دریاچه سد مهاباد در ٢ مسیر فنس کشی می شود

سرویس آذربایجان غربی- معاون برنامه ریزی و توسعه فرمانداری مهاباد از پیگیری ها برای فنس کشی دریاچه سد مهاباد در دو مسیر پیرانشهر و سردشت خبر داد و گفت: «مسیر فنس کشی تا جایی که دسترسی انسانی وجود داشته باشد، ادامه خواهد داشت. به طور جد پیگیر هستیم تا این موضوع را به انجام برسانیم».

به گزارش خبرنگار کردپرس، دریاچه سد مهاباد، یکی از جاذبه های گردشگری طبیعی این شهرستان است و به دلیل نزدیکی به شهر و دسترسی آسان همواره مورد توجه عموم گردشگران بوده است. در سال های اخیر بحث فنس کشی سد مهاباد برای جلوگیری از تهدید آلودگی مطرح و هر بار با واکنش هایی چند روبه رو شده است. اما به صورت رسمی تابستان سال ٩٧ بود که فرماندار وقت مهاباد این موضوع را رسانه ایی کرد.

ایرج شجاعی در آن زمان و در گفت و گو با خبرنگار کردپرس گفته بود: «پیشنهاد فنس کشی پیرامون سد مهاباد با اعتبار ۱۱ میلیارد تومان مطرح و در نهایت با اعتبار ۵میلیارد تومان، جهت فنس کشی مکانهای محدود و حساس نزدیک به مخزن سد مهاباد در جلسه حفاظت منابع آب استان تصویب شد». او حتی در آن زمان تاکید کرد: «فنس کشی کل سد مهاباد قابل اجرا نیست و این طرح تنها در محدوده های مشخص انجام می گیرد و این برنامه قطعا ضربه ای به توریسم و جاذبه گردشگری سد مهاباد وارد نخواهد کرد و تنها به منظور کنترل و جلوگیری از ورود احشام و فضولات حیوانی که اصلی ترین عامل آلودگی سد است، انجام می گیرد».

رضا جهینی مدیر امور آب مهاباد هم در آن زمان ضمن تایید موضوع گفته بود: «طرح فنس کشی به درازای سد مهاباد مطرح نیست چرا که چنین طرحی به مطالعات گسترده نیاز دارد و در حوزه اختیار شهرستان هم نیست و در خصوص سد مهاباد محدوده ۸۰ هکتاری سد یعنی محدوده امور آب، تاج سد، تجهیزات نیروگاه و تصفیه خانه به تعویض فنس نیاز دارند که با این اقدام می توان از ورود احشام، ماشین آلات و برداشت غیر مجاز ماسه جلوگیری کرد».

این پروژه که حتی برای آن اعتباری میلیاردی هم تصویب شده بود در ٥ سال اخیر مسکوت مانده بود، تا اینکه در آخرین اظهارات مسئولان در این باره، اواخر سال گذشته، معاون برنامه ریزی و توسعه فرمانداری مهاباد در کارگروه تخصصی سلامت و امنیت غذایی این شهرستان از پیگیری ها برای فنس کشی دریاچه سد مهاباد خبر داد و گفت: «به طور جد پیگیر هستیم تا این موضوع را به انجام برسانیم»

برای پیگیری و کسب جزییات بیشتر این موضوع با معاون برنامه ریزی و توسعه فرمانداری مهاباد تماس گرفتم، خشایار صنعتی در این باره به خبرنگار کردپرس می گوید: سد مهاباد چسبیده به شهر است و آلودگی‌های زیادی متوجه این منبع آب شرب می شود. لذا موضوع فنس کشی حاشیه سد مهاباد از وزارت نیرو درخواست شده اما هنوز وارد فاز اجرایی نشده است.

او ادامه می دهد: محدوده فنس کشی هم از محل تاج سد شروع می‌شود و در دو مسیر ادامه پیدا می کند. هم مسیر پیرانشهر (جاده پسوه) و از مسیر سردشت (جاده حمزه آباد) و حریم سد را می پوشاند و کل مسیر فنس کشی تا جایی که دسترسی انسانی وجود داشته باشد، ادامه خواهد داشت.

معاون توسعه و برنامه‌ریزی فرماندار در خصوص اهداف طرح فنس کشی سد مهاباد می گوید: ورود غیرمجاز افراد برای شنا، ماشین شویی، پشم شویی و آلودگی های از این قبیل سلامت آب سد مهاباد را تهدید می کند و فنس کشی می تواند از این گونه اقدامات جلوگیری کند البته این موضوع در سالیان گذشته مطرح شده، ولی تاکنون عملی نشده است. از این رو به صورت جدی در حال پیگیری قضیه هستیم و در نظر داریم همزمان با سفر استاندار به مهاباد، این موضوع را مطرح کنیم تا ایشان هم آن را با شخص وزیر نیرو مطرح کنند و امیدوارم به زودی پروژه وارد فاز اجرایی شود.

صنعتی در پاسخ به اینکه فنس کشی چه تاثیراتی می تواند در بحث گردشگری سد مهاباد داشته باشد، می گوید: اگر به صورت برنامه ریزی شده بحث گردشگری و توریسم را در نظر بگیریم مشکلی پیش نمی آید، ولی تا زمانی که بحث گردشگری اینگونه لجام‌گسیخته و نا مرتبط باشد این موضوع به نتیجه نمی رسد ما در نظر داریم بحث گردشگری و توریست را نیز در یک مسیر مشخص کنترل و هدایت کنیم تا مسائل مربوط به آلودگی ها را به حداقل برسانیم. از سویی دیگر در حوزه گردشگری نیز بسیار مشتاق حضور سرمایه‌گذاران هستیم و جناب رهبردین مدیرعامل سابق شرکت آب منطقه ای که در حال حاضر معاون استاندار هستند در این خصوص همکاری دارند و قرار شد در یک بازه زمانی ۲۰ ساله محدوده سد مهاباد به بحث گردشگری واگذار شود.

او ادامه می دهد: سرمایه گذاری گردشگری در دریاچه های آب شرب منافاتی ندارد تنها باید اصول زیست محیطی رعایت شود. پیگیری‌های لازم برای آن انجام می شود و تک تک طرح های سرمایه گذاری باید از لحاظ پارامترهای زیست محیطی بررسی شوند و پس از موافقت هم به دلیل اهمیت منابع آب شرب نظارتی به صورت فعالانه در خصوص پروژه های سرمایه گذاری ها، فاصله آنها از دریاچه سد و رعایت الزامات هم مطرح خواهد شد.

صنعتی تاکید می کند: باید پیش از ساخت سد پیش زمینه کنترل آلودگی ها نیز در نظر گرفته می‌شد امامشخص است که در آن زمان مطالعات کافی و وافی انجام نگرفته ولی چنانچه این امر در زمان ساخت سد لحاظ می شود از ۵۰ سال گذشته تا کنون فرهنگ‌سازی لازم صورت گرفته بود و مردم به اهمیت حفظ منابع آبی پی می ‌بردند لذا اکنون که ما با این امر واقع روبرو هستیم، باید تمهیدات لازم در این خصوص را به کار بگیریم.

معاون فرماندار در خصوص آلودگی‌ فاضلاب روستاهای بالادست سد مهاباد نیز بیان می کند: مقرر شده آبفای شهرستان وارد عمل شود و در خصوص فاضلاب روستاهای بالادست اقدامات لازم را انجام دهد. این موضوع در کمیته امنیت غذایی شهرستان مطرح شده و هشدار جدی به آب و فاضلاب داده شده تا حتما در این خصوص ورود کند.

او در خصوص اراضی حاشیه سد مهاباد و ساخت و سازهایی که در آنها انجام گرفته می گوید: این موضوع در کمیته حفاظت منابع آب مهاباد مطرح شده و مراجع قانونی باید در این باره نتیجه نهایی پیگیری های صورت گرفته را اعلام کنند.

گفتنی است؛ سال ٩٧ فرماندار در کارگروه حفاظت منابع آب مهاباد مصوب شده بود که پیرامون سد هیچگونه طرحی تصویب نشود، مگر در فاصله ٣٠٠ متری از سد و با نظارت کمیته حفاظت منابع آب باشد.

گفت و گو/ تانیا شعفی

کد خبر 32527

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha