به گزارش خبرنگار کردپرس، بحران کمبود آب شرب، شهرستان خوی در آذربایجان غربی را تهدید می کند. شهری که سد آبی ندارد و در نبود مهار آبهای سطحی، آینده این شهرستان بحرانی است.
تکمیل سد غازان و احیای حق آبه خوی از سد آغ چای برای تأمین آب شرب سال ها است نادیده گرفته شده است و این شهرستان 10 سال است که منتظر تکمیل و بهره برداری از این سد است، امری که با گذشت یک دهه هنوز محقق نشده است و آب رودخانه های جاری در خوی به تبریز می ریزد و مردم در خوی با مشکل کم آبی دست و پنجه نرم می کنند.
آب شرب شهرستان خوی فقط از منابع زیر زمینی تامین می شود که ۴۰ حلقه چاه بخش شهری و ۶۰ حلقه چاه نیزبخش روستایی را تامین می کنند و یک هزار حلقه چاه نیز برای مصارف کشاورزی در سطح شهرستان فعال هستند. همچنین از ۲۱۰ روستا، تنها ۱۲۷ روستا از طرح آب آشامیدنی سالم برخوردارند.
اوایل تیر ماه بود که مدیر آب و فاضلاب خوی در نشست با خبرنگاران گفت: در این شهرستان برای مهار آب های سطحی هیچ منبع و سدی وجود ندارد و این موجب شده فقط از منابع زیر زمینی آب شرب مورد نیاز تامین شود که در نهایت همه ساله عمق چاه ها عمیق تر و کم آب تر می شود.
بنا به گفته یدالله سلطانی؛ شهرستان خوی با ۴۰۰ هزار نفر جمعیت، ۱۱۶ هزار مشترک شهری و روستایی دارد و در حال حاضر تولید و مصرف آب در این شهرستان برابر است که نشان دهنده بحران آب در این شهرستان است.
اما بحران آب شرب در خوی اکنون وارد فاز جدیدی شده است و نماینده خوی و چایپاره در مجلس شورای اسلامی در این خصوص معتقد است؛ مشکل کمبود آب در شهرستان خوی به کم کاری وزارت نیرو و غفلت مسئولان استانی و نمایندگان دورههای گذشته در شهرستان خوی بازمی گردد.
عادل نجف زاده با بیان اینکه در حال حاضر تأمین آب در بخش شرب، کشاورزی و صنعتی یکی از مشکلات مهم پیش روی شهرستان خوی است به مهر گفت: طی ۱۰ سال گذشته مقرر شد با احداث و بهره برداری سد غازان آب شرب، صنعتی و کشاورزی شهرستان خوی تأمین شود که این امر هنوز محقق نشده است. اگر این روند فعلی و کم توجهی به حل مشکل کم آبی در خوی تداوم یابد در ۱۴ سال آینده باید منتظر گسترده شدن دامنه بحران آب در این منطقه باشیم.
نماینده خوی و چایپاره در مجلس اظهار داشت: یک دهه قبلا احداث سد غازان برای تأمین آب مورد نیاز شهرستان خوی مطرح شد اما در این مدت فقط مطالعات احداث سد با دریافت هزینههای مورد نیاز توسط شرکت تخصصی وزارت نیرو انجام شده و اقدامی برای احداث این سد صورت نگرفته است.
او افزود: به تازگی عنوان شده محل مورد مطالعه سد غازان مناسب نیست و باید مکان یابی و مطالعات مجدد برای احداث شد صورت گیرد اما مطالعه و مکان یابی مجدد سد غازان زمان بر بوده و بحران کمبود آب در خوی منتظر اتمام مطالعات مجدد این نخواهد بود.
نجف زاده با گلایه از بی توجهی مسئولان به احداث سد در بالای رودخانههای الند و قطور تصریح کرد: ۳۰۰ میلیون مترمکعب آب از دشت الند و قطور به سمت آذربایجان شرقی میرود میتواند منبع آبی خوبی برای تأمین کمبود و بحران آب در این شهرستان باشد ولی سالهاست آب این رودخانهها به سمت ارس و تبریز سرازیر میشود در حالی که خود شهرستان خوی با کمبود آب دست و پنجه نرم میکند.
نماینده خوی از احداث سد غازان به عنوان خط قرمز و مطالبه جدی مردم شهرستان خوی نام برد و گفت: دیگر اجازه نمیدهیم ۳۰۰ میلیون مترمکعب آب از رودخانههای این شهرستان به راحتی به تبریز سرازیر شود.
نظر شما