ادامه ابهام در معدن طلای قروه/تشریفات و دیگر هیچ

سرویس کردستان- فاز دوم پروژه معدن طلای قروه در حالی با تشریفات فراوان به بهره برداری رسید که همچنان ابهامات در خصوص عملکرد معدن پابرجا و مثل همیشه مطالبات مردم روی مدار تکرار چرخید.

به گزارش خبرنگار کردپرس، روز سه شنبه با هزاران تشریفات به وسیله ویدئوکنفرانس با رئیس جمهوری و با حضور معاون وزیر صمت فاز دوم تولید شمش معدن طلای قروه افتتاح و به بهره برداری رسید. پروژه ای که مدت هاست به صورت غیررسمی آغاز به کار کرده و تنها برای اینکه روزمه ای شود در پرونده دولت در این بازه زمانی با بوق و کرنا از راه اندازی آن خبر داده شد.

گرچه در ظاهر این پروژه می تواند توسعه محور باشد اما آنچه مدنظر است باز می گردد به آسیب های معدن طلا و نبود شفافیت در این زمینه که بارها مورد اعتراض مردم روستاهای اطراف قرار گرفته است.

بارها در خصوص آسیب هایی که معدن طلای قروه برای منطقه داشته خبرگزاری کردپرس در سلسله گزارشات خود به آن پرداخته و هربار به جای اینکه متولیان امر پاسخی منطقی دهند و همه چیز را شفاف اعلام کنند یا سکوت پیشه کرده یا بر مدار کلیشه می چرخند.

محرمانه هایی در حال افزایش

به هر حال با هر بهانه ای که بود این پروژه افتتاح شد و پس از افتتاح آن، نشستی داخلی بدون حضور خبرنگاران و پشت درهای بسته میان مسئولان دولتی و معاون وزیر صمت و عوامل شرکت زرکوه برگزار گردید. نشستی که در آن هرکه غیرخودی بود را اجازه حضور نمی دادند به طوری که رئیس شورای شهرستان قروه که در این نشست حاضر شده بود را بیرون کردند و همین منجر به داد و بیداد این فرد مبنی بر اینکه به دنبال احقاق حق مردم است و باید حضور داشته باشد، شد.

این برای چندمین بار است که اینگونه نشست های محرمانه برگزار می شود. محرمانه هایی که معلوم نیست برای چه مواردی شکل می گیرد؟! حق مردم یا حق معدن یا دولت؟! این منتظر گذاشتن اصحاب رسانه به عنوان نمایندگان افکارعمومی پشت درهای بسته نه تنها به معنای احترام به حق مردم نیست بلکه به نوعی تلاش برای خدشه دار کردن شفافیت قلمداد می شود.

هرچند گوش شنوایی برای شنیدن این سخنان نیست اما متولیان امر باید بدانند که نمی توان رکن چهارم دموکراسی را اسیر این محرمانه ها کرد!

کاری کنید خبرنگار کردپرس نیاید

به نظر می رسد گزارشات سلسله وار کردپرس روی مسئولان اثر گذاشته به طوری که برای چندمین بار است غیرمستقیم شنیده می شود که اعلام کرده اند برای برنامه های مرتبط به صنعت و معدن تا جای ممکن تلاش کنید «آن خبرنگار منتقد و چالشی کردپرس» نیاید! درست همانند مراسم افتتاح این پروژه که براساس گفته های فرماندار قروه که به صورت غیرمستقیم از اینکه سالنی که قرار است مراسم افتتاح برگزار شود کوچک بوده و ظرفیت آنچنانی ندارد و احتمالاً خبرنگاران را هم اجازه حضور ندهند و بهتر است که خبرنگاری نیاید! چنین برداشت می شود که افرادی مخالف حضور این خبرنگار هستند چرا که نه سالن کوچک بود و نه مانعی برای حضور خبرنگاران وجود داشت و حتی جایگاه خصوصی برای اینکه خبرنگاران تسلط کامل روی مراسم داشته باشند در نظر گرفته شده بود!

همه این موارد نشان می دهد که عوامل صنعت و معدن تنها خبرنویسانی را می خواهند که چشمان خود را به روی واقعیت ها می بندند! نه خبرنگارانی که به چالش می کشند عملکردها را...

ابهامات ادامه دار زیست محیطی

جدای از تمامی این موارد آنچه در این مراسم همانند دیگر برنامه های مرتبط به معدن طلا مورد بحث قرار گرفت در خصوص مشکلات زیست محیطی بود. مشکلاتی که از یک طرف عوامل معدن آن را حاد نمی دانند که نام آسیب روی آن بگذارند و از طرفی دیگر متولیان دولتی آن را کتمان می کنند!

در همین زمینه برای نخستین بار بود که نماینده یکی از اعضای کمیسیون صنایع و معادن مجلس در معدن طلا حضور یافته و از آسیب های زیستی محیطی از رئیس صمت کردستان و کارفرمای شرکت زرکوه پرسید. «پیمان ضیایی» خطاب به «محمد دره وزمی» پرسید که چرا اعلام نمی کنید معدن طلا مشکلات زیست محیطی دارد؟ و آنچه «دره وزمی» پاسخ داد در نوع خود جالب بود «چرا باید اعلام منفی داشته باشم؟! اصلاً چنین موردی نیست!»

«ضیایی» به آلودگی آب و نشت سیانور اشاره کرد و باز هم این کتمان صمت و مسئولان معدن بود که نمایان شد و مثل همیشه پاسخی مستند را ارائه ندادند.

نماینده «روح الله ایزدخواه» از اعضای کمیسیون صنایع و معادن مجلس در ادامه تمامی موارد مرتبط به آلودگی محیط زیست و منابع زیرزمینی، مشخص نبودن میزان برداشت طلا از معدن، مشخص نبودن میزان قرارداد منعقد شده و مشخص نبودن میزان برگشت حقوق دولتی و دیگر مشکلات مرتبط را به معاون وزیر صمت اطلاع رسانی کرد و خواستار روشن شدن این ابهامات و سؤالات شد.

اعتراضات مجدد مردم

پس از اتمام برنامه این بار هم شورای روستاهای درگیر معدن بودند که به اعتراض پرداختند. یک بار صدای اعتراض خود را به نماینده مجلس رساندند و یکبار هم به استاندار... که در هر دو مورد درست مثل همیشه این تنها وعده بود که نصیبشان شد. وعده نماینده برای پیگیری امور و وعده استاندار برای حضور در روستاهای اطراف معدن و شنیدن دردهای مردم...

وعده هایی که مدام تکرار می شوند و نه تنها به عمل نمی رسند بلکه شدت اعتراضات مردم را افزایش می دهد.

مردم حرفشان این است که باید مسئولان شفاف سازی کنند و علنی هرگونه مشکل زیست محیطی را اعلام و از میزان حقوق پرسنل ایرانی و خارجی و نحوه به کارگیری کارگران و پرسنل بگویند و قرارداد منعقد شده را هم منتشر و بسیار ساده نشان دهند حقوق دولتی چه میزان برگشته و برای کجاها هزینه شده! آیا برای آبادانی و توسعه منطقه صرف شده یا برای ساخت فیلم و اجرای کنگره ها؟!

تشریفات و دیگر هیچ

در هر صورت این مراسم و این افتتاح هم همانند دیگر برنامه ها بدون هیچ اثر مثبتی به اتمام رسید و تنها چیزی که زخم مردم را بیشتر کرد مربوط به تشریفاتی بود که برای یک افتتاح چالش برانگیز به راه انداخته بودند. تشریفاتی که اگر برای مردم روستاهای قروه در نظر گرفته می شد چه بسا بخشی از مشکلاتشان رفع می گردید.

با نگاهی به روستاهایی که در مسیر معدن طلا قرار دارند به خوبی می توان فهمید که چه میزان وجود معدن طلا در توسعه شهرستان و استان نقش داشته! و بر خلاف ادعای مسئولان نه بهبودی اوضاع دیده می شود و نه تلاش برای آن... چرا که مردم روستاهای قروه همچنان از نبود زیرساخت های توسعه محور اعم از راه و جاده، مسکن، اشتغال و از همه مهمتر دسترسی به آب آشامیدنی سالم رنج می برند... رنجی که زیر بار وعده ها جا خوش کرده و نشسته.../

* گزارش و عکس: زیبا امیدی فر

کد خبر 317768

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha