به گزارش کردپرس، مسئله پیوستن سوئد به ناتو که از ماهها پیش به دلیل مخالفت ترکیه به بهانه حمایت استکهلم از کردها با مانع روبرو شده بود اکنون با دشواری بیشتری مواجه شده است.
درست است که اردوغان از مخالفت با پیوستن سوئد و فنلاند به ناتو برای تحت فشار قرار دادن مخالفان کرد ساکن این کشورها استفاده می کند اما بر اساس گزارش نشریه نوردیک، برخی شهروندان سوئد که گسترش ناتو را عامل تشدید تنش غرب با روسیه می دانند نمی خواهند کشورشان عضو این نهاد نظامی شود.
از میان 30 کشور عضو ناتو تنها ترکیه و مجارستان لایحه پیوستن سوئد و فنلاند را در پارلمان خود تصویب نکرده اند. ترکیه به دلیل این که موافقت با این خواسته سوئد را به مقابله این کشور با سازمان های کردی منوط کرده است نقش بیشتری در عدم تحقق پیوستن این دو کشور به ناتو داشته است.
اما تظاهرات روز شنبه گذشته سوئد که کردها و مخالفان گسترش ناتو در آن شرکت داشتند با اقدام افراطی یک شهروند این کشور در آتش زدن قرآن کریم همراه شد. ادامه حضور اعتراضی کردها در خیابانهای استکهلم و اقدام افراطی این شهروند خشم اردوغان را چنان برانگیخت که گفت: سوئد نباید از ترکیه انتظار داشته باشد از پیوستن این کشور به ناتو حمایت کند. بر اساس گزارش آسوشیتدپرس و رویترز، اردوغان در کنار ابراز خشم نسبت به اقدام افراطی شهروند سوئدی در نزدیکی سفارت ترکیه در سوئد، ادامه فعالیت اعتراضی کردها در خاک این کشور و سازماندهی اعتراضات توسط سازمان های کردی را در آنچه عزم ترکیه برای عدم موافقت با خواسته سوئد عنوان کرده تاثیرگذار دانسته است.
بر اساس گزارش رسانه های غربی، اعتراضات کردها به برجسته تر شدن مخالفت مخالفان گسترش ناتو کمک کرده است که از نظر نیوزویک تنها به نفع روسیه است.
برخی تحلیلگران معتقدند که طولانی شدن روند موافقت آمریکا با فروش جنگنده های اف 16 به ترکیه و ورود مجدد آنکارا به برنامه تولید جنگنده های اف 35 نیز به پیوستن این دو کشور به ناتو ربط دارد که به نوشته بلوبرگ، اگر ترکیه از مخالفت با پیوستن سوئد و فنلاند به ناتو و فعالیت کردها در این کشورها چشم پوشی کند دولت آمریکا با وجود مخالفت برخی اعضای کنگره و سنا، می تواند از طریق اقدام مستقیم جو بایدن روند تحویل اف 16 به ترکیه را سریعتر کند که از قضا ترکیه نیز همین را می خواهد.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا شب گذشته از پیوستن سوئد و فنلاند حمایت کرد اما تاکید داشت که مسئله مخالفت ترکیه با پیوستن این دو کشور به بهانه حضور فعالانه کردها در این دو کشور باید توسط این سه کشور حل شود.
مخالفت ترکیه با پیوستن فنلاند در ناتو کمتر برجسته شده است که این مسئله می تواند به دلیل فعالیت کمتر کردها در این کشور باشد. بر اساس گزارش بلومبرگ حدود 100000 شهروند کرد در سوئد زندگی می کنند و چند از کردها نیز توانسته اند به پارلمان این کشور راه یابند. مقامات اداره خودگردان کردی در شمال سوریه نیز بارها به این کشور سفر کرده اند و دفتر این نهاد کردی نیز در استکهلم دایر شده است.
تلویزیون پی ورلد فنلاند امروز از پکا هاویستو، وزیر خارجه فنلاند نقل کرد که ممکن است این کشور موافقت مشترک ترکیه-سوئد-فنلاند و ناتو برای پیوستن به این نهاد نظامی را کنار بگذارد و به دنبال مخالفت شدید ترکیه با خواسته سوئد، به تنهایی برای پیوستن به ناتو اقدام کند.
نظر شما