به گزارش کرد پرس، بیجار گروس از لحاظ منابع طبیعی و خدادای دارای پتانسیل های بالقوه خوبی است که بدون شک استفاده بهینه از آن موجب پیشرفت این منطقه می شود اما در حال حاضر با توجه به داشتن ظرفیت های کشاورزی، دامپروری، باغداری و معادن هر چند که وضعیت خوبی ندارد، اما با اجرای پروژه بزرگی به نام زنجیره فولاد در مسیر توسعه قرار گرفته است.
زنجیره تولید فولاد به فرآیند تولید فولاد از استخراج سنگ آهن تا تولید شمش اطلاق میشود و به طور کلی این زنجیره شامل استخراج سنگ آهن از معدن و سپس تبدیل آن به کنسانتره و ورود آن به بخش فولادسازی و در نهایت ورود به بخش نورد است که این روزها در شهرستان بیجار این مجموعه روز به روز در حال رونق گرفتن بوده که حاصل آن نیز در نهایت رونق اقتصاد و اشتغال در این منطقه است.
روز گذشته سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان تور خبری را به مقصد بازدید از معادن سنگ آهن و واحدهای تولید کنستانتره سنگ آهن در این منطقه به راه انداخت که نشان می دهد اگر واحدهای فولاد سازی و نوردسازی نیز در کنار آنها قرار بگرد می تواند تحول عظیمی در این منطقه ایجاد کند.
یکشنبه 22 اسفند ماه سال جاری ساعت 7 و 30 دقیقه صبح اتوبوس حامل خبرنگاران رسانه های مختلف از سنندج مرکز استان کردستان به مقصد شهر بیجار به راه افتاد تا پس از طی کردن مسافت تقریبی 230 کیلومتری به اولین معدن سنگ آهن و واحد تولید کنستانتره سنگ آهن بیجار برسد، سفری که بیش از 3 ساعت طول کشید.
فعالیت 4 واحد تولید کنستانتره سنگ آهن در بیجار
سال ها بود که معادن استان کردستان به صورت خام فروشی به دیگر استان های کشور صادر میشد و ذخایر معدنی این استان نه تنها ظرفیتی برای توسعه کردستان به شمار نمی رفتند بلکه حتی زیرساخت های ضعیفی را نیز که داشت، در معرض نابودی قرار داده بود اما این روزها با رونق گرفتن واحدهای فرآوری سنگ آهن در استان به ویژه در منطقه بیجار دیگر خام فروشی را حداقل در حوزه معادن سنگ آهن نمی بینیم.
شهرستان بیجار دارای 43 معدن است که 4 معدن عمده آن سنگ آهن بوده که دانهبندی و تولید کنسانتره در آنها انجام و به زودی تولید گندله هم در آنها آغاز می شود و گام اساسی برای تکمیل زنجیره فولاد در استان کردستان برداشته شده است.
در این بازدید یک روزه خبرنگاران با روند و مراحل مختلف از داشت تا تبدیل به کنستانتره سنگ آهن از نزدیک آشنا شدند و مسیر توسعه بیجار و به دنبال آن استان کردستان ره به خوبی مشاهده کردند.
از برداشت تا تولید کنستانتره سنگ آهن
اولین مرحله در کارخانه با ورود ماده معدنی به سنگ شکن آغاز می شود. در این بخش قطعات بین 20 تا ۱۰۰ سانتی متر به ابعاد کوچکتر از 20 سانتیمتر خرد می شوند.
البته در ورودی سنگ شکن سرند ثابت گریزلی نصب می شود که روزنه های آن برابر با ابعاد محصول خروجی از سنگ شکن هستند. به این ترتیب ابعاد ریزتر وارد سنگ شکن نمی شوند تا مبادا خردتر شوند.
سپس مواد معدنی خرد شده با نوار نقاله وارد مرحله بعدی سنگ شکن و سرند می شوند. در این بخش که بسته به ابعاد و خصوصیات مواد معدنی ممکن است از ۲ مرحله سنگ شکنی خشک تشکیل شده باشد، از سنگ شکن مخروطی استفاده می شود و ابعاد مواد معدنی تا اندازه ۳۰ میلی متر کاهش می یابد.
سپس این مواد معدنی با ابعاد کمتر از ۳۰ میلیمتر، به منظور خردایش بیشتر وارد مرحله آسیاکنی می شود که به صورت تر انجام می پذیرد. در این مرحله، مواد توسط آسیای خودشکن یا نیمه خودشکن و یا آسیای غلتکی فشاری تا اندازه 0.5 تا یک میلیمتر آسیا می شوند.
ذرات پس از عبور از مرحله آسیا کنی به ابعاد بسیار ریز مورد نظر رسیده و به منظور جدا کردن مواد باارزش از ترکیبات باطله داخل اسلاری، وارد مرحله بعدی می شوند. اسلاری توسط پمپ به مرحله جدایش مغناطیسی هدایت می شود و روی درام هایی که دارای خاصیت مغناطیسی هستند، عبور داده شده و کانی های آهن دار به درام می چسبند و در انتهای درام توسط یک تیغه از روی درام جمع آوری می شوند و سایر کانی های موجود در دوغاب نیز از ته ریز تجهیز خارج می شوند.
