به گزارش کردپرس، حمیدرضا پیروان با اشاره به اینکه در ایران 10 برابر استانداردهای جهانی فرونشست اتفاق میافتد، افزود: بخشی از عوامل تسریعکننده در فرآیند فرونشست به منابع آب باز میگردد که با توجه به خشکسالیهای متوالی که در چند دهه اخیر رخ داد؛ منابع آبی سطحی و زیرزمینی کاهش و از سوی دیگر برداشت از آنها افزایش پیدا کرد.
رئیس گروه مهندسی حفاظت آب و خاک سازمان آموزش و ترویج کشاورزی با اشاره به دلایل فرونشست در ایران، گفت: استاندارد برداشت آب در کشورهای توسعهیافته 20 درصد است اما در ایران میزان بهروری از منابع سفرههای آب زیرزمینی بالاست و ما از 70 درصد منابع آب استفاده میکنیم که این موضوع فرصت جایگزینی به منابع آبی را در عمل صفر کرده است.
پیروان با بیان اینکه به ازای هر یک سانتی متر فرونشست فضای خالی بین ذرات رسوب و خاک بسته در نتیجه با افت سطح آب زیرزمینی مواجه میشویم، گفت: با بارندگیها بعدی امکان ترمیم آبخوانها و سفرههای آب زیرزمینی مقدور نخواهد بود و این چنین به مرحله بحرانی میرسند؛ در حال حاضر بسیاری از مناطق کشور از مرحله بحرانی عبور کردهاند.
او با اشاره به لزوم مدیریت منابع آب در کشور، تصریح کرد: چاههای غیرمجاز باید مسدود و آبیاریها در حوزه کشاورزی اصلاح شوند تا آنجا که امکان دارد باید مانع آبیاریهای غرقابی شد؛ و کشت گلخانهای را جایگزین روشهای سنتی کشت کنیم. به نظر میرسد محدود کردن کشت در مناطق بحرانی و اعطای سوبسید به کشاورزان برای بهره نگرفتن از منابع آب زیرزمینی راهکار مناسب برای گذر این بحران باشد.
پیروان با بیان اینکه مرحله درمان بعد از رسیدن به بحران زمانبر است، افزود: فرونشست خطری نامحسوس است و پیامدهای آن سالها در منطقه باقی میماند؛ ظرف ذخیره سفرههای آب زیرزمینی را از دست دادهایم و در بارندگیها نیز زمین ظرفیت نفوذ نخواهد داشت که آب را در خود نگه دارد در نتیجه احیای آن طولانیمدت خواهد بود.
او مدیریت ریسک را راه حل عبور از این بحران دانست و گفت: مدیریت ریسک به این معناست که مخاطرات را بشناسیم و پیامدهای آن را مد نظر قرار بدهیم و اقدامات در جهتی قرار بگیرد که مخاطره به یک معضل عمومی تبدیل نشود و علاج قبل از وقوع انجام دهیم، اما متاسفانه مدیریتها در کشور به مدیریت بحران تبدیل شده است به این معنا که بعد از وقوع یک مخاطره به فکر درمان آن میرویم.
رئیس گروه مهندسی حفاظت آب و خاک سازمان آموزش ترویج کشاورزی در پایان و در پاسخ به این پرسش که آیا میتوان سرعت فرونشست را کاهش داد به ایلنا گفت: شاید نتوان بهصورت کامل فرونشستها را درمان کرد اما میتوان سرعت آن را تقلیل بخشید. با مدیریت بخشی که در منابع آب و خاک داریم و این معضلات ایجاد و ادامهدار میشود.
نظر شما