آوارگی کردهای ایزدی شش سال بعد از حمله داعش

سرویس جهان- هزاران تن از کردهای ایزدی، شش سال بعد از حمله داعش همچنان در اردوگاهها زندگی می کنند و از سرنوشت تعداد زیادی از آنها نیز اطلاعی در دست نیست.

به گزارش کردپرس، حمله داعش به منطقه ایزدی نشین شنگال عراق در تابستان 2014، این منطقه را به قتلگاه این اقلیت مذهبی تبدیل کرد. این گروه تروریستی مردها و زنان را از هم جدا کرد. زنان و دختران را به بردگی گرفت و مردان را قتل عام کرد و پسران جوان را نیز به اردوگاه های آموزش نظامی برد تا از آنها نسل جدیدی از جنگجویان داعش بسازد.

ایزدیها فقط مورد غضب داعش نبودند بلکه تعدادی از آنها هم که در مناطق کردنشین سوریه در شمال این کشور ساکن بودند طی حملات ترکیه به کردها در سال های 2018 و 2019 آواره شدند و بر اساس گزارش سازمان های حقوق بشری و آمریکایی، آنها جرات بازگشت به موطن خود را که اکنون تحت کنترل ترکیه و شورشیان وابسته به این کشور است ندارند.

نهادهایی در عراق و به کمک سازمان های وابسته به ایزدیان توانسته اند از طریق پرداخت پول برخی از زنان و دختران را از یوغ داعش آزاد کنند اما به گفته برخی شخصیت های برجسته این اقلیت مذهبی، همچنان از سرنوشت هزاران تن از آنها اطلاعی در دست نیست.

بر اساس آمارهای نهادهای حقوق بشری، داعش قبل از به بردگی کشاندن 6000 زن و دختر ایزدی، نزدیک به 10000 تن از مردان را قتل عام کرده است.

ویان دخیل، شخصیت سیاسی کرد ایزدی در عراق که در پارلمان این کشور نیز نماینده است، می گوید با پایان یافتن جنگ اصلی با داعش، توجه دولت ها و سازمان بین المللی به مسئله کردهای ایزدی کم شده است.

وی به هفته نامه انگلیسی زبان اهرام ویکلی گفته است متاسفانه توجه جامعه بین المللی به موضوع ایزدیها کم شده است. این در حالی است که حدود 80 درصد از آوارگان ایزدی هنوز در اردوگاه ها زندگی می کنند و هیچ اطلاعی از سرنوشت 3000 زن و مرد ایزدی وجود ندارد.

ویان دخلی هشدار داد کم شدن توجه به مسئله ایزدیها، آینده آنها را با ابهام بیشتری روبه رو می کند و از طرفی خطر حمله دوباره داعش به آنها با توجه به افزایش فعالیت های این گروه بیشتر می شود.

بر اساس گزارش سازمان های حقوق بشری، کردها و ایزدیهای ساکن در عفرین و دو منطقه گری سپی و سریکانی که طی سال های 2018 و 2019 مورد حمله ترکیه و شورشیان افراطی قرار گرفتند همانند ایزدیان عراقی غم انگیز است. بر اساس دو گزارش مسئولان و مقامات دفتر آزادی های مذهبی وابسته به وزارت خارجه آمریکا که روز چهارشنبه منتشر شد، کردهای ایزدی که از سال 2018 و از بیم حملات ترکیه عفرین را ترک کرده اندهمچنان جرات بازگشت به موطن خود را ندارند.

اهرام ویکلی در توصیف رنج ایزدیان ساکن عفرین نوشت: آوارگی، سرگردانی، قتل و ربوده شدن کردهای ایزدی در عفرین یادآور رنج هایی است که بر کردهای ایزدی در شنگال رفته است.

عدنان حسن، سخنگوی شورای ایزدیان به اهرام ویکلی گفته است از زمان حمله ترکیه به عفرین، 28 روستای ایزدی نشین این منطقه به کلی ویران شده و یک روستا نیز به پایگاه ارتش ترکیه تبدیل شده است. وی معتقد است رفتار شورشیان وابسته به ترکیه با ایزدیان در این منطقه بی شباهت با رفتار داعش با این اقلیت در عراق نبوده است. عدنان حسن با اشاره به ادامه ربوده شدن شهروندان کرد و ایزدی در این منطقه آن را ناشی از یک برنامه دقیق ترکیه برای تغییر بافت جمعیت عفرین توصیف کرده است.

ویان دخیل نیز معتقد است آنچه در عفرین سوریه روی داد نسخه دیگری از اتفاقاتی بود که در سال 2014 در شنگال عراق بوقوع پیوست. وی سکوت جامعه بین المللی را شایسته مذمت دانست زیرا سکوت آنها گروه های افراطی را در سرکوب ایزدیها جسورتر کرده است.

این شخصیت سیاسی ایزدی بر این باور است «اردوغان و همفکران وی در دوران عثمانی سیاست از بین بردن ایزدیها را دنبال کرده اند.»

وی با اشاره به این که خاورمیانه به دلیل تنوع نژادی و مذهبی و قومی آن همواره یک موزائیک رنگین بوده، دستکاری این تنوع نژادی و مذهبی از جمله توسط ترکیه را ظلمی نابخشودنی و به زیان خاورمیانه توصیف کرده است.

کد خبرنگار: 40101

کد خبر 303123

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha