به گزارش کردپرس، دکتر فائزه شادفر در رابطه با آمار مسمومیت با قارچهای سمی و پیشگیری از مسمومیت با قارچها گفت: با شروع فصل بهار و بروز شرایط مساعد در رشد قارچهای خودرو، همه ساله در ابتدای سال متأسفانه با موجی از مسمومیتهای اتفاقی ناشی از مصرف خوراکی قارچهای خودرو و سمی روبرو هستیم.
او افزود: چنانچه به آمار بهدستآمده از دانشگاههای علوم پزشکی کشور توجه نماییم، مشاهده میشود که در سال 1396 با 1540 مورد مراجعه به بیمارستان در اثر مسمومیت با قارچهای خودرو و سمی روبهرو بودهایم. این آمار در سال 1397 بالغ بر ١٧٢٦ مورد و در سال 1398 بالغبر 398 مورد مراجعه به بیمارستان در اثر مسمومیت با قارچهای خودرو و سمی، در سال 1399، تعداد 696 مورد و در سال ١٤٠٠، ٧٩٧ نفر در اثر مسمومیت با قارچ سمی به بیمارستان مراجعه کردهاند.
شادفر تاکید کرد: این امر نشاندهنده تعداد بالای قربانیان و شایع بودن این مسمومیت در کشور ما است و متأسفانه مصرف خوراکی قارچهای خودرو و سمی، منجر به فوت، نارسایی کبد و بستری شدن بسیاری از هموطنان شده است.
کارشناس دارویی معاونت غذا و دارو ادامه داد: بیشترین مسمومیت ناشی از قارچ سمی مربوط به شهرهای استان کرمانشاه، آذربایجان غربی، گلستان، کردستان، لرستان، همدان، قزوین و شهرکرد بوده است.
او اضافه کرد: همانطور که مشاهده میشود مسمومیت ناشی از مصرف قارچهای خودرو در هموطنانی که در مناطق غربی، کوهستانی و یا مرطوب کشور زندگی میکنند بروز نموده است. این موارد با آموزش عمومی و اطلاع رسانی و ارائه هشدار بهموقع قابلپیشگیری خواهد بود. به همین مناسبت هم وطنان گرامی را به رعایت توصیههای عمومی دعوت مینماییم تا با توجه به آنها از بروز مسمومیت و مرگ ناشی از قارچ های سمی پیشگیری شود.
او اظهار کرد: مردم باید از مصرف قارچهای خودرو مخصوصاً قارچهایی که در کنار تنه درختان (علیالخصوص درختان خشکشده) میرویند و يا قارچهای فلهای جمعآوریشده توسط افراد بومي، خودداري كنند. برای حفظ سلامت خود و خانوادهتان تنها قارچهايي را كه توسط مراكز مجاز و در بسته بندیهای داراي مجوز هستند، خریداری و مصرف نماييد.
شادفر گفت: شناسايي انواع خوراكي قارچ از انواع سمي تنها بر اساس خصوصيات ظاهري مانند شكل، رنگ، بو، قوام و مزه مشكل بوده و تنها توسط متخصصان و كارشناسان مجرب قارچشناسی و گیاهشناسی امکانپذیر است. بنابراين به توصیههای برخي از افراد در تشخيص انواع سمي از انواع خوراكي قارچ توجه نكنيد.
کارشناس دارویی معاونت غذا و دارو ادامه داد: مصرف قارچها توسط پرندگان و ساير جانوران اهلي و وحشي، نشاندهنده غیر سمی بودن قارچ براي انسان نیست لذا برخي از روشها و معيارهاي سنتي مانند تغيير رنگ قاشق نقره در اثر تماس با قارچ، يا وجود حشرات در اطراف قارچ و محل رويش قارچ معيار علمي و صحيحي براي تشخيص عدم سمی بودن قارچ در همه موارد به شمار نمی رود.
او افزود: برخي از سموم موجود در قارچهای سمی، مقاومبهگرما بوده و فرآيندهاي آمادهسازی غذا مانند كباب كردن، آب پز كردن، سرخ كردن، بخارپز كردن قادر به تخريب كامل مواد سمي موجود در آن نیست .
دکتر شادفر تاکید کرد: در صورت بروز علائم و نشانههای گوارشي (تهوع، استفراغ و اسهال) بهصورت تأخیری (12-5 ساعت پس از مصرف خوراكي قارچهای خودرو)، هر چه سریعتر بيمار را به مركز درماني تخصصي مسمومیتها منتقل كنيد. در مواردی که علائم گوارشی بهصورت تأخیری (بافاصله بیش از 6 ساعت از مصرف قارچ خودرو) رخ دهد این دسته از قارچها سمیّت بهمراتب بیشتری دارند و در سالهای گذشته منجر به نارسایی حاد کبدی و مرگ تعدادی از هم وطنانمان شده است.
او افزود: انتقال سريع بيمار مسموم به يك مركز درماني تخصصي مسمومیتها امكان درمان موفقیت آمیز را افزايش میدهد و هرگونه تأخیر در اين امر سبب افزايش احتمال شكست درمان و حتي مرگ بيمار میشود. بنابراين با مشاهده علائم و نشانههای باليني اوليه به ویژه از نوع تأخیری در فردي باسابقه مصرف خوراكي قارچ خودرو، از هرگونه خوددرماني و درمان علامتي پرهيز نموده و بيمار را در اسرع وقت به بيمارستان منتقل نماييد.
شادفر در پایان به وبدا گفت: در صورت امكان، نمونه باقیمانده قارچ مصرفشده توسط بيمار را براي شناسايي كادر پزشكي در بيمارستان به همراه داشته باشيد.
نظر شما