خواسته کردهای ترکیه از جو بایدن

سرویس جهان- احزاب سیاسی کرد ترکیه با احتیاط کامل به ریاست جمهوری جو بایدن در آمریکا امید بسته اند.

به گزارش کردپرس،کردهای ترکیه با خوش بینی محتاطانه نسبت به پیروزی جو بایدن در انتخابات آمریکا واکنش نشان داده و امیدوارند که سیاست‌های دولت جدید آمریکا ترکیه را تحت فشار قرار دهد تا پس از بی‌تفاوتی دولت ترامپپ نسبت به کارزار سهمگین ترکیه علیه کردها در خانه و سوریه، رویکرد آشتی جویانه تری نسبت به کردها در پیش بگیرد.

هوشیار اوزسوی نماینده و رئیس مشترک امور خارجی حزب کردگرای دموکراتیک خلقها در ترکیه با یادآوری انتقاد جو بایدن از سیاست مماشات ترامپ نسبت به اردوغان، خوش بینی محتاطانه کردها نسبت به نتایج انتخابات آمریکا را تأیید می کند.

جو بایدن در اواخر سال 2019 به هیئت تحریریه نیویورک تایمز گفته بود «اردوغان باید تقاص پس بدهد. به نظر من، آنچه ما باید انجام دهیم در پیش گرفتن رویکرد متفاوت تری نسبت به اوست و روشن کردن این موضوع برای وی است که ما در موقعیتی هستیم که مسیری برای کار کردن داشتیم تا جمعیت کردها را که -می‌خواستند در روند سیاسی از طریق پارلمان مشارکت کنند، وارد این عرصه کند.«

جو بایدن همچنین تصمیم ترامپ برای خروج نیروهای آمریکا از شمال شرق سوریه را که چراغ سبزی برای عملیات نظامی ترکیه علیه نیروهای عمدتا کرد دموکراتیک سوریه بود مورد انتقاد قرار داد. این حمله ضربه بزرگی به دستاوردهای کردهای سوریه در این کشور جنگ زده بود. جو بایدن، معاون رئیس جمهور سابق آمریکا در ادامه گفت «مشامات با او(اردوغان) در مورد کردها تنها چیزی است که اگر من بودم انجام نمی‌دادم.»:

نماینده حزب دموکراتیک خلقها به المانیتور گفت: درست است، اگر جو بایدن رئیس جمهور بود ایالات متحده نیروهایش را از شهر راس العین خارج نمی‌کرد. این مساله نه به خاطر همسویی او با کردها، بلکه به این خاطر این است که بایدن یک دولتمرد بوده و او و همه نهادهای آمریکا مخالف تصمیم برای خروج نیروهای آمریکا بودند.

ترکیه نیروهای دموکراتیک سوریه را که متحد اصلی ائتلاف مبارزه با داعش به رهبری آمریکا در مبارزه با داعش است، یکی از عقبه های پ.ک.ک می داند؛ گروهی مسلح که از سال 1984 با دولت ترکیه جنگیده و بیشتر نهادهای بین‌المللی آن را یک سازمان تروریستی می دانند.

چنین احساسی از سوی کردهای سوریه نیز بیان می شود. مظلوم کوبانی، فرمانده نیروهای دموکرایتک سوریه نیز اخیراً در مصاحبه با المانیتور گفت که پیروزی جو بایدن ممکن است «تغییری در رفتار آنکارا بوجود آورد.»

اما این خوشبینی ها محدودیت‌هایی دارد. بسیاری از جمله اوزسوی بر این باورند دولت بایدن راه را برای تاسیس کیان مستقل کردی در سوریه یا عراق هموار نخواهد کرد.

معلوم نیست که حمایت جو بایدن از کردها به تغییر ناگهانی رویکرد اردوغان نسبت به کردها در داخل تغییر پیدا کند؛ بویژه به این خاطر که اردوغان همچنان همپیمان حزب ناسیونالیست حرکت ملی ترکیه و دیگر گروه‌های ناسیونالیست های افراطی است.

پیش قدمی اکنون بی اثر حزب حاکم برای حل مسأله کردها از طریق مذاکراه با پ.ک.ک در زمان معاونت جو بایدن در دولت اوباما شروع شد اما تا زمانی که این ائتلاف ناسیونالیستی منحل نشود آغاز اقدام دیگری برای صلح غیرممکن به نظر می رسد. اما هنوز اوزسوی بر این بارو است که جو بایدن بر خلاف ترامپ ظرفیت تلاش و حل مسأله کردها را دارد. این خوش بینی خود را در پیام تبریک این حزب برای پیروزی جو بایدن نشان داد.

در همین حال، دیگر گروه‌های کردی از اینکه دولت جدید آمریکا به سرعت در سیاست خارجی ایالات متحده آمریکا تغییری ایجاد کند بد بین هستند.

لطیف ایپوزدمیر، رهبر آزادی و حقوق کردی به المانیتور گفت: «با توجه به ذات روابط آمریکا و ترکیه، نمی‌توان به آسانی فکر کرد که ایالات متحده ناگهان از کردها در برابر آنکارا حمایت می کند.»

اوزدمیر گفت: «برخی انتخاب جو بایدن را امید تازه‌ای یافته‌اند اما ما این‌طور به قضیه نگاه نمی کنیم.انتظار از این که دولت بایدن از حقوق کردها و دیگر ناراضیان در ترکیه حمایت کند غیرواقع گرایانه است.»

کردها مشتاقانه کامالا هریس، معاون اول جو بایدن را به دلیل پس زمینه متفاوتش بیشتر از جو بایدن با خود همراه می بینند. اپوزدمیر می‌گوید «من امید بیشتری به کامالا هریس دارم.»

او ادامه داد که کردها از دولت جدید خواهند خواست که به حل مسأله کردها در منطقه کمک کند. وی گفت:« نباید بیش از این مسأله کردها نادیده گرفته شود. ما از وی خواهیم خواست که به کردها کمک کند.»

مصطفی اوزچلیک، رهبر حزب آزادی کردستان نیز تأیید کرد که پیروزی جو بایدن کمی به کردها امید داده است. اوزچلیک با یادآوری توصیف مسعود بارزانی از جو بایدن به عنوان دوست کردها و نیز موضع رئیس جمهور منتخب آمریکا در مورد کردهای سوریه، گفت که جو بایدن بر خلاف سیاست‌های سرسری دونالد ترامپ به دنبال ایجاد ثبات است.

اوزچلیک گفت که آنکارا باید میز مذاکره را آماده کند و پ.ک.ک نیز برای دست یابی به حل سیاسی مشکل دهها ساله کردها در ترکیه سلاح را زمین بگذارد.

اوزچلیک به المانیتور گفت: « انتظار ما از تغییر، آغاز مذاکره سیاسی جدیدی میان کردها و ترکیه است که در آن هم آمریکا و هم سازمان ملل برای حل مشکل پیش قدم شوند. ما سیاست جدیدی را از سوی رئیس جمهور جدید می خواهیم. ما از او خواستار حمایت برای حل صلح آمیز مسأله کردها هستیم/»

به گفته وهاب چوسکون، استاد حقوق در دانشگاه استان عمدتا کردنشین دیاربکر ترکیه، تحولات منطقه ای ممکن است بر خط سیر سیاست‌های داخلی ترکیه تأثیر بگذارد. چوسکون بر این باور است جنگ علیه داعش یکی از اولویت های اصلی دولت جدید آمریکا در ماههای آینده خواهد بود.

وی با یادآوری اینکه واشنگتن نیروهای دموکراتیک سوریه را یک عامل مهم در این جنگ می داند، بر این باور است که دولت جو بایدن ممکن است رابطه نزدیک‌تری با گروه‌های کرد سوریه بر قرار کند.

چوسکون به الماینتور گفت:« دولت آمریکا مدتهاست سیاست هایی با هدف ایجاد تفاهم میان کردهای سوریه و دولت ترکیه را دنبال کرده است. هنوز باید دید چگونه عصر سیاسی جدید می‌تواند نگرانی های امنیتی در ترکیه و سوریه را از بین ببرد. تا زمانی که تفاهمی اساسی در این زمینه حاصل نشود احتمال تغییر سیاست‌های داخلی در ترکیه ممکن نیست.»

وی افزود: « این جنگ داخلی سوریه بود که باعث فروپاشی روند صلح در ترکیه شد.» وی معتقد است که ترکیه کردهای سوریه را تهدیدی برای وحدت در این کشور می داند. چوسکون استدلال کرد که تحولات منطقه ای شانس بیشتری نسبت به تحولات داخلی ترکیه برای از سر گیری روند صلح می آفریند.

منبع: المانیتور

کد خبر 342628

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha