رابون معروف سخنگوی نهضت مخالف همه پرسی استقلال کردستان عراق در گفتگوی اختصاصی با خبرگزاری کردپرس به تشریح اهداف و برنامه های این نهضت پرداخت.
متن مصاحبه:
کُردپرس – ماهیت اعلام نهضت مخالف همه پرسی و استقلال کردستان عراق و اهداف آن چیست؟
رابون معروف- در واقع اختلافاتی بنیادین میان ما به عنوان جبهه مخالف از سویی و جبهه آری به سرپرستی مسعود بارزانی وجود دارد. اعتقا داریم که هدف نزدیک برگزاری این همه پرسی، اعلام استقلال نبیست، بلکه وسیله ای است برای سرپوش نهادن بر بحران های موجود و شکست های دولت اقلیم کردستان در تامین حقوق کارمندان و آماده سازی زمینه رفاه مردم در اقلیم کردستان و همچنین دور ساختن اذهان عمومی از فساد بزرگ موجود در حوزه های نفت و گاز و راهی است برای حل بحران مشروعیت ریاست مسعود بارزانی بر اقلیم کردستان. آنچه برشمردیم اهداف نزدیک این همه پرسی می باشد و مقصود دورتر آن نیز، فراهم آوردن زمینه ای قانونی است برای تسلط کامل بر آینده مردم کردستان درست همانند آنچه در 26 سال گذشته تحت عنوان مبارزات تاریخی در اقلیم انجام داده اند و بزرگترین و هولناکترین شیوه حکمرانی را بر ما تحمیل کردند.
هدف دورتر آنها این است که از طریق همه پرسی به کنترل آینده مردم اقلیم کردستان دست یافته و ده ها سال دیگر نیز خود را به عنوان حاکم بر مردم کردستان تحمیل کنند. لیکن در شش سال گذشته بر این موضوع واقف شدیم که مسعود بارزانی و رهبران مبارزات در کوهستان نمی توانند اقلیم کردستان را عادلانه اداره کرده، روابط مناسبی با بغداد برقرار کنند و با سیاسیون عراق در این کشور سهیم شوند و نسبت به تشکیل دولتی با محوریت قانون و دمکراتیک اقدام نمایند. آنها همچنین در اقلیم کردستان نیز ثابت کرده اند به اندازه ای که به فکر خود و خانواده هایشان هستند به فکر ملت نیستند، به همین دلیل در 26 سال گذشته نتوانسته اند پایه های دولتی مدرن و امروزی را بنا نهاده که در آن قانون فصل الخطاب باشد و از کرامت انسانی پاسداری کنند.
بر این باوریم که این همه پرسی باید لغو شود، چرا که به جای تاسیس یک حکومت مستقل موفق دمکرات در اقلیم کردستان، مشکلاتی نیز با کشورهای همسایه و بغداد به وجود خواهد آورد. همچنین ما را با جامعه بین المللی دچار مشکلاتی کرده و در سطح داخلی نیز برخی از بازرگانان جنگ بر نقاط حساس مسلط شده شریان های حیاتی اقلیم کردستان را در اختیار میگیرند. به دلایل فوق همه پرسی به سمت فاجعه و تراژدی برای مردم رفته و آرامش و آسایشی در پی آن نخواهد بود.
کُردپرس- به درخواست جامعه جهانی برای تعویق همه پرسی استقلال اقلیم کردستان اشاره کردید. به ویژه اینکه شاهد بودیم در روزهای اخیر نماینده ویژه رئیس جمهور آمریکا و چند کشور دیگر طرحی را به عنوان جایگزین به مسعود بارزانی تقدیم کردند. به عقیده شما با وجود درخواست های داخلی و خارجی، دلیل اصرار مسعود بارزانی بر برگزاری این همه پرسی چیست؟
رابون معروف - این درخواست در سطح داخلی و خارجی قابل پیشبینی بود، چرا که برگزاری همه پرسی در موقعیت کنونی به هیچ عنوان ضامن منافع مردم اقلیم کردستان نیست. اما آنچه که موجب اصرار بارزانی برای برگزاری همه پرسی است این است که اقلیم کردستان تحت حاکمیت حزب دمکرات کردستان دچار مشکلات و بحران های عدیده ای شده که از ظاهر امر پیداست قادر به رفع این مشکلات نیستند. اولین بحران که دولت اقلیم کردستان را درگیر کرده است پرونده بزرگ فساد مالی است که دولت را بیش از 20 میلیارد دلار مقروض نموده است.
