كاروانسرای «سیمون» فراموش شده ایی از مسیر جاده ابریشم در مهاباد!

سرویس آذربایجان غربی- در حالیکه از کاروانسرای تاریخی «سیمون» در مهاباد به دلیل سال ها کم کاری و بی توجهی، خرابه ایی بیش باقی نمانده است، اخیرا مدیر کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی آذربایجان‌غربی از آمادگی برای تبدیل کاروانسرای سیمون مهاباد به بازارچه صنایع دستی این شهرستان خبر داده، اما این اداره کل تا کنون کمترین تلاش برای ملزم ساختن قانونی مالکان جهت مرمت این بنای تاریخی انجام نمی دهد.

به ‌گزارش خبرنگار کردپرس، کاروانسرای «سیمون» از بناهای تاریخی متعلق به دوره صفوی در مهاباد و تداعی کننده تجارت و مامن بازرگانان در مسیر جاده ابریشم در این شهر است.

جاده ابریشم به عنوان بزرگترین شبکه بازرگانی دنیا از مجموعه راه های به هم پیوسته ایی تشکیل شده بود که در گذشته با اهداف تجاری بخش های مختلف آسیا را به هم مرتبط می کرد و همه آنها را به شمال آفریقا و اروپا پیوند می داد.

در مسیرجاده ابریشم برای تامین امنیت و رفاه بازرگانان، کاروانسراهای متعددی ایجاد شده بود که می توان به کاروانسرای «سیمون» درمهاباد اشاره کرد.

کاروانسرایی که به امر "بوداق سلطان" حاکم وقت مهاباد ساخته شد و از آنجایی که این کاروانسرا متعلق به شخصی به نام "سیمون" بود، از آن زمان تا کنون نیز به همین اسم، نامیده می شود.

متاسفانه در نبود متولی، بنای این کاروانسرای تاریخی به مرور زمان تغییر یافته و براساس مشاغلی که بعدا درآن ایجاد شده شکل وفرمش کاملا عوض شده است و اکنون از کاروانسرای تاریخی سیمون، تنها خرابه ایی باقی مانده که به محل فعالیت قاچاقچیان و هنجارشکنان تبدیل شده است.

در حال حاضر 3 دانگ از مالکیت کاروانسرای سیمون در اختیار شهرداری، 2 دانگ دیگر آن در مالکیت خانواده شافعی در مهاباد و 1 دانگ دیگر آن نیز در مالکیت نجاری قرار دارد که در آنجا مشغول بکار است.

پیشتر معاون میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان آذربایجان غربی در یکی از جلسات کارگروه میراث فرهنگی شهرستان مهاباد با اشاره به وضعیت کاروانسرای سیمون اظهار کرده بود: «ابنیه‌های تاریخی و آثاری که در مالکیت ادارات و دستگاه‌های شهرستان است باید از طریق ردیف بودجه‌ ادارات، بودجه مرمت و نگهداری آنها تأمین گردد».

به گفته مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی آذربایجان‌غربی نیز؛ «در حال حاضر مالکیت 100 بنای تاریخی استان در اختیار سایر دستگاه‌ها و بخش خصوصی قرار دارد و بسیاری از این بناها نیاز به مرمت دارند که مرمت آنها نیز مستلزم اجازه مالک است هر چند که در صورت کوتاهی مالک از طریق قانونی اداره‌کل میراث‌فرهنگی استان می‌تواند مجوز لازم برای مرمت در این بناها را اخذ کند».

در همین راستا؛ طبق ماده 98 قانون برنامه ششم توسعه، مالکان بناهای تاریخی، باید برای حفاظت از این بناها از محل اعتبارات خود بودجه‌ای را در نظر بگیرند و در صورت بی‌توجهی به این وظیفه دادستانی می‌تواند مالکان بناهای تاریخی را به خاطر این کوتاهی محکوم کند.

اما تا کنون اداره کل میراث فرهنگی استان آذربایجان غربی در راستای الزام مالکان بنای تاریخی کاروان سرای سیمون مهاباد جهت مرمت این بنای تاریخی اقدامی صورت نداده است!

کمال رشیدپوری، مالک یک دانگ این کاروانسرای تاریخی در ارتباط با مسئله درخواست ساماندهی کاروان سرای سیمون در مهاباد به کردپرس گفته بود: «کارگاه بنده در حیاط کاروان سرای تاریخی است و بنده بارها تا کنون خواستار احیای این ابنیه تاریخی شده ام. در همین راستا کسانی هستند که منافع نامشروع و غیرقانونی آنها با ساماندهی این کاروانسرای تاریخی به خطر می‌افتد».

او که تابلوی معرق کاریش اثر منتخب نمایشگاه بین المللی شده بود و قرار بود این اثر را به موزه مردم شناسی مهاباد منتقل کند اما متاسفانه قبل از این اقدام مورد حمله هنجارشکنانی قرار گرفت که به گمان این هنرمند همان هایی هستند که منافعشان با ساماندهی کاروانسرا تهدید می شود.

در هفته گذشته نیز، نماینده مهاباد در مجلس شورای اسلامی در جلسه ستاد گردشگری این شهرستان بر لزوم تبدیل کاروانسرای تاریخی سیمون به بازارچه صنایع‌دستی تاکید کرد.

جلال محمودزاده در این جلسه با اشاره به اینکه مهاباد از آثار تاریخی و طبیعی منحصر به فردی از جمله غار سهولان برخوردار است، اظهار کرد: باید برای معرفی هر چه بیشتر این آثار تاریخی و طبیعی مهاباد تلاش کرده و از همه ابزارها برای شناساندن آنها به مردم بهره برد.

او با تاکید بر افزایش همکاری‌ها برای جذب سرمایه‌گذار در مهاباد بر لزوم مشارکت جوامع محلی در بهره‌برداری از غار سهولان و حل مشکلات سرمایه‌گذاران تاکید کرد و گفت: کاروانسرای تاریخی سیمون هم می تواند به بازارچه صنایع‌دستی تبدیل شود همچنین پیشنهاد می شود تا یک مجتمع موزه‌ای شامل موزه باستان‌شناسی و مفاخر در مهاباد ایجاد شود.

نماینده مهاباد در مجلس همچنین برای حمایت از قانون‌گذاری، تامین بودجه و اعتبارات لازم در حوزه میراث‌فرهنگی اعلام امادگی کرد.

جلیل جباری، مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی، نیز ضمن تاکید بر حل مشکلات سرمایه‌گذاران از طریق سازوکارهای قانونی گفت: برای کمک به شکوفایی هر چه بیشتر صنعت گردشگری، تشویق و ترغیب سرمایه‌گذاران برای سرمایه‌گذاری در روستاها و مناطق نمونه گردشگری شهرستان مهاباد و راه‌اندازی اتاق فکر گردشگری شهرستان از جمله اقدامات موثر برای رونق گردشگری در مهاباد است.

جباری تصریح کرد: این اداره‌کل برای همکاری با نهادهای زیربط برای تبدیل کاروانسرای سیمون به بازارچه عرضه صنایع دستی شهرستان و همچنین احداث مجتمع موزه‌ای در مهاباد در صورت وجود همکاری و همگرایی تمامی ادارت زیربط آمادگی کامل دارد.

در این جلسه اما کوچکترین اشاره ایی به ماده 98 قانون برنامه ششم توسعه در خصوص کاروان سرای سیمون مهاباد با 3 مالک خصوصی، مطرح نشد! این در حالی است که در صورت بی‌توجهی به این وظیفه دادستانی می‌تواند مالکان بناهای تاریخی را به خاطر این کوتاهی محکوم کند.

به گزارش کردپرس، کاروانسرای سیمون مهاباد به همراه کاروانسرای نفت ارومیه، کاروانسرای 24 کیلومتری جاده سرو ، کاروانسرای کوزه رش سلماس و کاروانسراهای شهر خوی اقامتگاههای شناسایی شدۀ احتمالیِ بین راهی محور فرعی B2 جاده ابریشم در شمالغرب و استان آذربایجان­غربی هستند که از شهر مراغه شروع و پس از طی شهرهای میاندوآب، مهاباد، ارومیه و سلماس به شهر خوی متصل و از آنجا یا از طریق محور خوی- ماکو به سمت نخجوان و پایتخت ارمنستان رفته و یا از طریق مسیر خوی - جاده قطور به سمت وان و قسطنطنیه امتداد پیدا کرده است.

گزارش/ تانیا شعفی

کد خبر 2881

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha