قیمت ۸ هزار تومانی برای گندم می تواند جوابگوی هزینه های کشاورزان باشد

سرویس کردستان- تنزل رتبه استان کردستان در خرید تضمینی گندم در سالجاری، موضوعی است که می تواند امنیت غذایی را با چالشی جدی روبرو کند. در همین رابطه با دکتر حامد قادرزاده، مدیر گروه کشاورزی دانشگاه کردستان گفت و گویی ترتیب دادیم که در ادامه می آید.

دکتر حامد قادرزاده در گفت و گو با خبرنگار کردپرس، با بیان اینکه سیاست تضمین خرید و تعیین حداقل قیمت سیاستی تشویقی برای تولید محصولاتی است که اهمیت استراتژیک دارند، گفت: موفقیت این سیاست تابع میزان قیمت اعلامی از سوی بخش دولتی است. در این سیاست که به سیاست کف قیمت نیز معروف است باید قیمت اعلامی بالاتر از قیمت تعادلی بازار باشد. ولی چنانچه قیمت بازار بالاتر از قیمت تضمینی باشد بخشی از تولید کنندگان که قیمت را کمتر از قیمت انتظاری می دانند اقدام به فروش نمی کنند و ممکن است آن را به زمانی دیگر موکول کنند یا این که به متقاضیان بازار آزاد عرضه کنند.
او ادامه داد: از طرف دیگر با توجه به بالا رفتن قیمت بذر و یا کاهش عرضه بذر بخشی از تولید به صورت عرضه به متقاضیان کاشت گندم برای سال بعد مورد معامله قرار می گیرد.

این مدرس دانشگاه افزود: با توجه به سال آبی گذشته انتظار می رفت که تولید گندم در مقایسه با سال آبی قبل افزایش نشان دهد و به تبع آن میزان خرید توسط بخش دولتی افزایش پیدا کند، اما این اتفاق نیفتاد که از نظر بنده یکی از دلایلی که باعث کاهش عرضه گندم به پایانه های خرید شده است، افزایش قیمت نهاده های تولید مانند کود، سم، بذر قبل از اتمام برداشت نهایی محصول در استان کردستان است.
دکتر قادرزاده ادامه داد: همچنین انتظارات تولید کنندگان نسبت به افزایش قیمت احتمالی در آینده و خرید با قیمت بالاتر توسط خریداران بازار آزاد و تاخیر در پرداخت بهای گندم توسط بخش دولتی از دیگر دلایل کاهش خرید تضمینی گندم در کردستان است.
استفاده از بخشی از تولید به عنوان بذر توسط تولید کننده و فروش به سایر تولید کنندگان، پایین بودن قیمت اعلام شده در مقایسه با قیمت تمام شده در منطقه و ذخیره سازی برای فروش در آینده و همچنین افزایش قیمت نهاده های بخش طیور ناشی از افزایش قیمت ارز و محدودیت های وارداتی و استفاده از گندم به جای سویا در مرغداری ها از دیگر دلایل کاهش عرضه گندم به پایانه های تولید است که دکتر قادرزاده عنوان کرد.

او با ذکر این سوال که آیا سال زراعی آینده وضعیت بهتر خواهد بود یا خیر؟ ادامه داد: با توجه به افزایش قیمت نهادهای تولید و فروش آن به نرخ ارز نیمایی و ضعف بنیه اقتصادی کشاورزان و همچنین قیمت تضمینی اعلام شده ۴۰۰۰ تومان احتمالا تعدادی قابل توجه از کشاورزان اقدام به کشت نکنند و پیش بینی می شود چنانچه روند فعلی ادامه یابد ترجیح میدهند گیاهان خودرو زمین را در خرداد ماه برداشت و به واحدهای دامداری عرضه کنند و در این صورت بدون هزینه کاشت و داشت و صرفا تحمل هزینه درو و انتقال، شاهد درآمد بیشتری باشند. چرا که با شرایط فعلی قیمتها در بازار به هیچ عنوان قیمت ۴۰۰۰ تومان در سال ۱۴۰۰ قیمت مناسبی نخواهد بود و شاید حداقل قیمت ۸۰۰۰ تومان امکان عرضه مورد انتظار را تامین کند چرا که قیمت تمام شده گندم در استان کردستان قبل از افزایش قیمت نهاده ها بیش از ۳۸۰۰ تومان توسط کارشناسان در کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی با نرخ سود ۱۸ درصد و شرایط عادی تعیین و اعلام شد.
او خاطرنشان کرد: لذا لازم است با نگاهی کارشناسانه تر باید به بخش کشاورزی استان نگاه کرد و عدم توجه می تواند دو آسیب جدی وارد کند: یکی کاهش شدید تولید و درآمد کشاورزان و دومی که مهمتر از اولی است موضوع فروش زمین های کشاورزی از سوی کشاورزان و تغییر مالکیت زمین ها به کسانی که نه به منظور تولید بلکه برای مقاصد استفاده از افزایش قیمت زمین در آینده روی آن سرمایه گذاری خواهند کرد.
گفت و گو/ زیبا هوشمند

کد خبر 341424

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha