مصاحبه مسعود بارزانی با نیوزویک:
نیوزویک: شما در برگزاری رفراندوم موفقیت به دست آوردید اما به نظر می رسد که شانس یک کشور مستقل کردی را از دست داده باشید. چرا به این کار اصرار داشتید؟
مسعود بارزانی: برگزاری رفراندوم تصمیم یک شخص نبود؛ یک تصمیم دسته جمعی از سوی تمام احزاب سیاسی در اقلیم کردستان بود و موفقیت رفراندوم در این بود که 93 درصد کردها به آن رای مثبت دادند. بنابراین روند موفقیت آمیز بود و من معتقد هستم که این رفراندوم آینده کردها را تضمین کرده است. درست است برخی مشکلات در پسارفراندوم بوجود آمده است، اما به این معنی نیست که سرنوشت کردها از دست رفته است.
نیوزویک: اما بسیاری باور دارند که زمان برای برگزاری رفراندوم مناسب نبود.
مسعود بارزانی: ما معتقد هستیم که زمان مناسب و خوب بود زیرا نیروهای عراقی که اکنون در حال اجرای سیاست های خود برای تغییر بافت جمعیتی و وضعیت مناطقی هستند که در آنجا حضور دارند، این برنامه را قبل از رفراندوم هم در ذهن داشتند. آنها از رفراندوم به عنوان پوششی برای اجرای برنامه خود علیه کردها استفاده می کنند. ما رفراندوم را دنبال کردیم تا از خون ریزی، درگیری و تقابل جلوگیری کنیم زیرا نیروهای عراقی که اکنون با ما می جنگند می خواهند یک وضعیت جدید را بر منطقه تحمیل کنند. اشتباه ما این بود که رفراندوم را زودتر برگزار نکردیم نه این که می بایست دیرتر برگزار می کردیم.
نیوزویک: نیروهای پیشمرگ از نزدیک با آمریکا که رهبری ائتلاف جهانی بر علیه داعش را بر عهده دارد همکاری کرد. آیا فکر می کنید که آمریکا کردها را به حال خود رها کرد؟
مسعود بارزانی: بدون جانفشانی و نقش موثر نیروهای پیشمرگ نه عقب نشینی و شکست داعش ممکن می شد و نه آزادسازی موصل. اما ما انتظار نداشتیم که نیروهای عراقی از سلاح هایی علیه شهروندان خود استفاده کنند که آمریکا برای مقابله با داعش در اختیار نیروهای عراقی گذاشت. این امر ما را شگفت زده کرد.
نیوزویک: آیا معتقدید که آمریکا برنامه عراقی ها برای ورود به کرکوک ودیگر مناطق تحت کنترل کردها را تایید کرده است؟
مسعود بارزانی: بله، ما معتقد هستیم که عملیات برای تصرف کرکوک با هدایت ایرانی ها و اطلاع مقامات آمریکایی و انگلیسی اجرا شد.
نیوزویک: سناتور جان مک کین از اقلیم کردستان عراق به عنوان یک شریک قدیمی و با ارزش نام برده است. آیا باور دارید که رابطه شما با کاخ سفید در زمان دونالد ترامپ دستخوش تغییر شده است؟
مسعود بارزانی: جان مک کین شخصیت محترم و آگاهی است که از جانفشانی نیروهای پیشمرگ و کردها اطلاع دارد، اما در اتباط با رابطه اقلیم کردستان با کاخ سفید، من نمی توانم بگویم که آیا رابطه ای داریم با نداریم.
نیوزویک: بسیاری باور دارند که تنش میان اربیل و بغداد می تواند به یک جنگ داخلی جدید تبدیل شود. شما چه فکر می کنید؟
مسعود بارزانی: ما امیدواریم جنگ و خونریزی متوقف شود. سیاست ما دنبال کردن مذاکره و راه های مسالمت آمیز برای حل تقابل و جلوگیری از تنش با عراق است.اگر جامعه بین المللی و ائتلاف واقعا خواستار جلوگیری از درگیری مسلحانه دیگری باشند می توانند این کار را بکنند، اما اگر درگیری گسترش پیدا کند به این معنی است که آنها نیز چراغ سبز نشان داده اند.
نیوزویک: مخالفان، شما را به برگزاری رفراندوم برای به دست آوردن منافع شخصی سیاسی متهم می کنند. به آنها چه می گویید؟
مسعود بارزانی: تصمیم به برگزاری رفراندوم در سال 2014 و توسط کمیسیون انتخابات و پارلمان اقلیم کردستان گرفته شد. تصمیم شخصی نبود و در آن زمان تصمیم همه احزاب سیاسی کرد و نهادهای اقلیم کردستان بود. اما به دلیل ظهور داعش تصمیم به برگزاری رفراندوم را به تعویق انداختیم. بعدا که دوباره تصمیم به برگزاری رفراندوم گرفتیم تصمیم همه احزاب سیاسی در اقلیم کردستان بود.
نیوویک: آیا هنوز مستقل شدن اقلیم کردستان امکان پذیر است؟
مسعود بارزانی: آنچه در قلمرو کردی می گذرد موقتی است زیرا هیچ کس نمی تواند هویت این مناطق را تغییر دهد. ما هیچ گونه تغییر در بافت جمعیتی این مناطق را از طریق زور به رسمیت نمی شناسیم. هویت این مناطق هنوز هم کردستانی است. ما به خاطر جلوگیر از تقابل و خونریزی از بسیاری از این مناطق عقب نشینی کردیم. ما می خواستیم از هر گونه تقابل نظامی به منظور زمینه سازی برای مذاکره جلوگیری کنیم.
نیوزویک: تا کجا می خواهید از تقابل نظامی با بغداد خودداری کنید؟
مسعود بارزانی: آماده هستیم تا جایی که ممکن است از جنگ با ارتش عراق خودداری کنیم؛ تا زمانی که آنها وضعیت خودمختاری کردستان را تغییر ندهند.
نظر شما