همه می دانیم که در همه دنیا سدها و صنعت سد سازی چه مشکلاتی برای منطقه ای که سد در آنجا ایجاد شده _ بویژه در حوزه زیست محیطی _ به وجود می آورد. آب سیروان با ایجاد سد داریان و سد هیروی و تونل انتقال نوسود شهرستان پاوه که مطالعات ، اجرا و ساخت آن در سال های گذشته انجام گرفته است، با هدف سیراب نمودن زمین های کشاورزی دیم و مصارف صنعتی و شرب زمینه توسعه منطقه غرب و در ادامه جنوب غربی ازجمله استان های کرمانشاه، ایلام و… را فراهم می کند، اما اورامانات از آب سیروان چه سهمی دارد؟
لازم به گفتن نیست در منطقه ای که سد داریان احداث شده، آه و حسرت جوانان اورامانات بویژه جوانان شهرستان پاوه به آسمان ها رفته و سوسوی چشمان آنها نزدیک است که به تاریکی برسد. از مسئولان نظام و هیات دولت و وزارت نیرو می پرسم که آیا توسعه پایدار معنایش این است؟ آیا محرومیت زدایی و کلان محوری در برنامه ها و نگاه ملی به پروژه ها چنین است؟ به نظر شما ثبت جهانی اورامانات که به قول استاندار کرمانشاه فرصت طلایی برای توسعه منطقه است، با این تشنگی باغات و زمین های کشاورزی و صنعت ناپایدار امکان پذیر است؟ به نظر می رسد کمیته ویژه پیگیری ثبت جهانی اورامانات باید این مسئله مهم تامین آب شرب و کشاورزی و صنعت و دامداری منطقه اورامانات را جدی بگیرد، پیگیری مسئولان امر و جلب همکاری و مشارکت مردم در فراهم نمودن بسترهای لازم برای تحقق این مهم ضروری است و گرنه ثبت جهانی اورامانات بر روی کاغذ، دردی را دوا نمی کند.
مردم اورامانات با سد داریان و حق آبه دیگر شهرها و استان ها مشکلی ندارند چرا که معتقد هستند که این سد و این آب ملی است ، اما قرار نیست همه در این آب و خاک سهیم باشند ولی مردم اورامانات از این منابع سهمی نبرند و تشنگی باغات و بیکاری جوانان منطقه تنها سهم ما از توسعه ملی باشد. از شما می پرسم آیا آه و حسرت و سوسوی چشمان جوانان بیکار ما و نگاه با حسرت مادران و پدران آنها را دیده اید؟ چرا جوانان ما نباید در منطقه خود مشغول به کار شوند؟ چرا جوانان ما باید آواره شهر و دیار غریب بشوند ، این در حالی است که شما ادعا دارید با احداث این سد و سیراب شدن زمین های دیم استان های نامبرده نه تنها موجبات توسعه و تولید محصولات کشاورزی را فراهم نموده اید بلکه از نظر اجتماعی نیز باعث مهاجرت معکوس شده و مردم شهرها و روستاهای زیرمجموعه حوزه آبریز جدید حاصل شده از سد داریان شده اید؟!
سهم مردم ما از آب سیروان و سد داریان باید ویرانی خیابان های شهر پاوه و جاده های دسترسی به سد داریان و تخلیه و جابه جایی خانوارها در روستای هجیج و ... ، مدفون شدن چشمه معروف معدنی " بل " ( که برندی جهانی بود)، و نیز به بن بست کشاندن روستاهای منطقه و قطع راه های ارتباطی روستاهای اورامانات استان کرمانشاه و استان کردستان در حوزه پاوه به کامیاران و سروآباد و مریوان و ... باشد؟
خواسته ها و مطالبات ما مشخص است و وزارت نیرو و دولت تدبیر و امید باید حق آبه ی مردم شهرستان های منطقه اورامانات که آب از این حوزه دپو شده و سد در آن احداث گردیده ، را بدهد. مطالبات ما به طور مشخص و مختصر این است :
- سیراب نمودن زمین های کشاورزی و باغات روستاها و شهر پاوه که در بی آبی و عدم رسیدگی دارد نفس های آخر را می زنند. این درحالی است که پاوه پربارش ترین شهرستان استان است اما عدم مدیریت صحیح منابع آب ، عدم استقرار و نبود دستگاه های متولی در شهرستان باعث به وجود آمدن این مشکلات گردیده است.
- شهرستان های جوانرود و روانسر نیز برای آب شرب و مصارف صنعتی و شهرستان ثلاث باباجانی برای کشاورزی و دامداری باید از آب سیروان و سد داریان منتفع و سیراب گردند که هر سه شهرستان در مسیر انتقال آب سد داریان و سد هیروی و تونل انتقال آب مرخیل و نوسود به دیگر شهرستان ها و استان های مورد نظر قرار گرفته اند.
- گفتنی است در پروژه سامانه سردسیری اگر آب از این مسیر یادشده انتقال یابد دشت های کرمانشاه نیز سیراب شده و آب شرب شهرکرمانشاه و احتمالا هرسین را تامین نماید که نزدیک به 70درصد جمعیت استان را شامل می شود.
توسعه ملی، متوازن و پایدار در منطقه اورامانات با نادیده انگاشتن و ندیدن پتانسیل های توسعه محور منطقه رها شده که تبعات اجتماعی و فرهنگی زیادی داشته و زمینه را برای هجوم آسیب های اجتماعی مختلف فراهم می کند. نگذارید مردم اورامانات بویژه مردم شهرستان پاوه از آب سیروان و این سد بی بهره بمانند، ما مصداق ضرب المثل معروف " دست ما کوتاه و خرما بر نخیل " نباشیم. توسعه پایدار و متوازن ، توسعه ای است که همه در آن شریک باشند و از آن سهمی ببرند ، آن هنگام است که می توان به آن " توسعه ملی " گفت.
لازم به یادآوری است که در توسعه پایدار علاوه بر توجه به مسائل اجتماعی، فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و زیست محیطی، تاکید ویژه ای بر مولفه های زیست محیطی و سیاسی توسعه پایدار شده است که ابعاد توسعه پایدار شامل پایداری اکولوژیکی ازجمله توجه به منظر بومی منطقه به لحاظ ریخت شناسی و بوم شناختی در حوزه سدسازی و توجه به حق آیندگان در برخورداری از منابع زیستی و استفاده درخور از این منابع است که باید در بهره برداری از این سد همواره مورد توجه قرار گیرد.
چشم به راه اندیشه کارساز و اقدام عملی مسئولان نظام ، دولت تدبیر و امید ، نمایندگان مردم استان کرمانشاه در مجلس شورای اسلامی و وزارت نیرو هستیم.
نظر شما