به گزارش کرد پرس، متاسفانه به دلیل مشکلات اقتصادی مردم و وضعیت بد معیشت خانواده ها در مناطق غربی کشور، پدیده کولبری در نواحی مرزی به یک شغل فراگیر و گسترده تبدیل شده و علیرغم وجود ظرفیت های متنوع جغرافیایی در آن نواحی با توجه به توسعه نیافتگی و نبود زیرساخت های اقتصادی تعداد زیادی از ساکنین این نواحی به کولبری مشغول هستند و به صورت مستقیم یا غیر مستقیم از طریق کولبری ارتزاق می کنند.
کولبری یکی از مشاغل پرخطر و سخت در مرزهای غربی است و مشکلات متعددی را در سطح جامعه محلی به بار آورده است و تبعات سیاسی اجتماعی بسیاری را برای مردم در نواحی مرزی غرب کشور به دنبال داشته است.
در حال حاضر، به دلیل انسداد بازارچه ها، کولبران به صورت غیررسمی به کولبری مشغولند. کولبری در کنار منافع محدود، مخاطرات بسیاری برای کولبران به همراه دارد.
کولبران بیشتر در استان های آذربایجان غربی، کردستان و کرمانشاه مشغول به این کارند که تنها برای امرار معاش روزانۀ خود، روی به این شغل خطرناک آورده اند. هر ساله بیش از ده ها نفر از کارگران کولبر جان خود را در مناطق مرزی در اثر حوادثی چون تیراندازی نیروهای نظامی و انتظامی و یا در اثر برخورد با مین های به جامانده از دوران جنگ تحمیلی و ... جان خود را از دست می دهند.
از آنجایی که ساماندهی وضعیت معیشتی کولبران در دستور کار دولت جدید قرار گرفت، لایحه ساماندهی و نظارت بر تجارت مرزی (کولبری و ملوانی) و ایجاد اشتغال پایدار مرزنشینان برای انجام تشریفات قانونی از سوی دولت به مجلس شورای اسلامی ارسال شده است.
معاون پارلمانی رئیس جمهور از ارائه لایحه ساماندهی و نظارت بر تجارت مرزی (کولبری و ملوانی) و ایجاد اشتغال پایدار مرزنشینان با قید دو فوریت به مجلس شورای اسلامی خبر داد.
سیدمحمد حسینی درباره اهمیت و ضرورت این لایحه اظهار کرد: به منظور تقویت اقتصاد مرز، تامین معیشت مرزنشینان، مدیریت واردات کالا، کاهش قاچاق کالا و ارز، رونق گردشگری مناطق مرزی و ایجاد اشتغال پایدار مرزنشینان با رعایت ملاحظات امنیتی، اجتماعی و اقتصادی حاکم بر مرزها و ایجاد توازن میان حقوق عمومی و حقوق مرزنشینان لایحه فوق تقدیم مجلس شورای اسلامی شد.
وی گفت: مبادلات مرزنشینی از جمله کولبری و ملوانی (ته لنجی) در نواحی مرزی از جمله راه های کسب درآمد و تامین معیشت مرزنشینان است و در طی سال های اخیر عدم تمکن مالی مرزنشینان و آشنایی ناکافی آنان به قوانین و مقررات مرزنشینی باعث شده تا از یک طرف منافع مرزنشینان از این طریق تامین نشده و از طرفی دیگر جریان های سازمان یافته قاچاق کالا از این معافیت و تسهیلات مبادلات مرزی مرتبط با مرزنشینان، سوء استفاده کرده و سود سرشاری را کسب کنند.
معاون پارلمانی رئیس جمهور افزود: در لایحه ای که دولت در این زمینه تدوین کرده است مواردی مانند «تعیین سقف و ارزش کالاهای وارداتی، اعمال معافیت کامل یا پلکانی حقوق ورودی، پیش بینی امهال جهت پرداخت مالیات بر ارزش افزوده، تخصیص منابع حاصل از درآمدهای گمرکی و مالیاتی به همان استان جهت تقویت و ایجاد زیرساخت های لازم و تخصیص بودجه سنواتی جهت برخورداری ساکنین مناطق مذکور در لایحه از شغل پایدار و درآمد کافی به همراه نظام تامین اجتماعی» مورد توجه قرار گرفته است.
حسینی بیان کرد: استمرار و انحراف کارکردی معافیت های مبادلات مرزنشینی و نیز ناکارآمدی قوانین موضوعه فعلی موجبات غفلت از تقویت و توسعه فعالیت های اقتصادی مولد در مناطق مرزی را فراهم نموده است از این رو جهت رفع این نواقص دولت طرح های جامعی را برای ساماندهی مبادلات مرزی با رویکرد هدایت تدریجی مبادلات مرزی غیر رسمی به سمت مبادلات رسمی را تدوین نموده که اجرای طرح های مزبور نیازمند قانون گذاری است.
وزیر اقتصاد و دارایی نیز امروز در یکشست خبری با رسانه های کشور گفت: مسئله کولبری یکی از مسائلی پیچیده ای است که متاسفانه در مناطق مرزی شکل گرفته و ذینفع آن شبکه های سازمان یافته ای هستند که به واسطه وارد کردن کالاهای قاچاق خارجی به مرکز کشور سودهای آنچنان کرده و تنها بار جابجایی و حمل کالاها از خارج کشور به داخل به دوشت کولبران افتاده است.
سیداحسان خاندوزی افزود: برای ساماندهی این وضعیت هم مصوبه ای در هیئت دولت تبیین شده و هم اینکه لایحه ای تحت عنوان «ساماندهی و نظارت بر تجارت مرزی کولبری و ملوانی» به صورت دو فوریتی تقدیم مجلس شورای اسلامی شده است.
وی اظهار کرد: در این لایحه نکات خوبی برای ساماندهی وضعیت کولبران و ملوانان در نظر گرفته شده که می تواند پیشرفت قابل چشمگیری را در استان های مرزی کشور حاصل کند.
سخنگوی اقتصادی دولت بیان کرد: شفافیت و رصد پذیر کردن واردات، کاهش مبادلات غیر رسمی، اخد مالیات بر ارزش افزوده و معاف از دیگر مالیات های وارده و حقوق گمرکی کشور، صرف درآمدهای دولت از این محل برای توسعه اقتصادی بازارچه ها و مناطق مرزی و ایجاد اشتغال پایدار مهمترین اهداف این طرح است.
حالا باید مرزنشینان کردستان و دیگر استان های غربی کشور چشم انتظار تصویت این لایحه در مجلس شورای اسلامی و پس از آن اجرای طرح توسط دولت در این مناطق باشند تا شاهد باشیم پس از چند دهه از کولبری در مناطق مرزی، ساماندهی شوند.
نظر شما