انتقاد امام جمعه قروه از ضعف مدیریت در حوزه معادن و محیط زیست کردستان

سرویس کردستان- امام جمعه شهرستان قروه به مدیریت معادن و محیط زیست در شهرستان قروه انتقاد کرد و خواستار شفافیت و ورود نهادهای نظارتی در این زمینه و رفع مشکلات مرتبط شد.

به گزارش خبرنگار کردپرس، حجت الاسلام عابدین رستمی نسبت به مشکلات مرتبط به معادن در شهرستان قروه اعتراض کرده و از همه مسئولان استانی و کشوری درخواست پاسخ گویی و شفاف سازی کرد.

او با بیان اینکه نبود انضباط در حوزه معادن در کشور بر کسی پوشیده نیست از آزار دهنده بودن حاشیه رانتی که در حوزه معادن در کل کشور وجود دارد و کردستان هم از آن مستثنی نیست، گفت.

به گفته رستمی در استانی زندگی زندگی می کنیم که در شاخص فقر و فلاکت خیلی بالاتر از استان های دیگر است به طوری که اگر کمیته امداد یک سال و نیم قبل 8 میلیارد تومان مستمری در کردستان پرداخت می کرد امسال این رقم به 20 میلیارد تومان در ماه رسیده و این نشان می دهد که مردم فقیرتر شده اند.

او به انتقاد از تبعیض در تقسیم ثروت در کشور هم پرداخت. «ده استان از این کشور روز به روز قدرتمندتر می شوند و بقیه استان ها روز به روز عقب مانده تر و در این میان کردستان در قله این عقب ماندگی قرار گرفته است.»

رستمی با اشاره به اینکه در حال حاضر در استان 20 درصد بیکاری داریم بیان کرد که این در حالی است که هفته ای 7 ساعت اگر کسی اشتغال داشته باشد جزو شاغلین محسوب می شود.

ستاد اجرایی امام و تخلفات غیرقابل قبول

او سپس به تخلفاتی که در حوزه معدن قزل قیه سریش آباد زیرنظر ستاد اجرایی امام صورت گرفته است، اشاره کرد. «در حوزه معادن یکی از نهادهایی که بهره بردار بوده و نام انقلابی بودن را یدک می کشد ستاد اجرایی امام است، این ستاد برخلاف اصل 45 قانون اساسی که می گوید معادن جزو انفال است و هیچ فرد حقیقی و حقوقی حق ندارد این معادن را تملک کند، اما ستاد این کار را کرده و سند زده و براساس همان سند معدن را به شخص دیگری واگذار کرده و این زیر سؤال بردن انقلاب و نهاد انقلابی است.»

رستمی صراحتاً اعلام کرد که این ستاد در حوزه تعهدات خود اصلاً عمل نکرده و در حوزه بازسازی و خام فروشی و دیگر موارد بسیار بد برخورد داشته و حالا ما از سیاست های ستاد اجرایی گله داریم، از کسانی که پروانه بهره برداری دادند و کسانی که دخیل بودند در جزییات و کاری نکردند، از همه و همه معترضیم.

بنیاد معادن کوثر و نبود شفافیت

او همچنین از مجموعه بنیاد کوثر وابسته به بنیاد شهید انتقاد کرد. «دومین مجموعه بنیاد معادن کوثر است که وابسته به بنیاد شهید بوده و تقریباً تمام ظرفیت های معدنی این شهرستان را به خود اختصاص داده اند. در همین قروه 150 تا 200 میلیارد تومان حاشیه سود دارند و بعد پرونده مالیاتی این معادن در تهران باید باشد و در تهران پرداخت شود و هیچ سودی به شهرستان نرسد.»

به گفته امام جمعه قروه در حوزه پرداخت حقوق دولتی هم این بنیاد غیرشفاف است و کجایند متولیان که بیایند و حساب از این مجموعه بکشند. حجت الاسلام رستمی وضعیت شهرستان را همانند غارتکده ای دانست و گفت که با همه منابعی که به تاراج می شود آن وقت ما باید با شاخص های فقر و فلاکت دست و پنجه نرم کنیم.

نبود شفافیت در قرارداد زرکوه

در حوزه بخش خصوصی هم امام جمعه قروه به دو شرکت صبانور و زرکوه اشاره کرد. «این دو شرکت هم فراوان اشکال دارند در حوزه زرکوه یکی از مهمترین اشکالات نبود شفافیت در قراردادهاست. چه کسی این قراردادها را دیده؟ کدام مسئول مطلع است؟ از هر کسی که می پرسیم می گویند خبر نداریم؟ کجا بسته شده این قراردادها؟ اصلاً مشخص نیست چطور بهره برداری می شود و چطور استحصال و به چه شکلی است؟»

مطابق اظهارات حجت الاسلام عابدین رستمی در معدن زرکوه 70 درصد از درآمدها و سود خالص آن برای سرمایه گذار خارجی است و 30 درصد هم برای سرمایه گذار ایرانی و این وسط هم 8 درصد حقوق دولتی قرار است پرداخت شود و هنوز معلوم نیست درآمد ها تا چه میزان است؟

حقوق دولتی معادن کجا می رود؟

او از حقوق دولتی و هزینه کرد آن گفت. «در خصوص حقوق دولتی طرف معدن ادعا می کند پرداخت شده؛ اگر پرداخت شده چرا براساس قانون بازنمی گردد به استان و شهرستان؟ مگر قرار نیست 15 درصد بازگردد؟ معدن می گوید ما در سه سال هزار میلیارد حقوق دولتی پرداخت کرده ایم خب این میزان باید برگردد و در منطقه هزینه شود.»

رستمی خطاب به مسئولان بیان کرد که باید این موارد پیگیری شود و مشخص گردد حقوق دولتی براساس چه منطقی پرداخت و کجا هزینه شده و جرا بازنمی گردد به منطقه؟ این رانت ها را چه کسی باید پاسخ دهد؟»

میزان فروش در معدن طلا مشخص نیست!

او وجود همین مشکل را در حوزه درآمدها هم دانست. «در حوزه درآمد ها هم معلوم نیست منطق فروش به چه شکلی است؟ چه میزان تولید و چه میزان فروش وجود دارد؟ بازهم در این زمینه نه کسی پاسخ گو است و نه کسی اطلاع درست دارد؟»

رستمی از درخواست پیگیری مردم گفت و اینکه در برابر پیگیری ها کسی پاسخ گو نیست انتقاد کرد و خواستار ورود نهادهای نظارتی شد. «نهادهای نظارتی باید به این مسایل ورود کرده و مشخص کنند این ها را. از روی ساختمان و دستگاه هایی که وجود دارند که نمی توان تشخیص داد، هرچه هست در درون قراردادها و سیستم بانکی و نظام مالیاتی کشور است و باید پاسخ گو باشند.»

انتقاد به مدیریت محیط زیست

امام جمعه قروه در ادامه گریزی داشت به ضعف مدیریت محیط زیست و مشکلاتی که در این حوزه وجود دارد. «اشکال دوم مسایل زیست محیطی در حوزه معادن است. هیچ کارشناسی را در دنیا پیدا نمی کنید که معتقد باشد کار در حوزه معادن عواقب زیست محیطی ندارد. همه معتقدند آثار مخرب زیست محیطی وجود دارد و در این زمینه صحبت از کنترل این هاست و باید دانست که ما مخالف سرمایه گذاری نیستیم.»

آن طور که رستمی می گوید «در کنار تمامی این مشکلات باید مردم هم بهره ببرند و در واقع در حوزه مسایل زیست محیطی نگرانی وجود دارد و یکی از این نگرانی ها برای اهالی روستاهای درگیر معدن است به طوری که یکی از خواسته های مردم این است که اگر بهره برداری معدن تمام شود چه بلایی سر آنان می آید؟»

براساس سخنان او معدن طلای قروه 300 هکتار زمین کشاورزی را تغییر کاربری داده و 160 هکتار تصرف منابع طبیعی دارد و مردم نگران این هستند که بعداً اگر یک مخروبه ای را تحویل دهند چه کسی تضمین سلامتی مردم را می دهد؟ آیا تضمین درآمد مردم را می دهند؟ وقتی معدن رفت این همه بیکار به جامعه تحویل شود چه اتفاقی خواهد افتاد؟!

او راهکار این مشکل را در ایجاد زیرساخت های اقتصادی در منطقه عنوان کرد. «برای رفع این مشکل باید بیایند زیرساخت های اقتصادی ایجاد کنند و اگر معدن کارش تمام شد مردم را به آن زیرساخت ها انتقال بدهند.»

در این زمینه رستمی با این گفته که محیط زیست هم به عنوان ناظر خوب عمل نکرده، بیان کرد که «محیط زیست باید مسایل زیست محیطی را کنترل کنند این در حالی است که هیچکدام پاسخ گو نیستند. از یک طرف مسئولان معدن می گویند اگر به ما اعلام شود در خصوص محیط زیست ایراد هست تعطیل می کنیم اما می گوییم مخالف تعطیلی هستیم باید رفع اشکال شود.»

او به روش های استحصال طلا که منجر به آسیب های زیست محیطی می شوند اشاره کرد. «استحصال طلا به روش هیپ لیچینگ در فضای باز امروز در دنیا منسوخ شده و 15 درصد استحصال دنیا به این شیوه صورت می گیرد و روش اصلی که بیشتر استفاده می شود تانک لیچینگ در فضای بسته است.»

رستمی با بیان اینکه در روش تانک لیچینگ محدودیت بوده و ظرفیت آن پایین است، علت اینکه معدن طلای قروه از روش تانک لیچینگ استفاده نمی کنند و عجله دارند تا هرچه زودتر کوه طلا را برداشت کرده و به پایان برسانند را مشکوک دانست.

بنا به سخنان او به خاطر همین عجله برای برداشت طلا از کوه باید همه عواقب زیست محیطی بر منطقه تحمیل شود و این به هیچ وجه قابل قبول نیست.

حجت الاسلام رستمی خطاب به مسئولان محیط زیست گفت که اولویت ها را رها کرده و در هیچ حوزه ای درست عمل نکرده اید. او علاوه بر ضعف مدیریت محیط زیست در حوزه معادن به مشکلات زیست محیطی سد ژاوه و اعتراضاتی که در این زمینه وجود دارد هم اشاره کرد و محیط زیست را مورد انتقاد قرار داد.

او از متولیان محیط زیست خواست که شفاف باشند و به مردم بگویند و این تضمین را بدهند که اشکال زیست محیطی نیست و عواقب آن را هم بپذیرند.

روند نامشخص استخدامی ها در معادن

امام جمعه قروه در بخشی دیگر از سخنان خود به مشکلات مرتبط در حوزه کارگری معادن هم گریزی زد و از مشکلاتی که در روند استخدامی ها وجود دارد انتقاد کرد. «در شورای مشورتی معدن طلا مشکلاتی مرتبط به استخدامی ها مطرح شده و انتظار داریم معدنی که ادعا می کند واحد قدرتمند اقتصادی است تعهدات خود را در همه حوزه ها عملی کند.»

او سخنان خود را به نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی پیوند زد و خواستار ورود مجلس به معادن غرب کشور و تحقیق و تفحص در این زمینه شد. همچنین ورود سازمان بازرسی و قوه قضاییه و دیگر نهادهای نظارتی را هم ضروری عنوان کرد.

رستمی از مشکلات موجود در صبانور مربوط به معدن گلالی هم گفت و نسبت به اینکه حتی برای بارکشی از رانندگان بومی استفاده نمی شود به شدت انتقاد کرد.

تأکید بر ورود نهادهای نظارتی

همین طور انتقاد صریح امام جمعه شهرستان قروه به پاسخ گو نبودن متولیان مرتبط به بنیاد معادن کوثر، صبانور و ستاد اجرایی رسید و تأکید کرد که وقتی به امام جمعه و فرماندار پاسخ نمی دهید جای سؤال دارد که به چه کسانی پشتتان گرم است؟!

حجت الاسلام عابدین رستمی با اشاره به اینکه مردمی که نمی توانند از روش های قانونی پیگیر مطالبات خود باشند چه باید بکنند، تصریح کرد که ما مطالبه داریم از مسئولان استانی و کشوری به ویژه سازمان بازرسی، قوه قضاییه، نهادهای نظارتی و سازمان صمت و محیط زیست؛ همه باید بیایند توضیح دهند و مسایل مرتبط در حوزه معادن را شفاف کنند.

به گفته او اینکه 70 درصد طلای کشور در قروه تولید شود اما در فقر و فلاکت باشیم و از نظر شاخص ها وضعیت مناسبی نداشته باشیم، این اصلاً قابل قبول نیست.

او در نهایت از ضعف در مسئولیت اجتماعی معادن گفت و اینکه این مقوله رها شده و انجام نمی شود را نادرست خواند و بار دیگر تأکید کرد اعتراض خود را نسبت به حوزه معادن اعلام کرده ایم و انتظار پاسخ گویی داریم./

کد خبر 3533

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha