به گزارش خبرنگار کردپرس، امروز دقیقا 14 روز از آخرین مهلت معاون عمرانی استاندار آذربایجان غربی به کارخانه داران این استان برای ارائه طرحهای خود جهت کنترل و هدایت فاضلاب تا قبل از ورود دستگاه قضا به این مسئله می گذرد.
23 خرداد ماه بود که آیدین رحمانی رضائیه، به کارخانهها در آذربایجان غربی، یک هفته فرصت داد تا طرحهای خود را برای کنترل و هدایت فاضلاب ارائه دهند.
به گفته رحمانی؛ واحدهای تولیدی ملزم اند مدیریت پساب و استاندارد تصفیه خانه خود را منطبق بر ظرفیت تولید خود انجام دهند و نباید جهش تولید ابزاری برای سوءاستفاده عدهای شود از این رو باید این مدیریت فاضلاب و پساب کارخانههای استان توسط خودشان صورت گیرد، تا قبل از این کار به دستگاه قضایی کشیده شود.
بر همین اساس دقیقا یک هفته بعد از هشدار معاون استاندار، تصفیهخانه شهرک صنعتی شهرستان مهاباد به خاطر دفع غیراستاندارد فاضلاب، اخطار زیست محیطی دریافت کرد. هر چند این موضوع تازه نیست و هر سال در خرداد ماه تکرار می شود و خبری از حل اساسی مشکل هم نیست.
روز گذشته هم معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار آذربایجان غربی با حضور در جلسه بررسی وضعیت مدیریت پساب واحدهای تولیدی شهرستان ارومیه به بررسی پساب کارخانجات تولیدی و صنعتی محور ارومیه – مهاباد پرداخت.
جلسه ایی که انتظار می رفت در آن اخطار جدی به کارخانه داران که برنامه ایی مدون جهت مدیریت پساب واحدهای صنعتی خود ارائه نکرده اند، صادر و حتی موضوع در صورت لزوم از طریق محاکم قضایی بررسی شود. چرا که در این بین حقوق عامه مطرح است و سلامت اراضی کشاورزی و منابع آب و خاک روز به روز با تهدیدات جدی روبه رو می شود.
اما دوباره اهم جلسه به هشدار به واحدهای تولیدی و صنعتی خاتمه یافت و مجددا مقرر شد تا این واحدها استاندارد تصفیه خانه و مدیریت پساب خود را منطبق بر ظرفیت تولید روز خود انجام دهند!
هر چند معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار آذربایجان غربی در این جلسه از لزوم برخورد با کارخانه هایی که موارد بهداشتی را در خصوص پساب را رعایت نمی کنند و مشکلاتی را در محیط زیست و اراضی کشاورزی منطقه ایجاد می کنند، سخن گفت و اعلام کرد: «هیچ گونه اغماضی در خصوص پساب نباید صورت گیرد چرا که این امر بصورت مستقیم با سلامت مردم در ارتباط است»، اما تمامی این ها در حد هشدار دوباره و تکرار مکررات بود.
چرا که با گذشت دو هفته از هشدار معاون استاندار مبنی بر آخرین مهلت ارائه طرح مدیریت پساب کارخانه ها، باز هم این مسئول استانی بر انجام مطالعات لازم تاکید دارد.
مطالعاتی که به گفته معاون استاندار؛ نشان دهد تا «اگر پساب تولیدی تصفیه شده این واحدهای تولیدی قابلیت ورود به اراضی کشاورزی چه آب سطحی یا آب جذبی را دارد، اجازه انتقال داده شود و در غیر اینصورت ممانعت لازم صورت گیرد تا کارخانجات و واحدهای تولیدی تصفیه خانه های خود را به اتمام برسانند».
این گفته ها نشان می دهد که واحدهای تولیدی با گذشت مهلت تعیین شده باز هم طرحی ارائه نکرده اند و خبری از رفع مشکلات پساب و فاضلاب در این استان نیست. چرا که در نهایت کار به اینجا ختم شد که مطالعه شود پسابی که قابلیت ورود به اراضی کشاورزی دارد، منتقل شود و از مابقی موارد جلوگیری شود!
این جلسه هم درهشدارهای دوباره خلاصه و صحبتی از ضرب الاجل نهایی به کارخانه داران نشد و در کنار آن پروژه های نیمه کار آب و فاضلاب در آذربایجان غربی، نبود سیستم های مجهز تصفیه خانه پساب صنعتی که با افزایش ظرفیت دیگر قابلیت تصفیه را ندارند هم محلی از اعراب نداشتند.
پروژه هایی مدیریت پساب و فاضلاب در آذربایجان غربی گاها 30 ساله شده اند و بیشتر آنها اغلب در گیر و دار تامین اعتبار برای اجرا و تکمیل شدند و تا تامین پروسه اعتبار محیط زیست باید تاوان پس دهد.
در این خصوص معاون عمرانی استاندار با اشاره به امکان تامین اعتبار هدایت پساب ها از طریق سازمان مدیریت و برنامه ریزی، گفت: لازم است تا مطالعه لازم برای لوله گذاری و انتقال پساب ها انجام بگیرد و در صورت نیاز با تامین اعتبار سازمان مدیریت و برنامه ریزی و همکاری شرکت آب منطقه ای و محیط زیست و با مدیریت فرمانداری ارومیه انجام گیرد.
او در پایان به شعار سال که جهش تولید است، اشاره کرد و اظهار داشت: رسالت و هدف دولت تحقق بخشیدن به این شعار است و بر خود وظیفه می دانیم از واحدهای تولیدی که در اشتغال منطقه موثر هستند و رونق اقتصادی در منطقه ایجاد و پویایی در منطقه ایجاد نموده اند، حمایت کنیم و از طرفی رسالت اصلی دولت رسیدگی و برنامه ریزی برای مطالبات به حق مردم است که باید در این زمینه نیز برنامه ریزی و اقدامات لازم صورت گیرد.
پرونده مدیریت پساب صنعتی این استان تا کنون قربانی ملاحظات اقتصادی شده است و تمامی مراحل مدیریت آن نیز به حال مطالعه واگذار شده است. هر چند ممکن است این پساب و فاضلاب های صنعتی امروزه اندک و ناچیز به نظر برسند اما در دراز مدت تاثیرات خود را بر سلامت مردم و محیط زیست نشان می دهند، زمانی که دیگر دیر شده است..
نظر شما