به گزارش کردپرس، مجموعهای از زلزلهها و پسلرزههای ویرانگر در ترکیه و سوریه که بیش از پنج هزار کشته برجای گذاشت، چندین بنای تاریخی این منطقه باستانی را که قرنها از جنگ و بلایای طبیعی جان سالم به در برده بودند، تخریب کرده یا به آنها آسیب رسانده است.
بخشهایی از سوریه که تحت تأثیر این زلزلهها قرار گرفتند، از جنگی ۱۲ ساله نیز رنج میبرند که بخشی از معماری نمادینی را که این کشور از دیرباز در میان مهدهای تمدن بشری به آن شهرت داشته است، ویران کرده است.
کارشناسان از آن نگرانند که زلزله باعث از دست رفتن میراث فرهنگی منطقه شود. دولت ترکیه گفته است که تنها در آن کشور بیش از ۵۶۰۰ ساختمان تخریب شده است. روز سهشنبه یونسکو هشدار داد که چندین بنای ثبتشده در میراث جهانی که توسط آژانس سازمان ملل متحد به دلیل اهمیت فرهنگی، تاریخی، علمی و سایر دلایل به عنوان میراث جهانی شناسایی شدهاند، ممکن است آسیب دیده باشند.
برخی از بناهای تاریخی شاخص که در اثر زلزله آسیب دیدهاند:
قلعه غازی آنتپ
قلعه غازی آنتپ که در زبان محلی «گازی آنتپ کالاسی» نامیده میشود و در قرن دوم پس از میلاد در مرکز شهر غازیآنتپ ترکیه ساخته شده، تا حدودی تخریبشد، بسیاری از دیوارها و برجهای دیدهبانی آن فروریخت و قسمتهای دیگری از آن آسیب دید.
آژانس خبری آناتولی متعلق به دولت ترکیه روز دوشنبه گزارش داد: برخی از ستونها در بخشهای شرقی، جنوبی و جنوبشرقی قلعه تاریخی غازیآنتپ در منطقه شاهینبی مرکزی بر اثر زلزله ویران شدند و آوارها در جادهها پراکنده شدند.
این ساختمان در ابتدا به عنوان محل دیدبانی مورد استفاده قرار میگرفت. سپس توسط رومیان به یک قلعه کاربردی و کامل تبدیل شد. این بنای تاریخی یک جاذبه توریستی شناختهشده بوده است. تاریخ طولانی و غنی آن گواهی بر ریشههای باستانی شهر و موجهای بیشمار بازدیدکنندگان و متصرفانی است که در درازای قرنها به این قسمت از ترکیه آمدهاند.
این قلعه بارها مورد بازسازی قرار گرفته است که آخرین بار آن در اوایل دهه ۲۰۰۰ بوده است.
مسجد سیروانی
این مسجد متعلق به قرن هفدهم است و در مجاورت قلعه غازیآنتپ قرار دارد و در این زلزله آسیب جدی دیدهاست. به گزارش آناتولی، دیوار شرقی و گنبد آن تا حدی فروریختهاست.
این مسجد که از قدیمیترین مساجد غازیآنتپ محسوب میشود، نه تنها به عنوان یک بنای مذهبی معمولی بلکه به عنوان یک اعجوبه معماری شهر غازی آنتپ نیز از دیرباز قد علم کرده است. برخلاف اکثر منارههای مساجد، برجهای مسجد سیروانی دارای دو بالکن هستند.
قلعه حلب
اداره کل آثار باستانی و موزههای سوریه در بیانیهای اعلام کرد: «بخشهایی از آسیاب عثمانی در داخل قلعه حلب فروریخته است، همچنین بخشهایی از دیوارهای دفاعی شمال شرقی این قلعه، ترک خورده و فروریخته است».
این سازمان دولتی افزود: «بخشهایی از گنبد مناره مسجد ایوبیان در داخل ارگ، فرو ریخته و همچنین ورودی قلعه آسیب دیده است، «از جمله ورودی برج مملوک».
در همین حال یونسکو در بیانیهای اعلام کرد: «برج غربی دیوار شهر قدیمی فروریخته و چندین ساختمان از پایه ضعیف شدهاند.»
قلعه دیاربکر، سور
قلعه تاریخی و باغهای هوسال مجاور آن در استان دیاربکر در سال 2015 بخشی از فهرست میراث جهانی یونسکو اعلام شد.
روز سه شنبه یونسکو اعلام کرد که قلعه و باغهای مجاور آن، در اثر زلزله آسیب دیدهاند. در بیانیه یونسکو آمده است که "ریزش چندین ساختمان" در این قلعه ناراحتکننده است.
مسجد جدید (ینی جامی)
مسجد متعلق به قرن هفده در شهر باستانی مالاتیا در منطقه آناتولی شرقی ترکیه به کرات بر اثر زلزله آسیب دیدهاست. در زلزله ۱۸۹۴ ویران شد اما پس از آن بازسازی شد. در زلزله ۱۹۶۴ دوباره آسیب دید.
به گزارش آناتولی، روز دوشنبه بسیاری از دیوارهای این بنا فروریخت و آخرین فصل نبرد مسجد برای بقای آن آغاز شد.
منبع: الجزیره
نظر شما