پ.ک.ک در شنگال حضور ندارد / اگر ترکیه‌ وارد شنگال شود بدون شک عقب نشینی نخواهد کرد

سرویس عراق و اقلیم کردستان – آریز عبدالله‌ عضو رهبری اتحادیه‌ میهنی کردستان در گفتگو با کردپرس در خصوص پروژه‌ ترکیه‌ برای عراق و اقلیم کردستان، ضمن اشاره‌ به‌ این که‌ پ.ک.ک در شنگال حضور ندارد، تصریح کرد: ترکیه به دنبال احیای امپراتوری عثمانی و توسعه طلبی های سرزمینی است. بخشی از این توسعه طلبی در خاک عراق و کشورهای عربی خواهد بود. به همین دلیل تهدید ترکیه صرفا متوجه اقلیم کردستان نیست، بلکه متوجه ایران و کشورهای عربی از جمله سوریه، عربستان و دیگر کشورهای منطقه می باشد.

کردپرس: تحرکات سیاسی و نظامی ترکیه‌ در ارتباط با عراق و به‌ ویژه‌ شهر شنگال از توابع استان نینوا وارد فاز جدیدی شده‌ است. سفر خلوصی آکار وزیر دفاع ترکیه‌ به‌ بغداد و اربیل و رایزنی با مقامات عراقی و کردستانی با محوریت شنگال، نشانه‌ اهمیت و حساسیت این موضوع برای آنکارا است که‌ امیدوار بود با حصول توافق میان دولت عراق و اقلیم کردستان از آن چه‌ تهدید پ.ک.ک و شاخه‌ های اقماری آن در شنگال می نامد، بکاهد. اما گویا این توافق نتوانسته‌ است دغدغه‌ های مشترک اما با منافع متفاوت مقامات کرد عراقی و آنکارا را رفع کند و هر دو طرف تاکید دارند پ.ک.ک همچنان در شنگال و منطقه‌ حضور فعال دارد. موضوعی که‌ برخی از ناظران سیاسی، آن را بهانه‌ تراشی ترکیه‌ برای لشکرکشی به‌ شنگال و استقرار نظامی دائمی در این منطقه‌ استراتژیک و پیگیری پروژه‌ های راهبردی می دانند.

کردپرس در باره‌ سفر آکار به‌ بغداد و اربیل و موضوع شنگال و پروژه‌ ترکیه‌ برای این منطقه‌ و اظهارنظرها در خصوص حضور پ.ک.ک در منطقه‌، گفتگویی با آریز عبدالله‌ عضو رهبری اتحادیه‌ میهنی کردستان انجام داده‌ است که‌ در ادامه‌ می خوانید.

کردپرس: ارزیابی شما از سفر اخیر خلوصی آکار وزیر دفاع ترکیه به بغداد و اربیل در مقطع کنونی و با توجه به معادلات منطقه، چیست؟

آریز عبدالله: وزیر دفاع ترکیه در تلاش برای فشار آوردن به دولت مرکزی عراق و دولت اقلیم کردستان با هدف جنگ با حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) می باشد. یا اینکه به ترکیه اجازه دهند خود در خاک اقلیم کردستان این جنگ را انجام دهد.

کردپرس: وزیر دفاع ترکیه پس از پایان سفر به عراق و بازگشت به‌ کشورش از وجود همکاری و هماهنگی با بغداد و اربیل علیه پ.ک.ک خبر داد و در این میان به حضور پ.ک.ک در شنگال و هماهنگی سه جانبه برای مقابله با این حزب خبر داد. آیا توافقی میان سه طرف در این باره وجود دارد؟

آریز عبدالله: اطلاعی از جزئیات ندارم. بر این عقیده نیستم پروژه ترکیه در این موضوع همانند پروژه عراق باشد زیرا دو کشور دارای دو پروژه مختلف هستند. آنچه ما می دانیم این است که حزب کارگران کردستان در شنگال حضور ندارد. نیرویی که در این شهر مستقر است نزدیک به پ.ک.ک می باشد و از ساکنان شنگال تشکیل شده. این نیرو هیچگونه ارتباط سازمانی با پ.ک.ک و هیچ ربطی به‌ ترکیه ندارد و در هنگام اشغال شنگال از سوی داعش از این شهر دفاع کردند. همزمان حزب اتحاد دمکراتیک کردهای سوریه با آنها همکاری داشتند. بنابراین نیروی مستقر در شنگال نیرویی عراقی است، اما مشخص است که ترکیه آنها را نیز نمی پذیرد. بر این عقیده نیستم که عراق اجازه ورود ارتش ترکیه به شنگال را دهد. این امر نزد عراق قابل قبول نیست. نیروهای ترکیه در موصل، دهوک، بعشیقه و برخی دیگر از مناطق اربیل حضور دارند، اما اینکه عراق اجازه دهد ارتش ترکیه دست به چنین اقدامی زده و وارد شنگال شود، غیرممکن است.
کردپرس: در ارتباط با این موضوع، رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه جمعه گذشته اعلام کرد "یک شب ناگهانی به شنگال حمله می کنیم"، با توجه به انجام چنین عملیات هایی از سوی ترکیه در سوریه و حتی اقلیم کردستان عراق آیا وقوع چنین چیزی محتمل است؟ در این میان حاکمیت عراق چه می شود که رئیس جمهور کشوری همسایه به آسانی از لشکرکشی ارتش کشورش و اشغال کشور همسایه خبر می دهد؟

آریز عبدالله: اگر اوضاع برای ترکیه مناسب باشد دست به چنین لشکرکشی خواهد زد. همانگونه که در سوریه و لیبی و همچنین آذربایجان و اقلیم کردستان نیز چنین اقدامی انجام داد. اگر زمینه را مناسب ببیند برای شنگال هم دست به همان اقدام خواهد زد. استراتژی و تاکتیک های اردوغان احیای ولایت موصل یعنی اشغال دوباره کردستان عراق نیز می باشد. هنگامی که اردوغان می گوید وارد شنگال می شویم این گفته صرفا اشاره ای است و پ.ک.ک بهانه است زیرا هدف اصلی وی، اشغال دوباره ایالت موصل است. بنابراین هدف اصلی اردوغان اقلیم کردستان و اشغال آن به صورت کامل نیز می باشد. باز هم می گویم جنگ با پ.ک.ک و مسئله شنگال، بهانه ای بیش نیست. اگر ترکیه توانست وارد شنگال شود بدون شک به آسانی کنترل بخش بزرگی از استانهای نینوا، دهوک و اربیل را خواهد کرد.

کردپرس: به عنوان یک ناظر و کارشناس سیاسی آشنا به تحولات منطقه بر این عقیده هستید که زمینه برای انجام حمله زمینی ترکیه به این مناطق فراهم باشد؟

آریز عبدالله: همانگونه که اشاره کردم اگر اوضاع مناسب باشد چنین حمله ای از سوی ترکیه صورت می گیرد زیرا هدف ترکیه اشغال اقلیم کردستان و الحاق آن به این کشور است. ترکیه بر این عقیده است که کردستان عراق پس از جنگ جهانی اول از این کشور جدا شده و همیشه خواستار الحاق دوباره آن شده است. هم اکنون آسمان عراق به روی ترکیه باز است و متاسفانه دولت عراق و دولت اقلیم کردستان اجازه انجام حملات هوایی را می دهند. درباره حمله زمینی هم اگر اوضاع مناسب باشد به مانند آنچه که در سوریه و اشغال بخش هایی از این کشور توسط ترکیه دیدیم این اشغالگری در عراق نیز انجام خواهد شد. شاهد بودیم که در هنگام حمله ترکیه به عفرین روسیه از این اقدام چشم پوشی کرد و هنگام حمله ارتش ترکیه به سریکانی این آمریکا بود که در مقابل آنکارا سکوت اختیار کرد بنابراین در مقطع کنونی نیز اگر اوضاع مناسبی برای ترکیه پیش آید اقدام به لشکرکشی به شنگال خواهد کرد، اما اشاره ترکیه به حضور پ.ک.ک در شنگال بهانه ای بیش نیست و ترکیه قصد دارد اقلیم کردستان را به طور کامل به خاک خود ضمیمه کند.

کردپرس: برخی ها در اقلیم کردستان، حزب دمکرات کردستان را به همکاری ترکیه‌ متهم می کنند در عین حال کفاح محمود مشاور مسعود بارزانی پیش بینی کرد که ترکیه در شنگال پایگاه نظامی احداث خواهد کرد. ارزیابی شما از این اتهامات و اظهارات مشاور رهبر حزب دمکرات کردستان چیست؟ آیا می توان گفت آنها براساس اطلاعاتی که در اختیار دارند به مانند بعشیقه و با همکاری یک حزب کردی در شنگال پایگاه نظامی احداث کنند؟

آریز عبدالله: ترکیه‌ با حزب دمکرات کردستان هماهنگ است. اگر ترکیه توانست وارد شنگال شود بدون شک عقب نشینی نخواهد کرد و تمامی خاک اقلیم کردستان را ضمیمه خود می کند زیرا ترکیه، اقلیم کردستان و استان نینوا را بخشی از خاک خود می داند.

کردپرس: سوال اینجاست لشکرکشی ترکیه و اشغال بخشی از شمال عراق، جایگاه کردها و حتی حزب دمکرات را تضعیف خواهد کرد. حزب دمکرات چگونه اجازه چنین کاری را خواهد داد؟

آریز عبدالله: این سوال را باید از رهبران این حزب پرسید. لشکرکشی ترکیه جایگاه کردها و عراق را تضعیف خواهد کرد. چنین اقدامی جایگاه ایران و سوریه را نیز تضعیف می کند. اگر ترکیه دست به چنین اقدامی بزند این اقدام فقط تهدیدی علیه عراق و اقلیم کردستان نیست بلکه این تهدید متوجه ایران و سوریه نیز می باشد. آنچه که ترکیه در سوریه انجام می دهد تهدید بزرگی است. ترکیه به دنبال احیای امپراتوری عثمانی و توسعه طلبی های سرزمینی است و بخشی از این توسعه طلبی در خاک عراق و کشورهای عربی خواهد بود. به همین دلیل تهدید ترکیه صرفا متوجه اقلیم کردستان نیست بلکه متوجه ایران و دیگر کشورهای عربی از جمله سوریه، عربستان و دیگر کشورهای منطقه می باشد.

مصاحبه‌: حسن صالحی – سرویس عراق و اقلیم کردستان خبرگزاری کردپرس

کد خبر 3776

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha