به گزارش کردپرس، سه پژوهشگر مسائل کردی به نام های مایکل روبین از موسسه امریکن اینترپرایز، گوران زنگنه ازموسسه تحقیقات خاورمیانه در اربیل و جورج ویلکس از دانشگاه ادینبورا، در یک گزارش مشترک از کلاه برداری از یک شرکت نفتی کانادایی توسط حکومت اقلیم کردستان عراق پرده بر داشته اند.
در این گزارش آمده است سقوط حکومت صدام حسین در سال 2003 راه را برای ورود سیل آسای شرکت های خارجی از آمریکا، کاناد و کشورهای اروپایی فراهم کرد. این شرکت ها برای سرمایه گذاری با دولت مرکزی عراق و دولت اقلیم کردستان عراق وارد مذاکره شدند اما با بررسی توافقات و قراردادها در بغداد و اربیل یک تفاوت فاحش دیده می شد زیرا به گفته آنها، مسیر سرمایه گذاری و نحوه انجام آن در بغداد تقریبا شفاف بوده اما در اقلیم کردستان که تحت حاکمیت دو خانواده -بارزانی ها و طالبانی ها- قرار داشته مسیری کاملا ناشفاف و متفاوت را می توان مشاهده کرد.
این پژوهشگران معتقدند شرکت های خارجی برای برنده شدن در قراردادهای مختلف از جمله قراردادهای نفتی در اقلیم کردستان کافی بود با یکی از اعضای متنفذ حاکمان اقلیم کردستان برای مثال یکی از افراد بانفوذ بارزانی ها شریک می شدند تا به راحتی برنده قراردادها شوند.
این گزارش به دوره ای از درآمدهای هنگفت نفتی اقلیم کردستان اشاره می کند که در آن مشکلی برای شر کت های خارجی پیش نمی آمد اما با کاهش قیمت نفت و تنش اربیل و بغداد بر سر بودجه و افزون بودن هزینه ها بر درآمدها، مقامات اقلیم کردستان عراق (بارزانیها) فراتر از قانون عمل کرده و اقدام به لغو برخی قراردادها و یا تخطی از مواد آن می کردند و چون دادگاهها در اقلیم کردستان تحت نفوذ بارزانی ها است، شرکت های خارجی نمی توانستند کاری کنند به همین دلیل، مسئله شکایت از دولت اقلیم کردستان عراق در دادگاه های بین المللی بوجود آمد.
پژوهشگران مذکور با اشاره به موارد متعدد شکایات مطرح شده علیه اقلیم کردستان در دادگاه های بین المللی و درخواست دریافت میلیاردها دلار غرامت از اقلیم کردستان، از ارائه دادخواست به دادگاه فدرال آمریکا برای توقیف اموال برخی مقامات رده بالای اقلیم کردستان در آمریکا خبر داده اند.
در این گزارش که در سایت Iraqi 1001 thoughts منتشر شده، اشاره شده که فساد مالی در اقلیم کردستان و در ارتباط با حضور شرکت های خارجی به اشکال مختلف صورت می گیرد که یک فرم آن دریافت کمک های مالی از شرکت های خارجی برای هزینه در امورات خیریه و سپس سوء استفاده شخصی از این کمک ها است.
به عنوان نمونه اشاره شده که «شرکت نفتی کانادایی اوریکس که در سال 2014 وارد صنعت نفت اقلیم کردستان شد، به عنوان بخشی از کمک های خود در حوزه مسئولیت های اجتماعی، 40 میلیون دلار به بنیاد بیمارستان کودکان کردستان که مقامات ارشد وابسته و یا نزدیک به بارزانی ها مانند رنج نوری شاویس، برادر روژ نوری شاویس، معاون سابق نخست وزیر عراق و از افراد نزدیک به نچیروان بارزانی عضو هیئت امنای آن بودند، اهدا کرد تا بیمارستان کودکان در اربیل، مرکز اقلیم کردستان عراق احداث شود.» این شرکت در گزارش 2014 خود قول داده بود این بیمارستان کودکان که در عراق مثل آن وجود نخواهد داشت در حومه اربیل احداث شود.
تهیه کنندگان این گزارش ادعا کرده اند این بیمارستان خیریه هیچ وقت برای کودکان احداث نشد بلکه امروز آنچه ساخته شده،یک بیمارستان خصوصی به نام سنت لایف است که ظاهرا به یکی از مقامات ارشد حکومت اقلیم کردستان مرتبط است و در حال حاضر برای درمان بیماران کرونایی، هر شب 2000 دلار از هر کدام از بیماران دریافت می کند.
در این گزارش اشاره شده که شرکت حسابرسی دیلویت که به امور حسابرسی در اقلیم کردستان بویژه در حوزه نفت و گاز می پردازد، در حسابرسی های خود به چنین مشکلی اشاره کرده و خبر از ناپدید شدن حدود 55 میلیون دلار از بودجه عمومی داده است. این پژوهشگران از تلاش برخی نهادها برای شکایت از افراد مرتبط در این طرح و هیئت امنای بیمارستان به اتهام استفاده شخصی از بودجه عمومی خبر داده اند.
در پایان این گزارش آمده است خانواده های حاکم بر اقلیم کردستان از شرکت های سرمایه گذار خارجی در اقلیم کردستان در قالب ایجاد موسسات خیریه رشوه دریافت می کنند اما بعدا یا آن را تصرف می کنند و یا از طریق کانال هایی در خدمت منافع خود قرار می دهند. آیا دولت کانادا قادر است اقداماتی در این راستا علیه مقامات اقلیم کردستان انجام دهد و یا چه چیزی باعث شده است این شرکت کانادایی قربانی چنین دسیسه هایی شود.
کد خبرنگار: 40101
نظر شما