دولت اقلیم کردستان علیرغم فروش نفت کرکوک بر خلاف توافقات انجام شده با بغداد هنوز هم قادر به تامین حقوق کارمندان خود نیست. این دلائل و دلیل های مشابه آن حاکی از آن است که دولت اقلیم کردستان بعد از جنگ با داعش با مشکلات جدای روبرو می شود و بر این باورم که اصرار بر برگزاری همه پرسی برای استفاده از آن به عنوان کارت فشار و امتیاز گیری در برابر دولت بغداد است.
کُردپرس- احزاب اتحادیه میهنی و اتحاد اسلامی کردستان نیز در کنار حزب دمکرات، موافق برگزاری همه پرسی استقلال هستند و در یک جبهه حضور دارند. دو حزب جنبش تغییر و جماعت اسلامی کردستان نیز از نهضت "نه به برگزاری همه پرسی در موقعیت کنونی" حمایت نکرده اند. به نظر شما هدف این احزاب از حمایت از برگزاری همه پرسی چیست؟
رابون معروف - بر این باورم که در جبهه موافق تنها حزب دمکرات کردستان اهداف و برنامه های مستقل خود را دنبال می کند و سایر احزاب دنباله رو حزب دمکرات شده اند. اتحاد اسلامی کردستان حزبی با اندیشه های اخوان المسلمین است و با توجه به قدرت اخوان در ترکیه و حمایت های پشت پرده این کشور از برگزاری همه پرسی به اعتقاد من، اتحاد اسلامی کردستان نیز در پی تضمین آینده خود و حمایت از همه پرسی در پی حمایت از اردوغان است. بخشی از اعضای اتحادیه میهنی کردستان نیز که حامی همه پرسی شده اند خود برنامه ای سیاسی نداشته ،کلیت این حزب را با بحران و بی برنامه ای سیاسی مواجه کرده اند و همین امر نیز به تبع خود حمایت دیگر اعضای این حزب از همه پرسی استقلال اقلیم کردستان و حزب دمکرات کردستان را به دنبال داشته است. احزاب کوچکتر نیز به عقیده من کارتونی هستند و بدون وجود برنامه سیاسی از حزب دمکرات کردستان ارتزاق می کنند و حزب دمکرات نیز در مواقع لزوم از وجود آنها بهره میبرد. در خصوص دو حزب جنبش تغییر و جماعت اسلامی کردستان نیز بر این باورم که میبایست بسیار شجاعانه و با روحیه ای بالا حمایت خود از جبهه خیر را اعلام کرده در مقابل همه پرسی قد علم میکردند.
کُردپرس- روز جمعه گذشته پس از گدشت 23 ماه تعطیلی اجباری، پارلمان کردستان بازگشایی شد. نظر شما در این باره چیست؟
رابون معروف - این کار را نمی توان بازگشایی پارلمان نامید. از دید من این کار ضربه دیگری بر پیکر پارلمان کردستان و زدن میخ دیگری بر تابوت آن بود. این مکانیسم به پارلمانی فرمالیته و مطیع منجر خواهد شد. هدف آنها از این کار نمایش تصویب برگزاری همه پرسی در سطح بین المللی و مشروعیت بخشیدن به آن و تمامی اقداماتی بود که حزب دمکرات کردستان در این راستا انجام میدهد. به هیچ عنوان هدف این بازگشایی نیل به پارلمانی فعال و تاثیرگزار نبوده است.
کُردپرس - شما سخنگوی نهضت مخالف برگزاری همه پرسی استقلال اقلیم کردستان هستید، آیا در مدت اخیر فشاری متوجه شما و همراهانتان در این جبهه شده است؟
رابون معروف- بله، قدرت سیاسی از همه امکانات خود برای تحت فشار قرار دادن این نهضت استفاده کرده است. در مناطق اربیل و بادینان به هیچ عنوان ممکن اجازه فعالیت آشکار به این نهضت داده نمی شود، اجازه نمی دهند هیچ نشست و تجمعی از سوی این جبهه برگزار شود. حامیان نهضت تهدید شده و مجبور به ابراز پشیمانی از تصمیم و عقیده خود میشوند. در سلیمانیه نیز به محض انتشار خبر برگزاری تجمع در استادیوم این شهر استاندار سلیمانیه به جای محافظت از مردم، طی بیانیه ای مردم را ترسانده آنها را از حضور در این تجمع نهی کردند. بطور کلی در تمامی اقلیم کردستان نهضت خیر زیر فشار قدرت سیاسی حاکم بر اقلیم کردستان است.
* مصاحبه: حسن صالحی
نظر شما