به گزارش خبرنگار کردپرس، ایمنی اماکن عمومی در مهاباد بسیار پایین است. تا کنون اخطاریه های سازمان آتش نشانی مهاباد در خصوص رفع مشکلات ایمنی و ارتقای امنیت اماکن عمومی در این شهر آنچنان که باید لحاظ نشده است!
مدیر عامل سازمان آتش نشانی مهاباد سال گذشته در گفت و گو با خبرنگار کردپرس گفته بود: «بازارچه ها مکان های شلوغی هستند اما متاسفانه ایمنی لازم در این بخش نیز لحاظ نشده است».
به گفته رحمان احمدی، «هیچ کدام از بازارچههای مهاباد دارای سیستم اطفاء حریق نیستند و کپسول های آتش نشانی به تعداد کافی در این بازارچه ها وجود ندارد و حتی درب های خروجی این اماکن تجاری نیز استاندارد نیست و در بعضی از موارد جلوی درب های خروج اجناس قرار داده شده است که در صورت بروز اتفاق قطعا میتواند مشکلساز شود».
یک سال گذشت و مهاباد دقیقا از محل همان اهمال کاری ها و غفلت ها دچار خسران مالی فراوان شد.
شب گذشته بزرگترین بازارچه کالاهای وارداتی مهاباد، به دلایلی نامعلوم طعمه حریق شد و بیش از 50 مغازه با کلیه اجناس و وسایل خاکستر شدند. میزان خسارت اولیه بالغ بر ۵۰ میلیارد تومان برآورد می شود.
در این حادثه مدیر عامل سازمان آتش نشانی مهاباد با اشاره به اینکه ورودی مناسبی برای ورود آتشنشانان به بازارچه وجود نداشت، به کردپرس گفت: «آتش دقیقاً از همان محل ورودی به سایر مغازه ها سرایت می کرد و امکان ورود آتش نشانان با تجهیزات، به داخل بازارچه فراهم نبود، بنابراین دیوار تخریب شد تا آتشنشانان بتوانند وارد شوند».
نبود ورودی مناسب موضوعی مهم اما فراموش شده بود. موضوعی که بارها در بازدیدها شظ ایمنی اماکن عمومی شهر توسط سازمان آتش نشانی هشدار داده شده بود اما کمترین نمره از آن ارتقای ایمنی شهر است!
در واقع علیرغم هشدارهای ایمنی سازمان آتش نشانی باز هم شهرداری و مالکان در افزایش ضریب ایمنی امکان عمومی شهر حساسیت به خرج نداده اند و این مهم را می توان از گزارش سالیانه سازمان آتش نشانی به خوبی درک کرد. چرا که به گفته مدیر عامل این سازمان؛ «طبق بازرسی های سال 97 اخطاریه های لازم جهت ارتقای سطح ایمنی اماکن عمومی شهر صادر شده بود ولی در بازدید مجدد سال 98 مشخص شد که هیچکدام از اخطاریه های ایمنی جدی گرفته نشده اند!!».
در این بین عدم انجام وظیفه، ارگان های مربوطه در اتخاذ تدابیر موثر و اقدام لازم برای حفظ شهر از خطرات احتمالی هم مشهود است.
در بند ۴ ماده ۵۵ قانون شهرداری اتخاذ تدابیر موثر و اقدام لازم برای حفظ شهر از خطر سیل و حریق و همچنین رفع خطر از بناها و دیوارهای شکسته و پوشاندن چاهها و چالههای واقع در معابر عمومی و جلوگیری از گذاشتن هر نوع اشیاء در بالکان ها و جلوی اطاقهای ساختمانهای مجاور و معابر عمومی که افتادن آنها موجب خطر برای عابرین است و جلوگیری از نصب ناودانهائی که باعث زحمت یا خسارت مردم باشد، مطرح شده است.
در کلیه موارد مربوط به رفع خطر از بناها و غیره و رفع مزاحمتهای مندرج در ماده فوق، شهرداری پس از کسب نظر مامور فنی خود به مالکین یا صاحبان اماکن یا صاحبان ادوات منصوب ابلاغ مهلتدار متناسبی صادر مینماید و اگر دستور شهرداری در مهلت معیّن به موقع اجراء گذاشته نشود شهرداری راسا با مراقبت مامورین خود اقدام به رفع خطر یا مزاحمت خواهد نمود و هزینه مصروف را به اضافه صدی پانزده خسارت از طرف دریافت خواهد کرد.
مقررات فوق شامل کلیه اماکن عمومی مانند سینماها، گرمابهها ، مهمانخانهها قهوهخانهها، کافه رستورانها ، پاساژها و امثال آنکه محل رفت و آمد مراجعه عمومی است نیز است.
اما شب گذشته مسئله ورودی نامناسب بازارچه تجاری مهاباد مسئله ساز شد و در نهایت با کمک ماشین آلات شهرداری دیوار جهت ورود آتش نشانان به محل حادثه تخریب شد.
در حالی که در زمان بروز حوادث هر ثانیه فرصتی طلایی محسوب می شود امامتاسفانه آتش نشانان مهابادی با مشکل ورود به داخل بازارچه روبه رو شدند.
این موضوع البته تنها مختص به مراکز تجاری نیست، به گفته مدیر عامل سازمان آتش نشانی مهاباد؛ «سیستم های اطفاء حریق و خاموش کننده برخی از مراکز پمپ بنزین این شهر عملکرد مطلوبی ندارند و باید نسبت به روز رسانی و تکمیل این بخش اقدامات لازم را انجام دهند».
همچنین ایمنی تالارهای عروسی مهاباد پایین است و ایرادات اساسی دارند، مواردی که در اخطاریه سازمان آتش نشانی مهاباد سال گذشته به این اماکن داده شده بود شامل؛ «کمبود درب های خروج اضطراری، نبود تعداد کافی کپسول آتشنشانی، عدم روزرسانی تجهیزات اطفای حریق مناسب و کاربردی و ... ».
دیگر محل مورد تهدید این شهر نیز تاناکورای مهاباد است که شب گذشته شایعه وقوع آتش سوزی در آن مکان هم هراس را به دلها انداخت اما خوشبختانه خبر دروغ بود.
معابر تاناکورا برای عبور ماشین های آتش نشانی استاندارد نیست بنابراین در صورت وقوع آتش سوزی، احتمال بروز فاجعه دور از انتظار نیست. بنابراین کسبه و هیات امنای این مجموعه با اصرار فراوان و پیگیری هایی که انجام دادند موفق شدند سیستم اطفای حریق تاناکور را بعد از سال ها احداث کنند.
این مجموعه که در ابتدا قرار بود بعد از تعطیلات عید نوروز سال 97 به سیستم هوشمند اطفاء حریق با اعتبار یک میلیارد و 500 میلیون تومان مجهز شود در نهایت با هزینه برآوردی بیش از ۶۰۰ میلیون تومان به احداث سیستم آتش نشانی مجهز غیر هوشمند بسنده کرد.
این مجموعه دارای مغازه های زیادی است و در ابتدا از ایمنی چندانی برخوردار نبود بنابراین در طرح جدید یک مخزن30 هزار لیتری آب که امکان آبگیری آن توسط ماشین های آتش نشانی از خارج از مجموعه نیز وجود دارد، قرار داده شده و هرکدام از کسبه در صورت بروز حادثه میتوانند نسبت به اطفاء حریق اقدام کنند که البته در این زمینه نیز باید از قبل آموزش های لازم به کسبه داوطلب داده شود.
با توجه به حجم خطرات احتمالی در مراکز عمومی همچون بیمارستان ها، مدارس، تالارهای عروسی، پمپ بنزینها، مطب های پزشکی و اماکنی از این قبیل لزوم رعایت اخطارهای فوریتی بیش از پیش باید در دستور کار قرار بگیرد اما متاسفانه تاکنون این جدیت برای برطرف کردن نقصان های ایمنی در مهاباد وجود نداشته است.
گزارش/ تانیا شعفی
نظر شما