به گزارش کردپرس، هیئت تحریریه روزنامه واشنگتن پست یادداشتی در بخش سرمقاله روزنامه درباره تلاش رهبران کرد عراق برای برگزاری رفراندوم اقلیم کردستان عراق و پیامدهای آن منتشر کرده است.
در این یادداشت آمده است: رهبران منطقه کردستان عراق با عواقب قابل توجه اقدام بی ملاحظه خود به برگزاری رفراندوم استقلال در ماه گذشته روبه رو شده اند. دولت عراق برای اعمال تحریم های سخت از جمله منع پرواز از فرودگاه های اقلیم کردستان دست در دست ترکیه و ایران گذاشته است. رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه که زمانی متحد کردها بود تهدید کرده است خط لوله انتقال نفت اقلیم کردستان را که نقش مهمی در درآمدزایی برای اقلیم کردستان دارد می بندد. در همین حال، ایالات متحده مهم ترین متحد کردها، رفراندوم را فاقد مشروعیت خوانده و اقدامی در جهت مقابله با این واکنش ها انجام نداده است.
در ادامه این یادداشت آمده است کردها که توسط رژیم صدام حسن هدف نسل کشی قرار گرفتند به شدت به تعیین سرنوشت خود تمایل دارند. دولت هایی که بعد از سرنگونی صدام حسین در بغداد سرکار آمدند به مدت دهها سال حقوق قانونی کردستان را از جمله توزیع درآمدهای نفت نادیده گرفتند. با این حال، مسعود بارزانی رئیس اقلیم کردستان عراق حتی بهانه هایی به دست طرفداران کردستان داده است تا به مخالفت برخیزند. رفراندوم استقلال که به جز استقبال حزب دموکرات به رهبری مسعود بارزانی با مخالفت سایر نیروهای سیاسی مواجه بود و بخشی هم با بی میلی آن را پذیرفتند، عمدتا به دلایل سیاسی برگزار شد. آقای بارزانی که دوران ریاست وی چهار سال پیش تمام شد به دنبال راهی برای به دست آوردن حمایت دوباره داخلی بود. وی و حزبش در سالهای اخیر به دنبال تجمیع قدرت به قیمت تضعیف آنچه دموکراسی در حال ظهور نامیده می شد، بودند؛ آقای بارزانی علاوه بر ادامه ریاست خود بر اقلیم علیرغم به سر آمدن دوران قانونیش، پارلمان را نیز بست. دوره جدید انتخابات ریاست اقلیم کردستان هم که برای روز 1 نوامبر برنامه ریزی شده، با توجه به وجود عدم کاندیدا برای ریاست اقلیم با شک و گمان همراه شده است.
هیئت تحریریه واشنگتن پست معتقد است آقای بارزانی با پی گیری رفراندوم خطر آسیب دیدن ائتلاف بین المللی ضدداعش و بی ثبات شدن دولت معتدل حیدر العبادی را در آستانه برگزاری انتخابات پارلمانی نادیده گرفته است. علاوه بر اینها، بارزانی آقای عبادی و رجب طیب اردوغان را با برگزاری رفراندوم در مناطق مورد مناقشه از جمله شهر کرکوک که قومیت های مختلف در آن زندگی می کنند خشمگین ساخت. او چراغ قرمز دولت ترامپ را نیز با وجودی که کردستان در تامین نیازهای دفاعی و نظامی خود به واشنگتن وابسته است رد کرد. دولتی که به دیگر مشکلات خارجی خود مشغول است ممکن است وسوسه شود اجازه دهد رهبران کرد پیامدهای اقدام سبک سری خود را تحمل کنند. اما ماسفانه نمی توانند چنین کنند. ایالات متحده همچنان به نیروهای کرد برای مبارزه با داعش در کنار نیروهای ارتش عراق و شبه نظامیان شیعه وابسته است. برگزاری رفراندوم این متحدان نگران را در آستانه جنگ با یکدیگر قرار داده است.
روزنامه واشنگتن پست معتقد است اکنون دخالت جدی آمریکا برای ایجاد صلح میان کردستان، بغداد و آنکارا لازم است. باید کردها را تحت فشار قرار داد تا قدم دیگری در راستای استقلال برندارند و در ازای برداشتن تحریمها در انتخابات سال آینده عراق شرکت داده شوند. در همین حال، آقای بارزانی باید اجازه دهد کشور بالقوه اش در مسیر دموکراسی و حاکمیت قانون قرار گیرد که بدون آن شانسی برای موفقیت ندارد.
کد خبرنگار: 40101
نظر شما