به گزارش کردپرس، جاسپر مورتیمر تحلیل گر و روزنامه نگار المانیتور معتقد است پس از دیدار ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه با رجب طیب اردوغان همتای ترک خود، پس از برگزاری همه پرسی استقلال اقلیم کردستان در آنکارا، لحن تهدیدهای اردوغان و دیگر مقامات ترکیه نسبت به اقلیم کردستان ملایم تر شد.
مورتیمور می گوید اردوغان که ابتدا اقلیم کردستان را به «گرسنگی» در نتیجۀ توقف صادرات نفت و بستن دروازه های مرزی تهدید کرد و حتی تهدید کرد ارتش ترکیه را وارد کردستان عراق می کند، در نهایت به توقف پروازهای شرکت های هوایی ترکیه به اربیل و سلیمانیه بسنده کرد.
اردوغان در نشست مطبوعاتی مشترک با پوتین گفت: «بسیار مهم است که جامعۀ بین المللی از تمامیت ارضی و وحدت سیاسی عراق حمایت کند.» این در حالی است که چهار روز پیش از آن هنگام برگزاری همه پرسی در کردستان عراق، اردوغان گفته بود اگر جهان اقدامی نکند، ترکیه به تنهایی وارد عمل خواهد شد.
اردوغان در روز برگزاری همه پرسی همچنین گفته بود رزمایش نظامی ارتش ترکیه در امتداد مرزهای کردستان عراق «بی هدف نیست. اگر لازم شود کاری را که در سوریه کردیم در عراق نیز انجام می دهیم.»
مورتیمر در ادامۀ مقالۀ خود می پرسد «چه چیزی باعث شد اردوغان نه شیر نفت را ببندد، نه مرز را؟» و تنها به لغو پروازها، اخراج نمایندۀ اقلیم و توقف پخش چند شبکۀ تلویزیونی اکتفا کند؟
وی ادامه می دهد: «پاسخ روسیه است... روسیه در یک سال گذشته چهار میلیارد دلار در صنعت نفت و گاز طبیعی اقلیم کردستان عراق سرمایه گذاری کرده و به عنوان بزرگترین سرمایه گذار خارجی در مناطق شمالی عراق از ایالات متحده نیز پیشی گرفته است. روس نفت قصد دارد از طریق بندر جیهان مقدار قابل توجهی نفت خام به آلمان صادر کند. هر گونه تغییری در وضعیت شیرهای خط لولۀ کرکوک – جیهان به این تجارت آسیب می زند.»
اوژن کوگان کارشناس مسائل امنیتی و دفاعی در تفلیس گرجستان در این باره می گوید: «اردوغان مجبور است به آنچه پوتین به وی گوید گوش کند. خرید نفت کردها توسط روسیه دقیقاً آن چیزی است که اردوغان را از بستن شیر نفت باز می دارد.»
کد خبرنگار: 30103
نظر شما