فراموشی اصلاحات اساسی پل میانگذر دریاچه ارومیه/ مسئولان هنوز در فکر سیستم روشنایی

سرویس آذربایجان غربی- سال گذشته انجمن هیدرولیک ایران، در خصوص انجام اصلاحات اساسی در طراحی پل میانگذر دریاچه ارومیه جهت کاهش بحران دریاچه هشدار داد، اما از آن زمان تا کنون مسئولان در آذربایجان غربی تمام تلاش خود را صرف ایمنی و به ویژه راه‌اندازی سیستم روشنایی پل کرده اند که همچنان هم ادامه دارد.

به گزارش خبرنگار کردپرس، پل میانگذر دریاچه ارومیه، به طول یک هزار و ۷۰۹ متر، که یک هزار و ۲۷۶ متر آن در داخل دریاچه ارومیه اجرا شده، قسمتی از بزرگراه شهید کلانتری ارومیه است که دو استان آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی را به هم متصل می‌کند و در ۲۷ آبان ۱۳۸۷ توسط محمود احمدی نژاد، رییس جمهور وقت، مورد بهره‌برداری قرار گرفت.

تا کنون نظرات مختلفی در خصوص این پل ارائه شده و حتی تا علت خشک شدن دریاچه ارومیه هم پیش رفته است. اما نتایج مطالعات دانشگاه تبریز با نظارت انجمن هیدرولیک ایران نشان داد؛ که احداث پل میان‌گذر روی دریاچه ارومیه، میزان تبخیر در این دریاچه را تا حدی افزایش داده، اما این میزان به اندازه‌ای نبوده که ادعا شود، احداث «میان‌گذر» دریاچه ارومیه را خشک کرده است.

به عقیده مهدی یاسی، عضو هیات مدیره انجمن هیدرولیک ایران؛ «احداث این پل منجر به تغییر مسیر حرکت آب در دریاچه ارومیه شده و این موضوع روی توزیع جریان در داخل دریاچه تاثیر قطعی داشته و اصلاح میانگذر و ایجاد بازشدگی‌های جدید، اگرچه تاثیر مستقیم بر افزایش تراز آب دریاچه و (حل بحران خشکیدگی دریاچه) نخواهد داشت؛ ولی بر اکوسیستم دریاچه تاثیر مثبت داشته و در جهت کاهش بحران دریاچه تاثیر دارد».

عضو انجمن هیدرولیک در خصوص نتایج بررسی میانگذر دریاچه می گوید: «دانش موجود بشری از ۴۰ سال پیش هم نمی‌پذیرفت که در وسط یک دریاچه جاده ساخته شود، هر چند در طراحی سنتی آن 3 دروازه را هم حذف کردند، اکنون لازم است برای ادامه جریان آب قطعا ۱ تا ۳ بازشدگی روی پل میان‌گذر دریاچه به وجود بیاید».

پس از این مطالعات، تیر ماه سال گذشته بررسی وضعیت میان‌گذر دریاچه ارومیه و طرح ساماندهی آن، برگزار شد، اما صحبتی از اصلاح وضعیت موجود در بهبود حرکت چرخشی و اصلاح خاکریز پل به میان نیامد، بلکه تنها تکمیل تقاطع‌های غیر همسطح در قطعه نخست این طرح، تکمیل روشنایی‌های مسیر و عرشه پل، ایمن سازی و نگهداری و مراقبت از قطعات سازه‌ای پل مطرح شد.

پیمان آرامون معاون عمرانی سابق استاندار آذربایجان غربی هم اظهار امیدواری کرد: تا پایان نیمه نخست سال 98، این عملیات به اتمام برسد.

اما این دست خوشبینی ها برای اتمام پروژه های موجود در آذربایجان غربی، کم نیستند و با گذشت یک سال هنوز هم همه آن وعده های اصلاحات نمادین پل میان گذر انجام نشده و اینبار مسئولیت عقب مانده نگهداری و تأمین ایمنی پل میانگذر شهیدکلانتری به ویژه راه‌اندازی سیستم روشنایی آن به اداره راه و شهرسازی آذربایجان غربی واگذار شد.

امروز جلسه ایی با حضور مدیرکل راه و شهرسازی آذربایجان غربی با نمایندگان شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل‌ونقل کشور، اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای استان و شرکت آزادراه ارومیه- تبریز در خصوص تعیین تکلیف مسئولیت نگهداری از پل میانگذر دریاچه ارومیه (شهیدکلانتری) تشکیل شد.

در این نشست مدیرکل راه و شهرسازی آذربایجان غربی با اشاره به اهمیت پل میانگذر دریاچه ارومیه در سهولت حمل‌ونقل جاده‌ای بین دو قطب اقتصادی شمال غرب کشور گفت: این پل کریدور بزرگراهی غرب کشور را به آزادراه ارومیه- تبریز متصل می‌کند و در بهبود شبکه حمل‌و‌نقل منطقه نقش کلیدی دارد بنابراین باید توجه ویژه‌ای به افزایش شاخص ایمنی آن صورت بگیرد.

سیدمحسن حمزه لو افزود: مجموعه راه و شهرسازی آذربایجان‌غربی از آمادگی کامل برخوردار است تا مسئولیت نگهداری و تأمین ایمنی پل میانگذر شهیدکلانتری به ویژه راه‌اندازی سیستم روشنایی را عهده‌دار شود.

همچنین در این نشست مقرر شد، به‌روز رسانی وضعیت فنی و اجرایی پل میانگذر دریاچه ارومیه، شفاف‌سازی منابع مالی تخصیص‌یافته برای نگهداری این ابنیه فنی در کوتاه ترین زمان ممکن انجام شود.

به گزارش کردپرس، طرح ملی آزادراه ارومیه – تبریز به طول ١٢٠ کیلومتر اجرا می‌شود که قطعه اول و دوم آن از ورودی شهر ارومیه تا آق‌گنبد به جز دو تقاطع غیرهمسطح تکمیل شده و در قطعه سوم نیز دو دستگاه تونل احداث می شود. قطعات ۴و۵ در محدوده راه‌های آذربایجان‌شرقی اجرا می‌شود.

پیگیری تعیین تکلیف نگهداری از پل میانگذر دریاچه ارومیه که قرار بود در نیمه نخست سال گذشته به اتمام برسد هنوز پایان نیافته و یک سال بعد از آن اصلاحات نمادین هنوز هم مسئولان در آذربایجان غربی موفق به تکمیل و اتمام آن نشده اند.

اما در این گیر و دار آنچه رنگ باخت و گم شد، اصلاحاتی بود که پس از انجام مطالعات علمی و فنی انجمن هیدرولیک ایران، مبنی بر ایجاد بازشدگی روی پل میان‌گذر دریاچه عنوان شده بود و هنوز هم خاک می خورد. ولی اصلاحات نمادین این پل که بیشتر به طراحی و تزیین شبیه بود با تاخیری یک ساله، جای اصلاحات اساسی که نیاز اصلی حیات دریاچه ارومیه است را گرفته اند و همچنان در حال تکمیل شدن هستند.

باید دید این عملیات چه زمانی پایان می یابد تا شاید مسئولان وقتی هم برای فکر کردن به اصلاحات اساسی مورد نیاز این پل عجیب الخلقه پیدا کنند.

گزارش/ تانیا شعفی

کد خبر 303445

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha