جبل الاکراد، کورمانج کوه یا کوه کُردها، نام منطقه ای است که این روزها به یکی از مهمترین نقاط جنگ داخلی سوریه تبدیل شده و نیروهای دولت مرکزی سوریه درگیری های شدیدی با نیروهای مخالف در این منطقه داشته اند.
در پی این درگیری ها تحول مهمی که قابل بررسی و تجزیه و تحلیل است، اقدام ترکیه در تأسیس پایگاه نظامی در این منطقه استراتژیک می باشد که از چند دیدگاه مختلف می توان این اقدام ترکیه را مورد واکاوی قرار داد.
یکی از مهمترین اهداف ترکیه در احداث پایگاه نظامی در کوه کردها و اعزام سلاح و تجهیزات به این منطقه تلاش برای دور کردن جنگ از مرزهای خود است. کشیده شدن جنگ نیروهای ارتش سوریه با مخالفان به نواحی مرزی ترکیه برای آنکارا بسیار مخاطره آمیز و پر هزینه خواهد بود. از همین رو، ترکیه تلاش می کند تا قبل از آن که پیشروی نیروهای ارتش سوریه به نواحی شمالی ادلب و مرزهای ترکیه شدت بگیرد، درگیری ها را دور از مرزهای ترکیه کنترل کند. اعزام تجهیزات و سلاح های سنگین توسط ارتش ترکیه به محدوده کوه کردها در شمال حلب به منظور تجهیز نیروهای مخالف در برابر ارتش سوریه است. موقعیت جغرافیایی کوه کردها و حضور نظامی ترکیه در مناطق اطراف این کوه امکان کنترل و نظارت کامل بر درگیری ها در این منطقه را مهیا می کند. قرار گرفتن کوه کردها در حد فاصل اعزاز – راجو و عفرین که هر سه منطقه در کنترل ترکیه می باشد یک موقعیت ممتاز دست بالا را برای آنکارا در این منطقه تأمین کرده است که هم جنگ را از مرزهای ترکیه دور می کند و هم کنترل ترکیه را بر روی این درگیری ها بیشتر می کند.
از طرف دیگر، ترکیه پس از توافق با روسیه و انجام گشت زنی های نظامی مشترک با ارتش روسیه در جاده استراتژیک M4، با خشم گروه های مسلح و شبه نظامیانی روبه رو شد که خود در ادلب آنان را سازماندهی کرده است. مخالفت گروه های مسلح با این توافق ترکیه را رفته رفته به هدف شبه نظامیان تبدیل کرده و حتی خرابکاری ها و بمبگذاری های مختلف از سوی این نیروها در مسیر گشت زنی نیروهای ارتش ترکیه – ارتش روسیه بارها صورت گرفته است. ترکیه برای دور کردن شبه نظامیان از جاده M4 به یک جبهه جدید برای انتقال این گروه ها به آنجا و مشغول کردن آنان در یک جبهه دیگر دارد تا به دور از مزاحمت های شبه نظامیان سیاست های خود را در جاده استراتژیک M4 پیش ببرد. بدون شک اهمیت جاده M4 به مراتب بالاتر از اهمیت کوه کردها برای ترکیه بوده و مخالفت های شبه نظامیان با همکاری ترکیه – روسیه در این جاده به یکی از موانع مهم پیش روی آنکارا تبدیل شده است. درگیر کردن شبه نظامیان به خصوص گروه هیئت تحریر الشام در یک محدوده به دور از جاده استراتژیک M4 خیال ترکیه را تا حدودی از این جاده راحت می کند.
همچنین تضعیف قدرت نظامی هر دو طرف هم ارتش سوریه و هم شبه نظامیان هیئت تحریر الشام برای پیشبرد اهداف ترکیه در سوریه ضروری است. اگرچه ترکیه حامی گروه های شبه نظامی مخالف دولت مرکزی سوریه در ادلب و حلب است ولی قدرت گیری این گروه ها به نوعی که بتوانند در برابر سیاست های ترکیه نیز موضع گیری کنند خواسته آنکارا نیست. تجربه تحولات بعد از توافق ترکیه با روسیه در ادلب و جاده M4 این زنگ خطر را برای آنکارا به صدا درآورده است که شبه نظامیان تحت حمایت ترکیه می توانند در آینده به بومرنگی علیه خود آنکار تبدیل شوند. از همین رو رویارویی شبه نظامیان با ارتش سوریه در کوه کردها و تضعیف هر دو طرف در اثر درگیری های فرسایشی می تواند یک بار دیگر افسار شبه نظامیان در ادلب و حلب را به طور کامل به دست ترکیه بدهد.
بنابراین می توان این گونه نتیجه گیری کرد که یک درگیری محدود به شرطی که به یک عملیات گسترده توسط ارتش سوریه در ادلب و شمال حلب تبدیل نشود در شرایط کنونی به نفع ترکیه خواهد بود. موضوعی که روس ها نیز بارها در خصوص آن به ترکیه هشدار داده و صراحتاً خواستار پایان دادن به روند درگیری ها که نقض آتش بس در ادلب می باشد شده اند.
خبرگزاری کردپرس/سرویس ترکیه
نظر شما