به گزارش خبرنگار کردپرس، حجت الاسلام عابدین رستمی شامگاه دوشنبه در نشست شورای فرهنگ عمومی شهرستان قروه با محوریت بیکاری و راه های جلوگیری از بزهکاری با بیان اینکه امروزه در انقلاب فرهنگی شکست خورده ایم، اظهار داشت: از چهار نهاد فرهنگی بزرگی که انقلاب های اجتماعی تغییر می دهند و ساختارهای سیاسی و فرهنگی و اقتصادی و حاکمیتی را بنا می نهند ما تنها در دو ساختار سیاسی و حاکمیتی انقلاب درستی داشتیم اما در ساختار اقتصادی و اجتماعی ضعف داریم.
به گفته او پیشبرد انقلاب در دو حوزه فرهنگ و اقتصاد در بیانیه گام دوم انقلاب مطرح و روی آن تأکید بسیار شده و در واقع یکی از دلایل این ضعف باز می گردد به اینکه برای فرهنگ خیلی هزینه نکرده ایم و فکر می کنیم این مسئله تنها کار مجموعه های فرهنگی خاص است.
رستمی متولی اصلی فرهنگ در قانون اساسی را دولت ها دانست و تصریح کرد: برای فرهنگ باید هزینه کرد و حتی نسبت به حوزه های اقتصادی و سیاست باید بتوان هزینه و برنامه مشخص داشت.
او با اشاره به اینکه حوزه فرهنگ در کل نظام ضعیف عمل شده و نارضایتی فروان وجود دارد و خود رهبران انقلاب مطالبه گرند و منکر کاستی ها نیستند، افزود: در حوزه فرهنگ مجموعه های مختلف پیوست فرهنگی خاصی ندارند و هنوز نگاه تشکیلاتی به فرهنگ ایجاد نشده و تقسیم کار صورت نگرفته است.
فضای مجازی رها شده
رستمی سپس به مسئله شبکه های اجتماعی پرداخت و گفت: امروزه مسایل مرتبط به فضای مجازی که با امنیت ملی گره خورده نیازمند یک کار بزرگ فرهنگی است چرا که تولید محتوا در فضای مجازی نیست و این نشان می دهد که این فضا رها شده است.
او همچنین به نقش فضای مجازی در بزهکاری ها اشاره کرد و آن را یکی از مؤلفه های مهم در این زمینه دانست.
بیکاری و آماری که اغتشاش دارد
رستمی سپس به مسئله بیکاری پرداخت. مطابق اظهارات او اغتشاش و اضطراب در آمارهای بیکاری و اشتغال وجود دارد که در حوزه تصمیم گیری مسئولان را دچار اشتباه می کند.
آن طور که امام جمعه قروه می گوید اگر کمترین آمار بیکاری را در نظر بگیریم در قروه 2 هزار و 500 تحصیل کرده بیکار وجود دارند، اینکه چرا تحصیل کرده ها بیکارند و چرا بیسوادها بیشتر اشتغال دارند به دو نکته باز می گردد؛ یکی هدایت تحصیلی و دیگری توقعات افراد است.
عابدین رستمی توقعات تحصیل کردگان بیکار را تأثیرگذار دانست و بیان کرد: این افراد حاضر به پذیرش هر نوع شغلی نیستند و شاید به مشاغل کاذب روی می آورند اما انتظار دارند براساس توقعات آنان برنامه ریزی شود و حق هم دارند چنین انتظاراتی داشته باشند.
او از رابطه مستقیم بیکاری با قتل، سرقت، اعتیاد، طلاق و خودکشی گفت، این زیبنده جامعه اسلامی نیست نتواند معضلات را درمان و سازماندهی کند و در واقع خلاءهایی که در حوزه اشتغال و اقتصاد وجود دارد باید پر و هزینه درستی شود.
رستمی به هزینه کردهای کلانی که در استان می شود اشاره کرد و خواستار تقسیم این میزان هزینه ها برای پوشش بخشی از مشکلات منطقه شد. براساس گفته های او گاهی اوقات از خواسته های خرد دیگران دور هستیم و شاید این تقسیم هزینه ها بتواند بخشی از این خواسته ها را تأمین کند.
این مقام مسئول با عنوان اینکه بیکاری از نظر روحی و روانی بسیار تأثیرگذار است، تأکید کرد: شخصی که شغل دارد قطعاً تمام انرژیهای منفی درونش تخلیه می شود اما اگر بیکار بنشیند و احساس پوچی کند حتی در اعتقاداتش هم تأثیر می گذارد.
ارتباط سرقت و مسئولیت
رستمی سپس به حوزه مسئولیت هایی که افراد مختلف دارند اشاره کرد. «طبق آمارهای اعلامی وقتی شخصی سرقت می کند مسئولیت اجتماعی بیشتری بر عهده دارد چرا که سرقت می کند دیگران را اداره کند و مسئولیت اجتماعی خانواده اش را هم بر عهده دارد.»
مطابق اظهارات او بیکاری یک شخص در بزهکاری خود شخص تأثیر ندارد بلکه در بزهکاری اطرافیان تأثیر دارد و باید بدانیم که تمامی مشکلات ارتباط با بیکاری دارند چرا که یک نفر سارق از روی سرخوشی دست به سرقت نمی زند.
رستمی از آسیب های روحی و روانی که سارقان دچارش می شوند، گفت. «ضربه روحی و روانی که خود سارق در اثر سرقت می خورد از نظر روان شناختی در ابتدای امر بسیار شکننده است و اگر کم کم کار او تبدیل به یک امر عادی شود و از سرقت خرد به سرقت شبکه ای برسد، اینجاست که او دیگر سیری ناپذیر خواهد بود.»
او بر مسئولیت پذیری همه مسئولان در این زمینه تأکید کرد و با درخواست کمک از همه مسئولان کشوری، استانی و شهرستانی، یادآور شد که مسئله بیکاری اگرچه می تواند ارتباط مستقیم با فرهنگ داشته باشد اما صرفاً نهادهای فرهنگی نمی توانند این مسئله را حل کنند باید تمامی بخش های دولت به کمک بخش فرهنگ بیایند و نجات گر باشند.
کرونا و افزایش بیکاری
رستمی در ادامه گریزی داشت به بحران کرونا و تأثیر آن در افزایش بیکاری در جامعه. «در شرایط کرونا زندگی ها بسیار شکننده شد، آمار بیکاری بالا رفت و نیازهای مردم دوچندان گشت و با اضافه کردن تورم باید بگوییم وضعیت به گونه ای شد که مردم فقط دنبال این هستند تا شکل خود و خانواده هایشان را سیر کنند.»
بنا به سخنان او وقتی به این شکل پیش برود، مسئله اقتصاد و اشتغال تبدیل به مسئله امنیتی می شود و در این میان باید ترسید از شورش هایی که اگر مدیریت نشود، جامعه را در بر خواهد گرفت.
رستمی با بیان اینکه مردم توقع ویژه ای از جامعه اسلامی دارند، به این نکته اشاره کرد که امروزه بین امنیت و فرهنگ لایه ای به نام اقتصاد وجود دارد که بیکاری هم در این لایه قرار دارد و اگر مسئله اقتصاد، اشتغال و بیکاری مدیریت نشود، بین فرهنگ و امنیت همسویی ایجاد نمی شود.
او بار دیگر مسئولیت پذیری را پیش رو کشید و گفت که نمی شود در حوزه پیشگیری مسئولیت ناپذیر بود و زمانی که به حوزه پیگیری می رسد از دستگاه قضا مطالبه داشت.
فرد گرسنه اقناع نمی شود
امام جمعه قروه در ادامه به حوزه کارگری پرداخت و از افزایش 40 درصدی نارضایتی اجتماعی در این زمینه گفت. «مطالبه گری این افراد باید با عمل پاسخ داده شود، چرا که اقناع برای فرد گرسنه امکان پذیر نیست.»
حجت الاسلام رستمی همچنین به افزایش 10 درصدی نارضایتی صنوف اقتصادی اشاره کرد. «هرچند این صنوف با کشیدن قیمت روی کالا، با سرشکن کردن ضریب کالا کمبودها را جبران می کنند اما اگر وجدان کاری داشته باشند و بخواهند براساس وجدان خود حرکت کنند ضرر کرده و آسیب می بینند.»
او به ضعف نظارت در بازار هم انتقاد کرد و گفت که این موارد همه مطالبه مردم است و اگر قیاس شود به همین شکل به کل کشور سرایت داده می شود.
پراکندگی جرم و بزهکاری
رستمی همین طور از وجود مالخرها و برخورد نداشتن با آنان گفت و به سرقت هایی اشاره داشت که دردآور است. «نمی خواهیم سیاه نمایی کنیم اما باید به این مسایل هم توجه داشت که یکسری از سرقت ها واقعاً اصل حکومت اسلامی را زیر سؤال می برد.»
او پراکندگی جرم و بزهکاری در سطح شهرستان را مدنظر قرار داد و از اینکه این بزهکاری سرایت پیدا کرده به نقطه نقطه شهرستان ابراز نگرانی کرد.
خودکشی، بیکاری و بزهکاری
حجت الاسلام رستمی در بخش دیگری از سخنان خود به مسئله خودکشی اشاره داشت. «بخشی از خودکشی به بیکاری مرتبط است و در این میان باتوجه به میانگین سنی افرادی که خودکشی کرده اند باید گفت خودکشی با هیجانات جوانی ارتباط مستقیم دارد چرا که انسان وقتی در اوج هیجان جوانی قرار دارد وقتی نیازهای هیجانی او تأمین نشود احساس پوچی خواهد کرد.»
او با بیان اینکه بیکاری بر بزهکاری تأثیر دارد و البته بالعکس آن هم امکان دارد، گفت که اما 99 درصد بیکاری است که بزهکاری ایجاد می کند.
آمار اشتغال قروه دقیق نیست
رستمی به حوزه اشتغال و اقداماتی که شده پرداخت. «آماری که اداره کار در مورد اشتغال داده 26 درصد آن در حوزه کشاورزی، 27 درصد مربوط به حوزه صنعت و 47 درصد هم حوزه خدمات است و این حوزه خدمات شامل بخش های مختلفی می شود.»
مطابق اظهارات او اداره کار میزان بیکاری شهرستان را 11.5 درصد دانسته و در این میان به نظر می رسد مشاغل کاذب و سه ساعت کار کردن در هفته را هم جزو آماز اشتغال حساب کرده اند و اگر این موارد کسر گردد احتمال دارد میزان بیکاری به 20 درصد هم برسد. یعنی از هر هزار نفر سرپرست خانوار 200 نفر شاید بیکار باشند.»
رستمی به کارگران مهاجر اشاره کرد و توجه به این مسئله را بسیار حیاتی دانست. «افرادی که خانواده های خود را رها کرده و به شهرهای دیگر برای کار می روند و توانایی بردن خانواده را ندارند، در این زمینه دوری از خانواده و تسلط نداشتن بر خانواده و تنها ماندن همسر بسیار شکننده است و در حوزه های بزهکاری می تواند دردسرآفرین باشد.»
تأکید بر بهره گیری از نیروهای بومی
او در خصوص حوزه صنعت بیان کرد که انتظار هست برای اشتغال نگاه ویژه ای به نیروهای بومی و کارگران شهرستان باشد و همچنین تولیدات صنایع داخل شهرستان نباید خارج شود و تلاش بر این است که صنایع لبنیاتی در شهرستان ایجاد گردد.
حجت الاسلام رستمی تأکید کرد که می شود در مذاکراتی که برای سرمایه گذاری صورت می گیرد مسئولان اشتغال را به عنوان یک آیتم مهم در نظر بگیرند و اگر تسهیلاتی را می خواهند داشته باشند بسته به اشتغال ببندند.
او بار دیگر تکرار کرد که بیکاری در شهرستان دارد تبدیل به یک مسئله امنیتی می شود و بزهکاری یک نمونه از این بحران است لذا انتظار داریم وقتی طبق آمار قروه در صدر لیست قرار می گیرد مسئولان اقتصادی، سیاسی و امنیتی ورود کنند و فکری داشته باشند.
نظر شما