به گزارش کردپرس، آذربایجان غربی علیرغم اینکه یک استان کشاورزی محسوب می شود و عمده اقتصاد آن به کشاورزی وابسته است، اما در خصوص مدیریت آب این حوزه تا کنون موفق نبوده است.
در ۵ سال اخیر حدود ۵۰ درصد حقابه کشاورزان آذربایجان غربی در راستای مصوبات ستاد احیای دریاچه ارومیه کاهش یافته اما پیشرفتی در راندمان آبیاری نوین در استان حاصل نشده و حدود ٩٥ درصد دریاچه ارومیه هم خشک شده است! هم اکنون بیش از هزار پرونده آبیاری تحت فشار در آذربایجان غربی بدون تامین اعتبار مانده است!
اخیرا سرپرست سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی اعلام کرده است؛ «در حال حاضر فقط ۱۸ درصد از اراضی کشاورزی استان مجهز به شبکه آبیاری تحت فشار است که این میزان با اتمام طرح های در دست اجرا به ۳۳ درصد می رسد».
خسرو شهبازی تاکید کرد: «یکی از نکاتی که باید در استان مورد توجه قرار گیرد بحث اجرای الگوی کشت و افزایش بهره وری و راندمان تولید باتوجه به وسعت اراضی کشاورزی در استان است و تغییر و اصلاح الگوی کشت از مسائلی است که لازم است در حوضه آبریز دریاچه ارومیه عملیاتی شود».
تغییر و اصلاح الگوی کشت عباراتی است که سال هاست در آذربایجان غربی تکرار می شود اما تا کنون به مرحله اجرایی نرسیده و در کنار آن راندمان اعمال سیستم های آبیاری نوین هم بسیار پایین بوده است!
چندی پیش، رئیس هیات تحقیق و تفحص مجلس شورای اسلامی از ستاد احیای دریاچه ارومیه گفته بود: «گلایه جدی در حوزه کشاورزی داریم هرچقدر در سخت افزاری کار میشود در کشاورزی خراب میشود. به نحوی که ۴ برابر انتقال آب را داریم در بخش کشاورزی هدر میدهیم. کشاورزی عقب روی داشته است به ویژه در مدیریت آب».
طبق مصوبه ستاد احیای دریاچه ارومیه بر اساس میزان بهره برداری از طرحهای آبیاری هر ساله ٨ درصد از حقابه کشاورزی باید کاهش پیدا کند اما در جنوب استان این کاهش میزان آب کشاورزی بدون در نظر گرفتن درصد پیشرفت طرحهای آبیاری بوده است. برای مثال از مجموع ۱۲ هزار هکتار اراضی کشاورزی پایاب سد مهاباد تنها ۳۴۰ هکتار به سیستم آبیاری نوین مجهز شده است و میزان حق آبه بخش کشاورزی هم از حدود ۱۴۵ میلیون مترمکعب در سال ۱۳۹۲، بدون در نظر گرفتن پروژههای بهره برداری شده به ۹۰ میلیون مترمکعب و حتی کمتر در سال های اخیر کاهش یافته است!
بر اساس اعلام مرکز آمار ایران نیز، آذربایجان غربی هفتمین استان پر مصرف آب در حوزه کشاورزی سال ١٤٠٠ شناخته شده است. اگر قرارگیری این استان در رده هفتم مصرف آب بخش کشاورزی را با توجه به سهم قابل توجهی که در بخش کشاورزی دارد مقایسه کنیم متوجه خواهیم شد که ارزش افزودهای که ایجاد می کند در مقابل آب مصرفی کشاورزی آن قابل قبول نیست!
نبود مدیریت یکپارچه و اصولی در بحث پروژههای آبیاری استان نیز تا کنون با سیاست های کاهش حقابه کشاورزی ستاد احیای دریاچه همخوانی نداشته است. ستاد احیای دریاچه تغییر الگوی کشت را در برنامه قرار داده بود اما این امر هم محقق نشد و امروز شاهد عدم توازن آب مصرفی و الگوی کشت هستیم.
در کردپرس بیشتر بخوانید؛
شیره جان دریاچه ارومیه را کشیدند!
کمترین تعامل را با وزارت جهاد کشاورزی داشتیم/هدر رفت آب در این حوزه بالاست
آذربایجان غربی؛ پر مصرف در حوزه آب کشاورزی و بی برنامه در مدیریت !
نظر شما