کمبود دوباره داروی انسولین در ایران؛ در پس پرده چه خبر است؟

سرویس ایران- کمبود انسولین قلمی به عنوان یک داروی وارداتی در ایران، امسال هم دامنگیر بیماران دیابتی و موجب نگرانی آنها در کشور شده است. این مسئله سبب شده تا دوباره طرح توزیع محدود و سهمیه ایی این دارو در بین تعداد محدودی از داروخانه های معین هر استان به صورت تدریجی و در چند مرحله انجام بگیرد.

به گزارش خبرنگار کردپرس، داستان تکراری کمبود انسولین قلمی در کشور و سهمیه بندی کردن آن که در پاییز سال گذشته شدت گرفته بود، در سال جاری و در این اوان کرونا دوباره، به جان بیماران دیابتی خنجر می زند.

به طوری که در هفته‌های اخیر بیماران دیابتی نتوانسته اند داروی انسولین قلمی مورد نیاز خود را به راحتی تهیه کنند. داروی مهمی که به دلیل نقش حیاتی برای بیماران دیابتی از اهمیت بالایی در سبد دارویی این گروه از بیماران برخوردار است.

مهر ماه سال 98 بود که کمبود انسولین قلمی در بازار که جزو داروهای وارداتی است، موجی از نگرانی را در میان بیماران دیابتی کشور شکل داد و تداوم این مشکل وعده های مدیر کل امور دارویی کشور در خصوص وجود این دارو به اندازه نیاز چندین ماه کشور را هم زیر سوال برد.

یک هفته طول نکشید که بازار سهیمه ایی و حتی بازار سیاه این دارو هم شکل گرفت و داروخانه ها به فروش آزاد این دارو و عدم پذیرش دفترچه های درمانی اقدام کردند.

امسال نیز دوباره این مشکل سر باز کرده و طی چند هفته اخیر مشکل کمبود یک سری از اقلام انسولین از جمله انسولین قلمی و پر مصرف خارجی novorapid شکل گرفته است.

کمبود سراسری است/ توزیع انسولین به صورت محدود و تدریجی انجام می شود

مدیر نظارت و ارزیابی مواد و فرآورده های داروئی معاونت غذا و داروی آذربایجان غربی می گوید: کمبود سراسری است و نتیجتا در استان ما هم کمبود آن محسوس است.اما بطور جدی موضوع از سوی مسئولین سازمان غذا و دارو در دست پیگیری است.

دکتر فاطمه آقازاده تاکید می کند: با پیگیری‌های صورت گرفته از سوی معاونت غذا و دارو مشکل در حال رفع است و طی هفته جاری تعداد محدودی از این دارو بصورت سهمیه از سوی سازمان غذا و دارو به این استان اختصاص یافته که به تدریج در داروخانه های معین استان توزیع می شود.

به گفته مدیر نظارت و ارزیابی مواد و فرآورده های دارویی آذربایجان غربی؛ بعلت کمبود مقطعی و کشوری، توزیع در سطح همه داروخانه‌ها امکان پذیر نبوده و به جهت کنترل و نظارت دقیق بر نحوه توزیع، مقرر شد که این تعداد در بین تعداد محدودی از داروخانه های منتخب توزیع گردد. که در صورت رفع کمبود مجددا توزیع آن در کلیه داروخانه ها صورت می پذیرد.

او اضافه می کند: به منظور تامین نیاز بیماران استان در مرحله اول در اواخر هفته گذشته تعدادی از این داروها در سطح استان توزیع شده و مرحله دوم در حال توزیع است البته بیماران می توانند تحت نظر پزشکل معالج از سایر برندهای انسولین مثل apidra و یا از انسولین های تزریقی تولید داخل که به وفور در بازار موجود است، استفاده کنند.

آیا امسال هم در پی کمبود داروهای حیاتی، بهانه قاچاق دارو مطرح است؟

داستان دقیقا مشابه پاییز سال گذشته است، راهکار هم همان ها هستند و چیزی عوض نشده است. دوباره مسئولان امر بیماران را به مصرف داروهای مشابه تشویق می کنند و سهمیه بندی و توزیع محدود تنها راهکار سازمان غذا و داروی کشور در استان های مختلف است.

زمستان سال گذشته بود که رییس فراکسیون غذا و داروی مجلس شورای اسلامی، از نگرانی‌هایی پیرامون قاچاق داروهای حیاتی برای بیماران به دیگر کشورها خبر داد و گفت: این مسئله نمی‌تواند دلیل قابل قبولی باشد برای اینکه سهمیه داروخانه‌ها را کاهش دهند.

همایون هاشمی، در آن زمان اعلام کرد: به نظر می‌رسد سیاست وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی این گونه است که به صورت کنترل شده و هدایت شده داروها را به دست مصرف‌کنندگان برسانند. آنچه در بطن جامعه می‌بینیم نگرانی مصرف‌کنندگان داروی انسولین و خانواده‌های آنها در زمینه دسترسی به آن است، چرا که در این زمینه با مشکلات جدی مواجه شده‌اند و می‌طلبد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بازنگری جامعی در این بخش انجام دهد.

او با اشاره به این که در بخش غیر دولتی ظرفیت‌ مطلوبی در زمینه واردات داروهای فوریتی و هم تامین سایر داروها وجود دارد ، اظهار کرد: اگر به موقع ارز مورد نیاز برای این واحدها تامین شود و فراخوان نیز به درستی صورت بگیرد و انحصاری نباشد، می‌توان نگرانی‌های موجود در حوزه تامین دارو را برطرف کرد.

با این وجود امسال هم این مشکل همچنان باقی است و شائبه قاچاق دارو هم دور از انتظار نیست. اما اینکه طی یک سال گذشته چه راهکارهای در مقابله با این موضوع انجام شده ، مشخص نیست زیرا تغییری در وضع موجود حاصل نشده است.

در حال حاضر هم تنها راهکار عرضه شده برای بیماران دیابتی تماس با شماره رایگان 190 جهت اطلاع از داروخانه های معین است. تا از این طریق شهروندان بتوانند برای اطلاع از لیست داروخانه های معین در کلیه نقاط استان از ساعت 8 صبح الی 20 عصر با این شماره تلفن رایگان تماس بگیرند و داروی مورد نیاز خود را تهیه کنند.

نگرانی ها از شکل گیری بازار سیاه داروی انسولین همانند سال گذشته همچنان وجود دارد و این بیماران هستند که باید به چندین و چند داروخانه با وعده پرداخت پول بیشتر جهت خرید داروی خود مراجعه کنند.

گزارش / تانیا شعفی

کد خبر 282792

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha