرر شده تا در این مدت سرمایه گذار با مشارکت دادن سرمایه گذاری دیگر یا آورده شخصی این شرکت را از حالت راکد خارج کند. فرصتی که به گفته فرماندار مهاباد؛ «برای راه اندازی این واحد تولیدی غیرقابل تکرار است».

اکنون مدیر عامل اولین تولید کننده شیر استریل گاومیش در خاورمیانه یک ماه زمان دارد تا این واحد تولیدی را نجات دهد.

کد خبر 281487

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha