به گزارش خبرگزاری کردپرس، رئیس حوزه هنری استان ایلام در این مراسم عنوان کرد: جنگ در ذات خودش بدترین و رنج آورترین وقایع است که برای بشر اتفاق افتاده است و سرشار از خشونت و خونریزی و بدیهای متکثری است که ذات انسان از آن گریزان است اما برخی زیادهخواهیها و بدخواهی هایی که پیش می آید گاهی جنگ را بر یک ملت تحمیل می کند همان گونه که هشت سال جنگی نابرابر به ملت ایران و مردم استان ایلام تحمیل شد.
محمدعلی قاسمی سپس با اشاره به کتاب «حدیث بی قراری مهران» که در برگیرنده مصاحبه هایی با شاهدان و راویان روز اشغال مهران در دوران دفاع مقدس است، عنوان کرد: این کتاب دریچه ای فراروی علاقمندان، پژوهشگران، خوانندگان و مردم شریف ایلام و مهران برای انتشار کارهای دیگر و از زوایای جدید باز کرده است.
او گفت: این کتاب با تمرکز بر حادثه فرار مردم مهران از زادگاه و کاشانه و سرزمین خود بر اثر تجاوز ارتش بعث عراق، سعی کرده حتی المقدور به ناگفته های این واقعه از بعد اجتماعی و مردمی که در بطن این ماجرا بودهاند بپردازد.
رئیس حوزه هنری استان ایلام خاطرنشان کرد: قصه و ماجرای ۱۸ نفر از راویان در این اثر گردآوری شده است که بخش اعظم آن با حضور مردان و زنان شاهد ماجرا بوده که البته جای کار بیشتر و مکتوب کردن روایت افراد بیشتری نیز وجود دارد که در جلدهای بعدی به آن پرداخته خواهد شد.
قاسمی ادامه داد: در این اثر نویسنده به عنوان پرسنده دانا سعی کرده ابعادی از واقعه اشغال مهران را از زبان راویان گردآوری کند که در آغاز این روزها چه بر سر مردم گذشته و چگونه شهر تخلیه شده و مورد هجمه قرار گرفته است که برخی راویان آن جزئیات وقایع از یادشان رفته و برخی دیگر جزئی پردازی خوبی در روایت خود داشته اند.
او گفت: امروزه تاریخ شفاهی بخشی از تاریخ و به عنوان قرائتی جدید از علم تاریخ مطرح است که در آن جزئیات و ناگفته های پنهان مانده از دید مورخان بیان می شود و در دسترس پژوهشگران قرار میگیرد.
رئیس حوزه هنری استان ایلام عنوان کرد: از دهه ۷۰ به بعد که تاریخ شفاهی را مرور می کنیم، بیشتر با خاطرات فرماندهان جنگ مواجه می شویم که پژوهشگران به سراغ آنها رفته اند و خاطرات قاطبه مردم در این حوزه غایب است در صورتی که اسرار اصلی وقایع بزرگی مانند جنگ تحمیلی و دفاع مقدس در دل و جان مردمی است که در آن موقعیت زمانی و مکانی قرار داشتهاند و با تمام وجودشان از آن حادثه تأثیر گرفته و بر آن تأثیر گذاشته اند.
وی تاریخ شفاهی را اثر گذار بر حوزه تولید آثار ادبی و هنری دانست و گفت: در روایات کتاب حدیث بی قراری مهران به عنوان یک اثر تاریخ شفاهی دفاع مقدس، شاهد صحنه های تاثر برانگیز و تاثیر گذاری هستیم که تجربهگران در متن حادثه با آن روبرو بودهاند و این مهم میتواند دستمایه تولید آثار فاخر زیادی شود.
قاسمی تاکید کرد: کتاب «حدیث بی قراری مهران» آغازگر انتشار آثاری در تاریخ شفاهی استان ایلام است که به اقشار پرداخته و به میان مردم آمده و روایتهای آنها را شنیده و به رشته تحریر درآورده است که امیدواریم این مسیر ادامه یافته و روایت های اجتماعی از جنگ هشت ساله ما به آثار متعدد بیشتری تبدیل شود.
نظر شما