به گزارش خبرگزاری کردپرس، سازمان حفاظت محیط زیست «منطقه حفاظتشده» را چنین تعریف کرده است: «اراضی به نسبت وسیع با ارزش حفاظتی زیاد که با هدف حفظ و احیای رویشگاههای گیاهی و زیستگاههای جانوری انتخاب میشوند».
همچنین در بخش دیگری اعلام شده؛ «منطقه حفاظت شده به صورت کلی بخشی از زیست بوم بوده که کلیه عناصر آن اعم از زنده و غیر زنده شامل جانوران (مهره داران)، گیاهان، حشرات و بندپایان، جلبکها و قارچها، باکتریها و تک سلولیها، حتی منابع کانی، شکل زمین، مورفولوژی، منابع آبی و کلیه عناصر فیزیکی آن بهطور کامل و با اهداف خاص در غالب طرحهای پهنهبندی داخلی مناطق در سطوح حفاظتی مختلف مورد حفاظت قرار میگیرند».
با توجه به تعاریف بالا و از طرفی با توجه به اینکه منطقه "دالاو" شهرستان چوار جزء مناطق حفاظت شده محسوب میشود و طبق قانون بایستی مراقبت لازم صورت گیرد؛ طی سال های اخیر به دلیل بی توجهی و ضعف در نظارت ها، به طرز نگران کنندهای فرایند مرگ تدریجی آن شتاب گرفته و با وجود بروز نشانه های نابودی، هنوز ارادهای برای صیانت از این میراث گرانبها شکل نگرفته است.
هجوم بی رویه مردم شهرستان های ایلام و ایوان در ایام تعطیل، برداشت نامتعارف و حمل بی وقفه هیزم در سطح گسترده، ناقوس مرگ را در این جنگل به صدا درآورده است. خوشبختانه عمده مردم مراقبت لازم را به عمل می آورند و فرهنگ طبیعت گردی و مهربانی با محیط زیست تا حدودی نهادینه شده است. اما جدیدا افرادی در پارک جنگلی دالاو دیده می شوند که رفتار حریصانه و خشونت شدید آنها با درختان، هتک حرمت و برخورد فیزیکی با نیروهای منابع طبیعی، عادی نبوده و به نظر می رسد آنان هیچ تعلق خاطری به این منطقه نداشته و حضور کوتاه مدت خود را فرصتی برای بهره برداری حداکثر می دانند.
در سال های گذشته، این پارک به صورت شبانه روزی و توسط تعدادی جنگل بان ثابت پایش می شد. یکی از جنگل بانان متعهد، دلسوز و توانمند شادروان "فرامرز فیض الهی" بود که با حداقل امکانات، عرصه وسیعی را حفاظت میکرد. متاسفانه با مرگ ناگهانی وی، مرگ درختان بلوط یکی پس از دیگری در حال رقم خوردن است.
با ارتقاء بخش چوار به شهرستان، امیدواری برای تمرکز تصمیم گیری بهتر و ارتقاء نظارت ها در حوزه محیط زیست و منابع طبیعی به وجود آمد اما به دلیل کم تجربه بودن مسئولین محلی، تاکنون اهمیت این موضوع و تهدیدات درک نشده است.
پیشنهاد می شود؛ علاوه بر ورود فرمانداری شهرستان و دادستان به عنوان مدعی العموم، سازمان حفاظت محیط زیست و منابع طبیعی مخصوصا در روزهای تعطیل و ایام آخر هفته به صورت مشترک نسبت به استقرار اکیپ های ثابت، ایجاد پست بازرسی با هدف جلوگیری از حمل هیزم، مسدود نمودن جاده های فرعی مخصوصا جاده بلااستفاده تونل قدیم، نصب بنرهای آموزشی و هشدار دهنده در مسیر استقرار گردشگران، گامی محکم در جهت حفاظت منطقی، سیستماتیک و قانونمند از این ذخیره طلایی بردارند. امید که اینچنین باد.
* روزنامه نگار ایلامی
نظر شما