به گزارش کردپرس، متن کامل این یادداشت به شرح زیر است:
حضور مقام معظم رهبری در منطقه زلزله زده سرپل ذهاب در حالی صورت گرفت که این منطقه شرایط سیاسی و اجتماعی خاصی را طی می کرد و نیازمند همسویی ملی بود. همسویی که نیازمند اعتماد است. احیاء سرمایه اجتماعی مرهون وحدت و همدلی است. به جرات می توان گفت دغدغه رهبر معظم انقلاب در تمامی مقاطع حساس کشور حفظ سرمایه اجتماعی بوده ، هست و خواهد بود.هیچگاه رهبر معظم انقلاب به حرمت وحدت کشور هیچ جریان و شخصیت سیاسی و اجتماعی را سرزنش نمی کرد تازمانی که احساس می کردند که کشور نیازمند پیوند دولت و ملت در پرتو مردم گرایی است. مردم گرایی و حفظ امانت مردم به منظور ایجاد اعتماد ملی است. اعتماد ملی در تمامی ادوار تاریخی از روزهای اولیه انقلاب تا جنگ تحمیلی و بحران های سیاسی و اجتماعی فصل ممیزه نگاه کلان رهبر معظم انقلاب به روندهای موجود بود ه است. در سفر تاریخی مقام معظم رهبری در مهر ماه 1390 و در دیدار با نمایندگان ایشان به حفظ اعتماد مردم پی بردم. در سفر نمایندگان معظم له به شهرهای استان کرمانشاه به وضوح حفظ حلقه اتصال مردم به نظام را یافتم. متاسفانه از آغاز روندهای بعد از جنگ از دوران سازندگی تا کنون با نوعی سیاسی گرایی بی نتیجه مواجه بوده ایم که نتیجه آن دور شدن از اصول اولیه مردم داری بود. مردم داری و اعتماد مردم نه تنها برای جمهوری اسلامی ایران بلکه برای هر نظام سیاسی یک غنیمت و سرمایه اجتماعی است. اینکه چقدر نظام های سیاسی به این کالای استراتژیک بها می دهند بستگی به نوعی فرهنگ سیاسی دارد که سنتزی از آموزه های ملی و مذهبی را برای مواجه با بحران ها پی ریزی می نماید. نهادهای سیاسی، امنیتی و اجتماعی با حفظ این آموزه ها رابطه خود با مردم را حفظ می نمایند.
در بحران کنونی زلزله استان کرمانشاه و به ویژ درازگله، دشت ذهاب و سرپل ذهاب وقعیت موجود بیانگر احساس گسست و ایجاد نوعی بی اعتمادی بخصوص در مراحل اولیه امداد و نجات بود. حال این احساس گسست ناشی از تلاش های رسانه ای داخلی و به ویژه انقلاب رسانه ای در تلگرام و ارتباطات و یا تلاش عوامل خارجی، خارج از حیطه این سطور است. اما مساله ای که موجود بود احساس گسست بین مردم و مسئولین بود. نمود بارز چنین مساله ای در کمک های رسانه ای مردم به ماطق زلزله زده بود. گرچه این مساله شکل طبیعی داشت و با راسال تصاویر مناطق زلزله زده احساسات مردم جریحه دار شد اما با گذشت اندک زمانی و ایجاد ترافیک جاده ای نقش مسئولین برجسته شد و مردم هم به وضوح به مدیریت دولت ولو به صورت ضعیف پی بردند. به عبارت دیگر مدیریت بحران حتی با وجود صعف بهتر از عدم مدیریت و نوعی آنارشی اجتماعی است. این مساله در اصراف بی رویه مواد غذایی در روز سوم واقعا مشهود بود و شخصا در بازدید از مناطق زلزله زده عدم نیاز مردم به مواد غذایی در روز سوم را نظاره گر بودم. با وقوع این واقعیت مردم و گروههای خیریه حتی پیشنهاد انبار وسایل اضافی را به منظور ذخیره در انبارها را دادند. این مساله گرچه به لحاظ وجهه ملی و میهنی در نوع خود بی نظیر بود ولی نوعی نابسامانی هم بوجود آورد. تا جایی که گروههایی از مردم ترجیح می دادند که خود مستقیما به وسایل نقیلیه شخصی به مناطق زلزله زده رفته و دین ملی و میهنی خودشان را ادا نمایند. نقش فزاینده تلگرام و رسانه های جمعی واقعیت موجود را برجسته تر نمود. گرچه این رویکرد در پاسداشت از عزیزانی که در راه کمک رسانی جان باختند را زنده نمود. چگونگی بهره مندی از ارتباطات نیازمند فرهنگی است که با اصلاح ساختار در آینده هموار خواهد شد.اگر خواهان تقویت ارتباطات در استحکام سرمایه اجتماعی هستیم باید آثار مترتب بر آن را هم مدیریت کنیم. به جرات می توان گفت بخشی از احساس ملی و همدلی مردم با زلزله زدگان ناشی از نقش تلگرام و بخشی از گسست ایجاد شده هم ناشی از انقلاب ارتباطات و تلگرام بود.
حضور مقام معظم رهبری هم برای مردم و هم برای مسئولین نوید احیا سرمایه اجتماعی و استحکام آن در بحران های آتی است سرمایه ای که در چارچوب فرهنگ سیاسی مدرن همسو با عقلانیت است. عقلانیتی که نوید بخش امید و ساخت مجدد با اتکا به اراده است. حضور مقام معظم رهبری فصل جدیدی از همسویی مردم و مسئولین است که با اتکاء به اراده خودی می توان ضعف ها را مرتفع و نقاط مثبت را تقویت نمود. اراده ای که سیاسی کاری را نفی و عملگرایی را جایگزین می نماید. اینکه جناح های سیاسی ایران تا چه حد مفهوم سرمایه اجتماعی را درک می کنند نیازمند بازتعریف تولید و افزایش آرا به سبک عملگرایی است. رویکرد مقام معظم رهبری مبتنی بر نقد سازنده و عدم تخریب است چرا که هرگونه نقد سازنده در خدمت استحکام و تقویت سرمایه اجتماعی و تخریب ابزاری برای کاهش اعتماد مردم است. رویکردهای داخلی عموما خواهان تقویت نقد سازنده در بحران های آتی و بهره گیری از ضعف های موجود و رویکردهای همسو با بیگانه و خارج عموماً همسو با تخریب و در راستای کاهش اعتماد مردم است. ارتش، سپاه، بسیج، نهادهای اطلاعاتی و امنیتی و دستگاههای اجرایی در پرتو این دو مساله مسئولیت خطیری دارند. حفظ اعتماد ملی و ایجاد وحدت با شعار محقق نخواهد شد و آنچه که مقام معظم رهبری، مردم و دلسوزان نظام را خشنود خواهد نمود عملگرایی و پرهیز از شعار زدگی است. زلزله کرمانشاه آزمون مهمی برای مردم و مسئولین در حفظ و تقویت سرمایه اجتماعی است.
نظر شما