پروژه گزاف تونل انتقال آب به دریاچه ارومیه در گیر و دار وعده ها!

سرویس آذربایجان غربی- وعده افتتاح پروژه تونل انتقال آب از رودخانه زاب به دریاچه ارومیه به عنوان پر هزینه بر ترین پروژه احیای دریاچه، که قرار بود تیر ماه سال گذشته افتتاح شود، اکنون به اواخر سال جاری موکول شده است. پروژه ایی که حتی در صورت بهره برداری از آن با وجود افزایش هزینه ها و استهلاک تجهیزات، باز هم میزان آب کافی برای رسیدن به تراز اکولوژیک دریاچه را مسیر نخواهد کرد!

به گزارش خبرنگار کردپرس، دقیقا سال گذشته در همین روزها بود که پروژه عظیم انتقال آب از رودخانه زاب به دریاچه ارومیه قرار بود، افتتاح شود، اما نشد و افتتاحش به تیر ماه ١٤٠٠، موکول شد. در آن زمان اعلام شد، با توجه به افزایش هزینه ها و استهلاک تجهیزات، ۴۵۰میلیارد تومان دیگر به این طرح تزریق می شد و مجریان طرح نیز برای افتتاح طرح تا پایان تیر ماه قول مساعد دادند.

اکنون در آستانه تیر ماه ١٤٠١، هنوز پروژه افتتاح نشده و مسئولان از افتتاح آن در اواخر سال جاری خبر می دهند!

وعده افتتاح پروژه تونل انتقال آب از رودخانه زاب به دریاچه ارومیه به عنوان شاخص ترین پروژه احیای دریاچه ارومیه، از بهار سال ٩٩ با بیش از ٣هزار میلیارد تومان هزینه، شروع شده و از آن زمان تا کنون بارها وعده افتتاح آن از سوی مسئولان مختلف کشوری و استانی اعلام و سپس به دلیل آماده نبودن پروژه، مراسم بهره برداری به زمانی دیگر موکول شده است و هر بار بر هزینه های احداث این پروژه کلان افزوده می شود.

آخرین بار آبان ماه سال ١٤٠٠ بود که استاندار آذربایجان غربی، گفت: «١٥٠ میلیون متر مکعب از ظرفیت سد کانی سیب آبگیری شده و احداث تونل انتقال آب به دریاچه تا دو هفته دیگر به اتمام می رسد». به گفته معتمدیان؛ «با تلاش های انجام شده احدث ٣٦ کیلومتر تونل انتقال آب از سد کانی سیب به سمت حوزه آبریز دریاچه ارومیه در مراحل انتهایی است و تنها ٧٠ متر از این تونل باقی مانده است که امیدواریم تا دو هفته آینده این طرح آماده بهره برداری قرار گیرد».

یک هفته بعد در ٣٠ آبان ماه ١٤٠٠، استاندار آذربایجان غربی با قدردانی از تلاش تمامی مهندسین و کارکنان طرح انتقال آب به دریاچه ارومیه اظهار کرد: «خوشبختانه با تلاش شبانه روزی، حفر تونل ٣٦ کیلومتر انتقال آب از سد کانی سیب به اتمام رسید» . با این حال اتمام تونل اما به افتتاح نرسید و اکنون ٧ ماه بعد از این خبر هنوز هم وعده افتتاح به زمانی دیگر موکول می شود.

این وضعیت بازرس‌کل جدید استان آذربایجان‌غربی را به دستور بازرس کل کشور به بازدید از پروژه کشاند. روح‌الله محبوبی در بازدید از این پروژه که شامل یک سد مخزنی باگنجایش ۲۲۰ میلیون متر مکعب حجم کل مخزن در تراز نرمال بوده، گفت: «اجرای سد مذکور با صدرصد پیشرفت آبگیری و در مرحله بهره‌برداری است که بر اساس گفته‌های نماینده کارفرما به جهت آبگیری سد مذکور قسمتی از اراضی کشاورزان داخل آب و جزء سد شده و هزینه‌ای بالغ بر ۲۰۰ میلیارد تومان برای تملک اراضی موردنیاز است».

او ادامه داد: «متاسفانه عدم اقدام به موقع در خرید زمین‌های دیمی مذکور، موجب شده با توجه به آبگیری سد و بهره‌مندی زمین‌های اطراف از آب سد، زمین‌های موردنظر نیز آبی محسوب و با افزایش قیمت مواجه شود».

بازرس‌کل استان آذربایجان غربی افزود: بر اساس اظهار نماینده کارفرما برای بهره‌برداری از تونل (آبگیری) لازم است، ماشین‌آلات و تجهیزات داخل تونل جمع‌آوری و به بیرون از تونل منتقل شود و به حداقل ٩ ماه زمان نیاز دارد و در صورت پیگیری تا بهمن ماه به اتمام می‌رسد.

محبوبی با بیان اینکه قسمت دیگر پروژه عملیات "احداث کانال انتقال آب" است که آب خروجی از تونل به کانال هدایت و بعد از آن به رودخانه "گدار" واریز خواهد شد، اظهار کرد: «از کانال مذکور نیز بازدید شد که بر اساس مشاهدات عملیات احداث کانال نیز کاملا به اتمام رسیده و در مرحله آبگیری است».

او بر ضرورت تسریع در تملک اراضی واقع در مسیر رودخانه "گدار" برای تعریض بستر رودخانه و همچنین لزوم عملیات لایروبی رودخانه مذکور اشاره کرد و گفت: «قسمتی از رودخانه لایروبی شده و به مساحت چهار و نیم کیلومتر از رودخانه به جهت ادعای مالکیت اهالی بر بستر و حریم رودخانه با مانع مواجه شده و در صورت بر طرف شدن مانع عملیات لایروبی کانال نیز شش ماه طول خواهد کشید».

محبوبی همچنین با اشاره به اصلاح و تعریض پل های جاده دو بانده ارومیه به مهاباد ادامه داد: «علاوه بر موارد مذکور در مسیر برای به اتمام رسیدن پروژه مبلغ هزار و ٩٠٠ میلیون تومان اعتبار نیاز است که در سفر استانی رئیس‌جمهور با تخصیص آن موافقت شده و در انتظار ابلاغ توسط معاون اول رئیس جمهور است».

بازرس کل استان آذربایجان غربی با اشاره به بازدید از رودخانه گدار نیز گفت: «در این راستا مقرر شد برای تسریع در برآورد مساحت زمینهایی که در مسیر تعریض رودخانه نیاز است تحت تملک قرار بگیرند جلسه‌ای با حضور سربازرس گروه تولیدی و اقتصادی و نمایندگان ادارات کل مذکور و اداره‌کل راه و ترابری و حمل و نقل جاده‌ای استان در بازرسی برگزار و نتیجه برای ارزیابی کارشناسی به دادگستری اعلام شود».

محبوبی بر ضرورت رفع موانع پیشرو تاکید کرد و گفت: «با توجه به صدمات جبران ناپذیر زیست محیطی ناشی از عدم جبران کسری آب دریاچه، ضرورت دارد اقدامات برای رفع موانع در اسرع وقت انجام شود و بازرسی استان تمام توان خود را برای وادار کردن ارگان‌های متولی به انجام وظایف خود به کار خواهد گرفت».

پروژه "تونل انتقال آب سد کانی سیو " به طول ۳۶ کیلومتر و در عمق ۱۴۵ متری زمین توسط قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیا احداث شده و تا کنون به دلیل مشکلات متعدد بهره برداری و انتقال آب به پیکره دریاچه ارومیه مسیر نشده است.

پروژه مذکور که از به عنوان پر هزینه برترین پروژه احیای دریاچه ارومیه هم نام برده می شود تنها امیدها مسئولان به احیای دریاچه است، چرا که ستاد احیا هر چه در چنته داشت از سال ٩٢ تا کنون رو کرده و اکنون تیر آخر انتقال ۶۰۰ میلیون مترمکعب سالانه آب رودخانه زاب به دریاچه ارومیه و ١٧٢ میلیون متر مکعب از خطوط انتقال پساب است که از مدول دوم تصفیه‌خانه فاضلاب شهر تبریز(ظرفیت سالانه ١٢١ میلیون متر مکعب) و خط انتقال پساب مدول سوم تصفیه‌خانه فاضلاب ارومیه(ظرفیت سالانه ٥١ میلیون متر مکعب) قرار است به دریاچه راه یابد.

این میزان در مجموع به ٧٧٢ میلیون متر مکعب در سال می رسد در حالی که دریاچه سالانه نیازمند ٣ هزار و ۴۲۶ میلیون مترمکعب آب برای رسیدن به تراز اکولوژیک دریاچه است!!

در کردپرس بیشتر بخوانید؛

اتمام عملیات تونل انتقال آب سد «کانی سیب» به دریاچه ارومیه

احداث تونل انتقال آب زاب دو هفته دیگر تمام می شود

وعده افتتاح تونل انتقال آب زاب به تیر ماه موکول شد/ پاسکاری وعده ها ادامه دارد

پرداخت ۱۰۰ میلیارد تومان اعتبار به تونل انتقال آب به دریاچه ارومیه

کد خبر 33996

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha