به گزارش کردپرس، عبدالکریم هاشم، قائم مقام ارشد وزارت امور خارجه عراق و رئیس هیئت مذاکره کننده این کشور در گفت و گوی راهبردی با آمریکا، در مصاحبه با برنامه اقصر الطرق (کوتاه ترین راه) که از شبکه تلویزیونی الشرقیه نیوز پخش می شود، اظهار داشت: بر سر همه نکات بیانیه دور نخست مذاکره شد و نسخه عربی آن کاملا مشابه نسخه انگلیسی است، آمریکا گفت و گو را با عراق آغاز کرده و در ماه آوریل از آن درخواست نمود که استقرار دوباره نیروهای خود مورد بررسی قرار گیرد.
هاشم ضمن اعلام این که هیئت مذاکره کننده عراق در گفت و گوی راهبردی میان بغداد و واشنگتن بر اساس دو اصل تقارن و تخصص تشکیل شده، اعلام کرد که رئیس هیئت مذاکره کننده آمریکا، قائم مقام سیاسی وزارت امور خارجه این کشور بوده و مصطفی کاظمی، نخست وزیر عراق نیز در معرفی رئیس هیئت مذاکره کننده، اصل تقارن را اجرا کرده چرا وی نیز قائم مقام سیاسی وزارت خارجه کشورش می باشد.
رئیس هیئت مذاکره کننده عراق ضمن اعلام این که یک هیئت تخصصی تشکیل داده و از افراد متخصص در زمینه های امنیتی، نظامی، فرهنگی و بهداشتی کمک گرفتند، تصریح کرد: هیئت عراقی شامل برخی دیپلمات های وزارت خارجه و اداره آمریکا با نمایندگی سفیر عراق در واشنگتن بوده و از محمد الحاج حمود، مذاکره کننده ارشد سابق عراق که در جریان توافقنامه سال 2008 با آمریکا مذاکره کرد نیز کمک گرفتیم.
هاشم در این باره افزود: در هیئت آمریکایی یک نماینده از دفتر معاون رئیس جمهوری حضور داشت و طرف مقابل وی نیز مشاور نخست وزیر عراق بود، ما هیئت مذاکره کننده را بر اساس نیاز خود به تخصص از وزارتخانه های دفاع، کشور، برق، نفت و بهداشت، سرویس مبارزه با تروریسم و بانک مرکزی به همراه نماینده اقلیم کردستان یعنی رئیس دیوان ریاست اقلیم تشکیل دادیم و همه آنها دارای منصب مدیرکل و بالاتر از آن بودند.
قائم مقام ارشد وزارت خارجه عراق در رابطه با چگونگی انجام دیدار نیز اظهار داشت: دیدار از طریق ویدیوکنفرانس برگزار شد، با وجود آن که قرار بود رو در رو انجام شود با این حال مشکل کرونا ما را وادار کرد که گزینه نخست را در پیش بگیریم.
هاشم همچنین تصریح کرد: برنامه کاری منتشر شده تحت عنوان گفت و گوی راهبردی که بر اساس آن مدیریت بخش های نظامی و سیاسی بر عهده هیئت آمریکایی بوده، صحت ندارد؛ آن چه منتشر شد یک فتوشاپ ناکام بود و واژه دیکته موجود در آن نیز ثابت می کند که جعلی است.
رئیس هیئت مذاکره کننده عراقی ضمن اعلام این که از بازدید ایرج مسجدی، سفیر ایران در بغداد از وزارت خارجه کشورش برای دیدار با فواد حسین، وزیر جدید خارجه دولت فدرال همزمان با گفت و گوی راهبردی با آمریکا اطلاعی ندارد، افزود: جز یک بار هنگام حمله ایران به پایگاه عین الاسد، با وی دیدار نکردم؛ دیدار سفیر ایران با وزیر خارجه در همان روز گفت و گوی راهبردی با آمریکا ارتباطی با گفت و گو ندارد.
هاشم در ادامه نیز گفت: با طرف آمریکایی مسئله حضور نیروهای خارجی را بررسی کردیم، ما دارای اصول ثابتی هستیم از جمله مصوبه مجلس نمایندگان عراق در رابطه با اخراج این نیروها به علاوه پایان دادن به عناصر باقی مانده داعش چرا که چالش کنونی این گروه همانند گذشته نیست و برخورد با آن تغییر کرده است.
قائم مقام ارشد وزارت خارجه عراق ضمن اعلام این که در گفت و گوی راهبردی، بر مخالفت با حضور نظامی دائمی آمریکا در کشورش تاکید کردند، عنوان کرد: شرایط استثنایی ناشی از خطر داعش، حضور نیروهای خارجی را ایجاب می کند؛ هیچ فرد عراقی خواهان باقی ماندن بدون دلیل این نیروها نیست.
هاشم ضمن تاکید بر این که موضع ثابت آمریکا در گفت و گوی راهبردی این است که نیروهای این کشور خارج از چارچوب های قانونی دو کشور حضور نداشته باشند و حضور آنها نیز بنا به درخواست دولت عراق است، افزود: هیئت آمریکایی پیامی از عراق دریافت کرد مبنی بر این که گفت و گو مبتنی بر منافع مشترک و حفظ حاکمیت است.
این مقام عراقی با بیان این که زمان مشخصی برای پایان گفت و گو با آمریکا وجود ندارد چرا که همکاری باید ادامه یابد، تاکید کرد: حضور نظامی آمریکا، اپیدمی کرونا و همکاری مالی، مسائلی هستند که ممکن است گفت و گو درباره آنها به زودی پایان یابد.
هاشم در ادامه اظهار داشت: درخواست آمریکا برای گفت و گو با عراق به معنای تمایل آن برای باقی ماندن نیست و چنین چیزی را درخواست نکردند، آنها بر اساس مجوز دولت عراق حضور دارند؛ در اواخر سال 2019 و اوایل سال 2020 انحراف از این مجوز روی داد و باید برای بازگرداندن همه چیز به جای خود بر اساس مجوز، به گفت و گو بازگردیم.
قائم مقام ارشد وزارت خارجه عراق ضمن تاکید بر این که همه جهان در چالش تروریسم شریک هستند، خاطر نشان ساخت که ورود ائتلاف بین المللی ضد داعش به کشورش به این دلیل بوده که کشورهای عضو آن بر این باورند که تروریسم ممکن است هر جایی را هدف قرار دهد.
هاشم ضمن اعلام این که جریان های سیاسی عراق به طور مثبت از هیئت مذاکره کننده این کشور پشتیبانی کردند، تصریح کرد: رهبران همه سیاسی که با آنها دیدار کردم، بر سر لزوم تحقق مصلحت عراق و عدم دشمنی با آمریکا اتفاق نظر داشتند با این حال برخی از آنها خواهان خروج فوری نیروهای آمریکایی و برخی دیگر نیز خواهان برنامه ریزی و زمان بندی آن شدند.
رئیس هیئت مذاکره کننده عراقی در رابطه با بمباران مداوم پایگاه های محل حضور نیروهای آمریکایی در کشورش نیز عنوان کرد: بیانیه پایانی مسئله مسئولیت عراق در قبال حفاظت از پایگاه های محل حضور نیروهای خارجی بنا به درخواست دولت را تثبیت نمود و این ما بودیم که این مسئله را در گفت و گوی راهبردی مطرح کردیم نه طرف آمریکایی.
هاشم همچنین گفت: توافقنامه چارچوب راهبردی در سال 2008 در مجلس نمایندگان به تصویب رسید و در نخستین ماه سال 2009 نیز وارد مرحله اجرا شد با این حال بدان عمل نشد؛ طرف آمریکایی دریافت که عراق برای اجرای این توافقنامه تمایل دارد.
قائم مقام ارشد وزارت خارجه عراق ضمن اعلام این که در بخش هایی از گفت و گوی راهبردی با آمریکا، بر همکاری در زمینه مالی تمرکز شد، در رابطه با بحران اقتصادی نیز اظهار داشت: عراق توصیفی در رابطه با بحران مالی و اپیدمی کرونا به واشنگتن ارائه داد و هیئت آمریکایی آمادگی خود برای کمک به عراق به صورت مستقیم در زمینه مالی از طریق سازوکارهای مشخص و تاثیرگذاری بر سازمان های بین المللی از جمله صندوق بین المللی پول برای کمک به عراق یا شرکت های آمریکایی جهت سوق دادن آنها به سرمایه گذاری نزد ما و ترغیب کشورهای دوست و همسایه عراق برای کمک به آن در این زمینه را بیان کرد.
هاشم ضمن اعلام این که طرف آمریکایی بر آمادگی خود برای کمک به عراق جهت دستیابی به استقلال در زمینه انرژی تاکید کرده، افزود: پرونده های باز کنونی در گفت و گوی بغداد و واشنگتن در زمینه های دارایی، اقتصاد، امنیت و انرژی هستند، همکاری در همه زمینه ها ادامه دارد و دور دوم گفت و گوی راهبردی نیز در ماه ژوئیه آینده برگزار می شود.
رئیس هیئت مذاکره کننده عراقی در رابطه با مسئله انحصار سلاح در دست دولت فدرال و احتمال بررسی آن در گفت و گوی دو جانبه با آمریکا نیز خاطر نشان ساخت: انحصار سلاح در دست دولت یک مسئله خصوصی عراقی است با این حال امکان دارد برای تحقق این هدف که در برنامه دولت کاظمی نیز وجود دارد، از برنامه های بین المللی از طریق طرف آمریکایی کمک بگیریم.
نظر شما