در این مرحله سنگ آهن پرعیار شده حاوی مقادیری آب است که باید آبگیری و خشک شود و رطوبت آن به 9 تا 10 درصد برسد و بدین منظور از فیلترها برای جدایش آب کنسانتره به دست آمده، استفاده می شود. سپس کنسانتره آبگیری شده به انبار محصول منتقل و در آنجا دپو می شود.
در این بازدید که بیش از 10 ساعت به طول انجامید خبرنگاران در ابتدا از معدن سنگ آهن «قره کند» که تنها ظرفیت دانه بندی سنگ آهن را دارد بازدید کردند و فاز تولید کنستانتره سنگ آهن این واحد هنوز به بهره برداری نرسیده است.
معدن سنگ آهن قره کند ظرفیت تولید سالانه 200 هزار تن سنگ آهن را دارد و توانسته برای 50 نفر به صورت مستقیم ایجاد اشتغال داشته باشد.
دیگر معدنی که مورد بازدید قرار گرفت معدن سنگ آهن «سراب» بود که فاز اول آن با ظرفیت تولید سالانه 300 هزار تن راه اندازی شده و برای 420 نفر ایجاد اشتغال کرده است.
در صورت راه اندازی فاز دوم این واحد که ظرت تولید سالانه 500 هزار تن کنستانتره سنگ آهن را دارد، برای 500 نفر دیگر ایجاد اشتغال می شود.
معدن سنگ آهن «شهرک» سومین معدنی بود که خبرنگاران از آن بازدید کردند و به نوعی بزرگترین واحد تولید کنستانتره سنگ آهن در بیجار است و سالانه یک میلیون تن کنستانتره سنگ آهن در آن تولید می شود.
این واحد تولیدی در حال حاضر برای 600 نفر ایجاد اشتغال داشته و توانسته رونق بسیاری به حوزه اقتصاد و اشتغال در منطقه بیجار بدهد.
تولید سالانه 1.9 میلیون تن کنستانتره سنگ آهن در کردستان
معاون امور صنایع سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان در پایان این بازدید در جمع خبرنگاران گفت: واحدهای تولید کنستانتره سنگ آهن یکی از حلقه های تکمیل زنجیره فولاد در کردستان هستند که در این استان در حال حاضر 4 واحد وجود دارد.
پیمان الماسی افزود: برای تکمیل زنجیره فولاد در کردستان 13 پروژه تعریف شده که برای اجرای تمام آنها 33 هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری نیاز است و زمینه ایجاد اشتغال برای 4 هزار و 500 نفر را فراهم می کند.
وی اظهار کرد: در حال حاضر تمامی این 13 پروژه فعال هستند و تعدادی از آنها نیز حتی به بهره برداری رسیده اند و دیگر واحدها نیز در حال نصب ماشین آلات بوده و با تکمیل این واحدها، زنجیره فولاد کردستان به صورت کامل به بهره برداری می رسد.
معاون امور صنایع سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان با بیان اینکه در حال حاضر 1.9 میلیون تن کنستانتره سنگ آهن در کردستان تولید می شود، ادامه داد: به دنبال بهره برداری از واحد تولید گندله سنگ آهن و تولید آهن اسفنجی هستیم.
الماسی یادآور شد: به دنبال راه اندازی این واحدها باید واحد اسلپ فولاد که در قروه فاز اجرایی آن آغاز شده را به پایان برسانیم تا به تولید ورق گرم منتج شود.
وی بیان کرد: یکی از محصولات استراتژیک در کشور که جزو نیازهای خودروسازی و لوله سازی است، ورق گرم بوده و به همین جهت برای بازار فروش این محصول بدون شک مشکلی نخواهیم داشت.
صدور 25 پروانه بهره برداری سنگ آهن در کردستان
معاون امور معاون سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان نیز در این گفت و گوی خبری گفت: خوشبختانه در حال حاضر وضعیت معادن سنگ آهن کردستان بسیار مطلوب بوده و حوزه معدن در کردستان رونق چشمگیری داشته است.
مهدی سیفی افزود: با انجام فعالیت های اکتشافی و مطالعه پهنه های اکتشافی معادن استان، به زودی شاهد ایجاد زنجیره ارزش معادن در کردستان خواهیم بود و بدون شک بیش از 4 هزار نفر در حوزه معادن اشتغالزایی می شود.
وی اظهار کرد: در حال حاضر 25 پروانه بهره برداری سنگ آهن در استان صادر شده که در 20 محدوده آن بهره برداران فعالیت خود را آغاز و 5 واحد دیگر نیز به زودی فعالیت خود را آغاز می کنند.
عکس: هژیر الله مرادی
نظر شما