به گزارش خبرنگار کردپرس، به صد روز قبل از 20 آبان ماه که برگردیم مشخص می شود که 1472 نفر در این مدت با کرونا جان باخته اند، یعنی مرگ روزی 13 نفر با کرونا از اول مرداد ماه تا کنون!
حالِ آذربایجان غربی خوب نیست. استان ششمین هفته محدودیت های اجتماعی را سپری می کند و 9 شهرستان استان نیز با محدودیت های ویژه گروه های شغلی 2،3،4 روبه رو هستند.
اما این محدودیت ها هم در این 6 هفته، کاری از پیش نبرده اند و کرونا همچنان می تازد و اکنون که در میانه آبان ماه هستیم، روزانه بین 12 تا 20 نفر را به کام مرگ می کشاند.
دانشگاه علوم پزشکی مردم را به دلیل عدم رعایت فاصله گذاری اجتماعی مقصر می داند و استاندار آذربایجان غربی هم دستگاه های اداری و برخی فرمانداران را به کم کاری در رعایت پروتکل های بهداشتی متهم می کند.
از سویی دیگر مردم، مسئولین را به کم کاری و انجام کارهای غیر اصولی در مدیریت مقابله با کرونا مقصر می دانند.
در این بین اما کادر درمان از همه خسته تر و فرسوده تر است و بدون کوچکترین انتقادی همچنان مشغول خدمت رسانی به بیماران هستند. تا کنون حدود 9 نفر از کادر درمانی از بهورز و دکتر و پرستار و شاغلان بخش اداری سلامت در استان شهید مدافع سلامت شده اند.
از ابتدای شیوع کرونا 2 هزار و 153 نفر در آذربایجان غربی جان باخته اند و در آی سی یو 295 بیمار مبتلا به کرونا بستری شده اند که از این تعداد 99 نفر بد حال و به دستگاه تنفس مصنوعی وصل هستند و وضعیتشان همانند استان، بحرانی است.
در کنار آن اما هنوز یک جاری می لنگد، چرا که با مصوب شدن اعمال محدودیت های گروه های شغلی 2 و3 و 4 در 9 شهر استان، که از ابتدای آبان ماه وضع شده است، هنوز هم تغییری در روند صعودی کرونا در استان مشاهده نشده است.
اصناف در برخی از شهرها مقاومت می کنند و حاضر به همکاری با ستاد مقابله با کرونا نیستند. مغازه ها اغلب باز هستند و خبری از اعمال محدودیت های کرونا نیست. پلمب روزانه بازرسان نظارتی ادامه دارد و روزانه بالغ بر 20 تا 30 واحد صنفی در شهرهای وضعیت حاد پلمب می شود اما باز هم بازار مقاومت می کند و حاضر به تعطیلی کامل نیست.
بازی نان و جان است
یکی از مغازه داران به خبرنگار کردپرس می گوید: «باز می گذارم و کار می کنم تا بیایند پلمب کنند تا آن روز حداقل کمی درآمد خواهم داشت!»
دیگری هم که جلوی مغازه اش را با نایلونی ضخیم پوشانده است می گوید: «پروتکل ها را رعایت می کنیم دیگر چرا باید مغازه را ببندیم، درآمد من روزانه است و پس اندازی غیر از این کار روزمزدم ندارم، اگر مغازه ام را ببندم، ستاد کرونا اقساطم را پرداخت می کند؟!».
نان یا جان! همچنان ادامه دارد و بازی خطرناکی است. سرویس حمل و نقل شهری هم تعریف آنچنانی ندارد و خبری هم از بازرسان نیست. سرویس ها با حداکثر تکمیل ظرفیت حرکت می کنند.
مسافران جمع شده و منتظر تاکسی هستند. مسافری آهسته در گوشم می گوید: «اگر پولم از پارو بالا می رفت تاکسی دربست می گرفتم اما مجبورم سوار تاکسی های خطی شوم که آن هم تعریفی ندارد».
اغلب رانندگان تاکسی گلایه مند اند و خیلی هایشان هم ماسک ندارند. به یکی از راننده ها می گویم «چرا ماسک نزده اید؟» سرمستانه می گوید؛ «کرونا دروغ است!» با این حرف مردم از هم فاصله می گیرند و من هم از آنها دور می شوم.
بانک و ادارات هم در ضعف های نبود دولت الکترونیک مملو از مردم هستند و بعضی از کارمندان هم ماسک ندارد و داستان ادامه دارد...
خیابان اصلی شهر را با نیروجرسهایی از بالا و پایین بسته اند و با اینکار خیابان به پیاده راه پر از جمعیت، تبدیل شده است. ترافیک در کوچه های فرعی منتهی به خیابان های اطراف زیاد شده و مدیریت ترافیک شهری اسباب خنده و سرگرمی مردم شده است.
مردم و مسئولین؛ انگشت های اتهام به سوی هم!
غایب اصلی ستاد های کرونا در آذربایجان غربی همکاری متقابل مردم و مسئولین است. راهکاری های مسئولین از سوی مردم ناکارآمد خوانده می شوند و مردم هم مقصر اصلی روند صعودی کرونا از سوی مسئولین به شمار می روند!
در این بین جای جوامع محلی، سازمان های مردم نهاد و پل های ارتباطی مردم و مسئولین خالی است. مصوبات ستاد کرونا بدون نظر خواهی از مردم و گاهی کاملا غیر کارشناسانه تصویب می شود و در نهایت با مقاومت مردم در مقابل اعمال آن همراه خواهد شد.
خبری از اعتماد نیست!
شاید اگر مردم در مصوبات ستاد کرونا نقشی داشتند و می توانستند راهکارهای خود را داشته باشند، می شد به اجرای کامل مصوبات ستاد امید بست. وقتی مردم خود را شریک ستاد کرونا و مصوبات آن ببیند قطعا در اجرا هم پیشگام خواهند شد. اما اینجا خبری از اعتماد نیست!
معاون سیاسی امنیتی و اجتماعی استاندار آذربایجان غربی در بیست و پنجمین جلسه شورای اطلاع رسانی استان گفت: «در کنار تمامی اقدامات انجام شده برای مقابله با بیماری کرونا، رسانه ها می توانند در اقناع سازی مردم و افکار عمومی برای رعایت دستورالعمل های بهداشتی و فاصله گذاری اجتماعی در این شرایط ویژه نقش موثری داشته باشند».
این گفته های معاون اجتماعی استاندار در حالی است که؛ همچنان اطلاع رسانی ها در بخش کرونا به خبرنگاران با محدودیت هایی همراه است، استان در وضعیت حاد کرونا قرار دارد و به همین دلیل عواقب و صدمات کرونا آنچنان که باید از سوی فعالان این عرصه به مردم عرضه نشده است.
در همین راستا دکتر شفیع بهرامیان، مدرس ارتباطات و روزنامه نگار با اشاره به بحران کرونا و اطلاع رسانی در این حوزه معتقد است؛ «متاسفانه تاکنون اقدامات حوزه ارتباطات و اطلاعرسانی متولیان درگیر در بحث کرونای کشور بجای اثربخشی مثبت، بیشتر بازخوردی معکوس و منفی در جامعه داشته است».
او با بیان اینکه سرعت ویروس اکنون بیشتر از سرعت مدیریت و کنترل بحران ناشی از آن است می گوید: «باید بحران را به وسعت آنچه که هست نشان دهیم و نه کوچکتر از آنچه که مردم با همه وجود دارند لمس میکنند. همچنن پیامدهای جانی و مالی کرونا را عینا با مردم در میان بگذاریم و نه بصورت گزینش شده و تقطیعی. چرا که بیداری عمومی و تغییر رفتار فرهنگی مولود شفافیت و صداقت مسئولان امر است و در چنین وضعیتی، اطلاعات تاخیری و پالایش شده، سم اعتماد مردم در مدیریت بحران است».
اطلاع رسانی گزینشی کرونا؛ سم اعتماد مردم در مدیریت بحران
از اول آبان ماه دانشگاه علوم پزشکی آذربایجان غربی در اقدامی عجیب و غیر حرفه ایی تعداد فوتی های ناشی از کرونا به تفکیک شهرستان ها را حذف کرده است.
همچنین پیشتر نیز دانشگاه، آمار مجموع مبتلایان کل استان را حذف کرد و حتی طی چند ماه اخیر در آمار اعلام شده از سوی ستاد کرونای استان آذربایجان غربی، خبری از آمار بهبودیافته گان کرونای استان هم نیست.
تا کنون دانشگاه علوم پزشکی استان علیرغم انتقاد رسانه ها از این اقدام، در این خصوص اطلاع رسانی نکرده و شاید به اعتقاد مسئولان دانشگاه این شیوه می تواند در کاهش شیوع کرونا موثر باشد.
به گفته یکی از فعالان صنفی حوزه سلامت؛ «این دیدگاه که ارائه آمار واقعی می تواند موجب ترس و وحشت مردم شود، شفافیت و صداقت در ارائه آمار را زیر سوال برده است، هدف بزرگنمایی و یا ایجاد وحشت در میان مردم نیست اما باید مردم را با واقعیت ها روبرو کرد در غیر این صورت این احساس در مردم ایجاد می شود که بیماری چندان جدی نیست و متاسفانه نسبت به اجرای محدودیت ها و رعایت فاصله گذاری اجتماعی نیز سهل انگاری های افزایش می یابد».
اعترافی شجاعانه؛ ما مسئولان به وظایف خود به خوبی عمل نکردهایم
به هر حال انتقادها از مدیریت دانشگاه علوم پزشکی آذربایجان غربی در حوزه مدیریت کرونا در سطح استان، تنها به رسانه ها محدود نشد. این بار اعضای ستاد مقابله با کرونا هم با رسانه ها هم نوا شدند و به انتقاد از عملکرد دانشگاه پرداختند.
فرماندار ارومیه 17 آبان ماه و در بیست و پنجمین جلسه شورای اطلاع رسانی استان گفت: «تمامی خلاءهای موجود در روند پیشگیری و ابتلا و درمان کرونا را شناسایی کردهایم اما عزمی در دانشگاه علوم پزشکی استان برای حل مشکلات وجود ندارد».
علیرضا ملامحمدیزاده بیان کرد: «تمامی پیشنهادات ما ۲۰ روز پشت درهای بسته دانشگاه علومپزشکی خاک میخورد در حالی که حتی یک روز هم برای عمل کردن دیر است!».
او تصریح کرد: «ریاست محترم نظام پزشکی استان نسبت به تعطیلی همه جانبه استان به استاندار نامه مینویسد اما حتی یکبار از روند بازرسی از زیرمجموعههای خود گزارشی ارائه نکرده است! اماکن زیرمجموعه این نهاد عموما آلوده و پرتجمع هستند. مطبهای پزشکان و آزمایشگاهها و مراکز بهداشتی با خیل عظیم مردم بدون رعایت فاصلهها مواجه هستند».
دیگر منتقد دانشگاه علوم پزشکی استان و عضو ستاد استانی مقابله با کرونا، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجانغربی بود که در جلسه شورای اطلاع رسانی استان گفت: «از نظر اطلاع رسانی تمامی رسانهها به خوبی عمل کردهاند اما خروجی دانشگاه علوم پزشکی از ستاد مقابله با کرونای استان ضعیف است. در واقع اکنون زمان پروژههای دراز مدت و بیمارستان سازی نیست، نیاز مبرم فعلی استان افزایش تست ها و بیماریابی است».
به گفته ناصر خدایاری؛ «در نظام سلامت و شیوههای درمانی کرونا مشکل داریم. با روشهای فعلی که بیمار با نتیجه مثبت به خانه برای قرنطینه فرستاده میشود، بیماری را به داخل منازل منتقل کرده و دوباره از طریق اعضای خانواده بازتولید میشود!»
همان نکته ایی که مورد انتقاد فرماندار ارومیه هم بود و به گفته او؛ «نتایج کرونای مثبت در مراکز ۱۶ ساعته حداقل ۴۸ ساعت زمان میبرد، افراد مراجعه کننده برای ادامه روند شغلی خود یا خریدهای خانگی در جامعه حضور پیدا میکنند و باعث ابتلای افراد دیگر میشوند ملامحمدیزاده تاکید کرد: مردم برای جلوگیری از شیوع خوب رعایت کردند اما ما مسئولان به وظایف خود به خوبی عمل نکردهایم».
کارنامه ضعیف دانشگاه علوم پزشکی آذربایجان غربی و مشکلات تلمبار شده
تا این جای کار کارنامه دانشگاه علوم پزشکی استان چندان جالب نبود و انتقادها همچنان ادامه دارد و در عین حال کمبود نیروی پرستاری هم قوز بالا قوز شده است.
معاون پرستاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی که اول آبان مان به استان سفر کرده بود در جریان بازدید از چند بیمارستان و مراکز درمانی استان، گفت: «میانگین تعداد پرستاران آذربایجانغربی کمتر از نرم کشوری آن نیست، اما ساماندهی آنان در سطح استان نیاز به بازنگری دارد چون بعضی از شهرها با کمبود شدید نیروی پرستاری روبهرو هستند».
همان موردی که تیر ماه سال جاری، «مسعود مجرد» فعال صنفی حوزه سلامت در گفت و گویی بلند با خبرنگار کردپرس، گوشزد کرد اما کسی از مسئولان توجهی نکرد و کار به جای باریک کشیده شد و مطالبات تلمبار شده پرستاران در شرایط کرونا آنها را به تجمع جلوی استانداری کشاند.
بخش عمده نیروهایی که در بیمارستان های مربوط به کرونا فعالیت می کنند را نیروهای شرکتی تشکیل می دهند و در واقع حدود ۸۰ درصد پرسنلی که در ارتباط مستقیم با بیماران کرونا هستند نیروهای شرکتی، طرحی و قراردادی اند که ثبات شغلی ندارند.
به گفته مسعود مجرد؛ «مدیریت منابع انسانی در حوزه سلامت در آذربایجان غربی به بازبینی جدی نیاز دارد». او با انتقاد از نحوه مدیریت منابع انسانی در دانشگاه علوم پزشکی استان می گوید: «بسیاری از افراد هستند که پرستاراند اما در بخش های اداری و در سایر بخش ها مشغول خدمت هستند برای نمونه میتوان به مواردی اشاره کرد که کادر پرستاری است اما به دلیل سیاست های نادرست جایگزینی، فرد در بخش کتابخانه مشغول به خدمت است و یا موارد دیگری که پرستارها در سایر بخش های اداری پشت میز نشین شدند در حالی که تمامی این نیروها که جایگزینی نامناسب دارند جذب شوند، میتوانیم با استفاده از ظرفیت موجود در استان کمبود نیرو را تا ۱۵ درصد جبران کنیم، اما متاسفانه این مسئله انجام نگرفته است و بیمارستانها با کمبود نیرو، فرسودگی و خستگی ناشی از کار روبهرو هستند».
کمبود پرستار و ساماندهی نامناسب کادر درمانی در مراکز درمانی استان، کمبود تجهیزات زیر بنایی و ... بیمارستان های فرسوده بالغ بر 40 تا 50 ساله در استان، خستگی کادر درمان با مطالبات عقب مانده، عدم همکاری متقابل ارگان های اجرای در راستای برنامه های ستاد کرونا و از همه مهمتر دور کردن مردم از دایره تصمیمات ستاد کرونا از سوی مسئولین و انگشت اتهام به سوی یکدیگر، در نتیجه مرگ بیش از 2 هزار نفر در این استان رقم زده است.
همکاری متقابل و همیاری صادقانه را باور کنیم
محدودیت هایی شش هفته ایی ناکارآمد اگر 6 ماه هم ادامه داشته باشند باز هم توفیری نمی کند. اول باید بازی "نان و جان" حل شود. مردم در تصمیمات مشارکت داده شوند. اطلاع رسانی ها در حوزه رسانه ایی بدون محدودیت و با آگاهی کامل انجام گیرد تا مردم و مسئولین هر دو کرونا را باور کنند و در همکاری متقابل با هم دیگر بتوانند جلوی خسارات جانی و مالی این بیماری مهلک را بگیرند. در غیر این صورت کرونا می تازد و آنکه عقب می ماند انسان هایی هستند که خیره به قبور مردگان کرونا آه حسرت سر می دهند!/
گزارش/ تانیا شعفی
نظر شما