به گزارش خبرنگار کردپرس، 400 کامیون دار در خط معدن پوکه «دیرکلو-دلبران» سال هاست بار می برند و کار می کنند. این 400 راننده می شوند 5 هزار خانوار که درآمدشان از همین باربری پوکه برای معادن است این روزها نگرانند برای آینده شغلی خود.
در واقع مدت دو سالی می شود که معدن داران روی خوش به رانندگان بومی نشان نمی دهند و به سمت غیربومی ها گرایش پیدا کرده اند؛ همین باعث شده تا کامیون داران بومی بعد از سال ها زحمت، آینده خود را در خطر ببینند، خطری که از جانب مسئولان امر پاسخی برای آن داده نشد و در نهایت به تجمع در دفتر امام جمعه رسید.
معضل کامیون داران غیربومی
«معدن داران مدتی است با کامیون داران غیربومی کار می کنند و همین باعث شده ما ضرر ببینیم». مدیر گروه رانندگان کامیون قروه ضمن بیان این مطلب این روند را غیرقانونی و خلاف تعهدات معدن داران می داند.
آن طور که «سامان مهرابی فرد» می گوید این مسئله مرتبط می شود به تعهدات معدن داران که براساس قانون اولویت اشتغال با افراد بومی آن مناطق است و معدن دار موظف به اجرای این قانون و تعهد بوده و باید در برابر زیرپا گذاشتن این تعهد پاسخ گو باشد.
اینکه چرا معدن داران از کامیون داران غیربومی استفاده می کنند؟ سؤالی است که پاسخ آن هنوز روشن نیست اما به نظر می رسد این مسئله به اضافه بار و هزینه هایی که می شود مرتبط باشد.
بنا به اظهارات «مهرابی فرد» کامیون های بومی 10 تن به پایین ظرفیت دارند و هرگز بیشتر از ظرفیت خود بار نمی زنند اما کامیون های غیربومی هر چقدر ظرفیت داشته باشند بالاتر از آن بار می کنند و با این کار آسیب های بسیاری به زیرساخت های جاده ای وارد می سازند.
به گفته او وقتی کامیون داران غیربومی با 24 تن ظرفیت، 50 تن و یا با 13 تن ظرفیت، 30 تن را بار می زنند قطعاً آسفالت جاده ها تخریب و نابود می شود.
«مهرابی فرد» از اینکه در شهرهای دیگر معادن از غیربومی ها استفاده نمی کنند گفت. «در شهرهای همین استان کردستان اولویت با بومی هاست و اصلاً با رانندگان غیربومی کار نمی کنند این در حالی است که در قروه برعکس بوده و بیشتر غیربومی ها را قبول دارند».
او با تأکید بر اینکه اگر با بومی ها کار کنند میزان اشتغالزایی هم بالا می رود، به اینکه معدن داران پوکه را حتی گران تر به کامیون داران غیربومی می فروشند هم اشاره کرد.
«مهرابی فرد» حتی از تصمیم اخیر معدن داران پرده برداشت. «کار به جایی رسیده که معدن دار دیگر رانندگان بومی را پذیرش نمی کند و حتی بارشان را هم خالی می کند و می گویند باری به بومی ها نمی دهیم و حتی به دنبال حذف افراد بومی هستند».
مطابق سخنان این کامیون داران همین مسئله باعث شده تا شغل های وابسته دیگری و معیشت آنان هم در خطر قرار بگیرند.
تمامی این مشکلات در حالی است که آن طور «مهرابی فرد» می گوید «کامیون داران غیربومی نه بارنامه دارند، نه باسکول می شوند و رفت و آمدشان هم مشخص نیست و برای فرار از قانون هم سر ظهر و یا شب ها بار می زنند».
این غریبه های پر خطر که بیشتر متعلق به شهرهای همجوار هستند در حالی دارند جای بومی ها را می گیرند که هیج سودی را به شهرستان نمی رسانند و تمامی زیرساخت های منطقه را هم تخریب کرده اند و از طرفی مصرف سوختشان هم بیش از حد لازم است.
حالا کامیون داران بومی که نگران آینده شغلی و معیشت خود هستند و در برابر این اعتراضات از طرف معدن داران تحریم هم می شوند، درخواست رفع این مشکلات را از مسئولان دارند.
قیمت سلیقه ای پوکه
مورد اعتراضی دیگر کامیون داران مربوط بود به نرخ پوکه؛ نرخی که از نظر مدیر گروه رانندگان کامیون قروه سلیقه ای اعمال می شود و همین باعث مشکل شده است.
به گفته «سامان مهرابی فرد» هر معدنی یک قیمت برای پوکه زده و بارها در این باره خواستار پیگیری مسئولان شده ایم اما هرگز پاسخی نداده اند و خود معدن داران هم براساس عرضه و تقاضا نرخ را تعیین می کنند.
هرچند طبق دستور قانونی دولت اجازه قیمت گذاری مواد معدنی غیرانحصاری که در بازار رقابتی تولید و عرضه می شود را نداشته و ملاک تعیین قیمت عرضه و تقاضا خواهد بود؛ اما سؤال اینجاست که آیا قیمت گذاری مطابق عرضه و تقاضا اصولی شکل می گیرد و آیا نظارتی بر این مسئله وجود دارد؟!
مشکل در تأمین سوخت
دیگر مشکلی که این کامیون داران به آن اشاره کردند تأمین سوخت مورد نیازشان بود. سوختی که از 3 هزار لیتر به 600 لیتر رسیده و این از نظر کامیون داران اصلاً کافی نبوده و نمی صرفد.
«سامان مهرابی فرد» در این زمینه از اینکه سهمیه آزاد سوخت در جایگاه های قروه توزیع نمی شود اما در دیگر شهرستان ها صورت می گیرد انتقاد کرد.
آن طور که او می گوید همین مشکل سوخت تا جایی پیش رفت که باعث شد یک ماه تمام پوکه فروش خوابید و کار نکرد.
برای رفع مشکل سوخت رئیس شرکت نفت از پیگیری ها گفت و وعده داد بخشی تا ابتدای خرداد و بخشی هم به مرور زمان حل و فصل می شود.
دستور امام جمعه برای پیگیری
در ادامه امام جمعه شهرستان قروه در گفت و گو با خبرنگار کردپرس از پیگیری مشکلات کامیون داران خبر داد. «حجت الاسلام عابدین رستمی» اصلی ترین مشکلات این افراد را در نداشتن یک تعاونی مشخص دانست. «این افراد تعاونی ندارند و به همین دلیل نمی توانند از حقوق قانونی خود دفاع کنند لذا از اداره کار و تعاون درخواست تشکیل تعاونی کامیون داران شد».
او همچنین به مشکل سهمیه لاستیک و بررسی قیمت پوکه و دغدغه بیکاری این افراد اشاره کرد و گفت که «قرار شد نمایندگان این صنف با معدن داران، پوکه فروشان و نیروی انتظامی و سازمان صمت نشستی داشته و به مشکلات آنان رسیدگی شود».
«رستمی» با تأکید بر تشکیل تعاونی برای اجرای قانون کارگری و کارفرمایی و پیگیری های حقوقی، به قیمت پوکه پرداخت. «وقتی قیمت پوکه بالا می رود تقاضا کاهش می یابد و این باعث کاهش کار کامیون داران می شود لذا اینکه نرخ ها براساس عرضه و تقاضا تعیین می شود آسیب زا خواهد بود».
او معیشت این قشر از جامعه را مهم دانست و با انتقاد شدید از قانون معادن گفت که این قانون به نفع مردم نوشته نشده و باید بازنگری شود. «حجت الاسلام رستمی» در پایان از مسئولان مرتبط خواستار پیگیری امور و رفع مشکلات این افراد شد./
* گزارش: زیبا امیدی فر
نظر شما