عزاداری زنان ایلامی در مراسم سنتی «عروس قاسم»

سرویس ایلام - زنان ایلامی در ایام محرم مراسمی خاص به نام «عروس قاسم» دارند که در آن به جز عزاداری، با توسل و نذر، از شهدای کربلا برای شفاعت و برطرف شدن مشکلاتشان مدد می جویند.

به گزارش خبرگزاری کردپرس، مراسم «عروس قاسم» یکی از مراسمات سنتی عزاداری ماه محرم است که در بین زنان استان و خصوصا زنان عرب زبان رایج است. این مراسم به مدت 10 روز و یا به طور فشرده به مدت سه روز در ایام محرم توسط خانمها اجرا می شود. در این مراسم نوحه خوان و سینه زن، زنان هستند و نوع مخصوصی از سینه زنی به نام «چاینه» در آن اجرا می شود.

عروس قاسم از روز هفتم محرم آغاز می شود. زنان بانی مراسم، چند دختر جوان دم بخت را انتخاب کرده و چادرهای سبزرنگ و نقابهای مشکی بر آنها می پوشانند. به دست هر کدام از آنها دو شمع روشن داده و داخل مجلس می آورند و یک سینی پر از نقل و نبات و شیرینی، حنا، عود و شمع را در وسط جلسه می گذارند. چاینه خوان ها (مداحان زن) با لباس تمیز رنگی و با وضعی مرتب وارد میدان می شوند و زنی که در اصطلاح به او «مُلایه» گفته می شود شروع به مداحی می کند. سپس زنی در حین اجرای مراسم عروسی، کفنی آغشته به خون را به نشانه رسیدن خبر شهادت قاسم در روز برگزاری مراسم عروسی، به وسط میدان می آورد. بعد از این حادثه چاینه خوان از حالت نمادین شادی و سرور در آمده و خود را پریشان کرده و پس از خاموش کردن شمع ها، به نشانه عزادار شدن عروس، روی سر عروس چادر سیاه می اندازد و نوحه خوانی توسط ملایه شروع شده و مجلس رنگ ماتم و عزا به خود می گیرد.

هر کدام از زنان شرکت کننده در مراسم عروس قاسم به نیت و برای گرفتن حاجت، گره هایی به چادر دختران شبیه‌پوش می زنند. آنها هر کدام به نیت مشکل گشایی در زندگی خود، مقداری نقل و شیرینی و آجیل مشکل گشا و نیز تعدادی شمع نذر می کنند و نیت می کنند چنانچه به مراد دل خود رسیدند و حاجت گرفتند، سال بعد مراسم عروس قاسم را در منزل خود برگزار می کنند.

کد خبر 318029

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha