دکتر دیوید رومانو تحلیل گر مسائل کردهای عراق و استاد دانشگاه میزوری آمریکا در مصاحبه اختصاصی با خبرگزاری کردپرس یکی از دلایل ناموفق بودن کردهای عراق در تحولات اخیر را عدم وجود اتحاد میان آنها دانست. با این حال، برگزاری رفراندوم استقلال در اقلیم کردستان را یک دستاورد و پیروزی برای کردها می داند زیرا باور دارد که خواسته کردهای عراق اکنون به شکل یک سند درآمده است. این کارشناس مسائل کردها تبانی میان بخشی از کردها با بغداد را بر سر کنترل مناطق مورد مناقشه از سوی نیروهای عراقی تایید می کند اما یادآور می شود که حزب دموکرات کردستان به رهبری مسعود بارزانی نیز در طول سالها زمامداری مرتکب اشتباهاتی شده است.
متن کامل مصاحبه کردپرس با دکتر دیوید رومانو:
کردپرس: نظر شما درباره دستاوردها و ضرر و زیان های رفراندوم برای کردهای عراق چیست؟
دیوید رومانو: به نظر من رفراندوم یک دستاورد بسیار مهم برای کردها بود که دشمنان کرد نمی توانند آن را از بین ببرند. خواسته کردها اکنون مشخص شده و به صورت سند در آمده است. اما ناتوانی در حفظ اتحاد بعد از برگزاری رفراندوم، باعث شد کردها کرکوک و مناطق مورد مناقشه را از دست بدهند. نبرد بر سر این مناطق بالاخره یک روز پیش می آمد حتی اگر رفراندوم برگزار نمی شد اما ناتوانی در متحد شدن در برابر بغداد شکست افتضاحی برای کردستان عراق بود.
کردپرس: کردها در طول 25 سال گذشته رابطه خوبی با آمریکا و غرب داشته اند اما رهبران کرد عراق از جمله مسعود بارزانی رئیس سابق اقلیم کردستان در مصاحبه های متعدد پس از پیامدهای رفراندوم، صحبت از پشت کردن امریکا به کردها و تنها گذاشتن آنها و حتی لزوم تجدید نظر کردها در روابط با آمریکا کرده اند. نظر شما در این باره چیست؟
دیوید رومانو: حق دارند ناامید شوند. آمریکا صدام قبل از 1991 را با نوری مالکی عوض کرد و اکنون عبادی را به جای نوری مالکی. آنها همواره از حمایتشان از عراق متحد، فدرال و دموکراتیک می گویند اما در عمل فقط به کلمه متحد عمل می کنند که به این معنی است که آنها از کردها می خواهند در داخل عراق بمانند حتی اگر عراق دموکراتیک و فدرال نباشد. این امر همه قول های آمریکا به کردها از سال 2003 را نقض می کند.
کردپرس: درباره آینده پروژه استقلال کردها از عراق چه نظری دارید آیا این خواسته کردها را پایان یافته و دور از دسترس می پندارید؟
دیوید رومانو: به نظر من اگر آنها متحد می شدند و از خود دفاع می کردند امسال می توانستند از عراق جدا شوند. در صورت بروز یک درگیری جدی نظامی میان بغداد و اربیل، آمریکا را ناچار می کرد سیاست عراق واحد را رها کرده و با توجه به همراهی ایران با بغداد طرف کردها را بگیرد. تا زمانی که کردها در عراق با هم متحد نشوند معلوم نیست «آن روز» برای استقلال کی خواهد آمد.
کردپرس: چرا آمریکا ترجیح داد ارتش عراق وارد کرکوک شود؟
دیوید رومانو: زیرا آنها مسیری را انتخاب کردند که کمترین مقاومت را در پی داشته باشد. عناصری از اتحادیه میهنی درگیر نشدن را انتخاب کرد. راحت ترین راه برای آمریکا این بود که کناری بایستد. اگر یک نبرد جدی صورت می گرفت و به بحران تبدیل می شد کنار ایستادن و هیچ کاری انجام ندادن با توجه به حمله ارتش عراق و شبه نظامیان به کردها دیگر آسان ترین راه برای آمریکا نبود. آمریکا همواره گفته است که از عراق یکپارچه حمایت می کند- باید برای همه روشن ساخت که عراق واحد وجود ندارد تا آمریکا را مجبور کند از این سیاست عراق واحد دست بکشد.
کردپرس: چرا واکنش آمریکا به تبلیغات حزب دموکرات کردستان درباره نقش ایران در تحولات کرکوک منفی بود؟
دیوید رومانو: ایران به وضوح در تحولات کرکوک نقش داشت و واکنش آمریکا این بود که آن را نادیده بگیرد.
کردپرس: مقامات حزب دموکرات کردستان اتحادیه میهنی را به تبانی در از دست دادن کرکوک متهم کرده و از واژه خیانت استفاده می کنند. آیا برنامه پنهانی میان اتحادیه میهنی و بغداد وجود داشت؟ با توجه به این آینده روابط این دو حزب را چگونه می بینید؟
دیوید رومانو: من معتقدم که آنها راست می گویند و من نگران هستم. حزب دموکرات اشتباهاتی در اداره اقلیم کردستان در طول این سالها داشته است اما نمی توان آن را با معامله پنهانی با بغداد که خیانت به منافع ملی کردها بود مقایسه کرد.
کردپرس: مسعود بارزانی کناره گیری کرده است. نظر شما درباره ساختار سیاسی و قدرت اقلیم کردستان در آینده چیست؟
دیوید رومانو: اقلیم کردستان بعد از این همه تحولات به برگزاری انتخابات جدید نیاز دارد تا مردم در مورد این که چه احزابی را می خواهند و چه رهبرانی را انتخاب می کنند تصمیم بگیرند.
کد خبرنگار: 40101
نظر شما