به گزارش کرد پرس، شهرداری‎های شهرهای مختلف استان کردستان با معضل نبود درآمدهای پایدار مواجه‎اند و در این میان نابسامانی و نبود مدیریت قوی هم باعث شده شهرداری‎ها به مرز ورشکستگی از نظر مالی برسند. اگر دنبال مشت نمونه خروار بگردیم نیاز نیست راه دور برویم همین مراسم تودیع و معارفه شهردار سنندج که بعد از ظهر دوشنبه29 آبان ماه امسال برگزار شد کافی است. تقریبا عموم سخنرانان و مدعیون این مراسم که مقامات بلند پایه استانی هم هستند به بحرانی بودن اوضاع شهرداری از نظر مالی اذعان کردند. استاندار کردستان تلویحا در این مراسم از نبود برنامه در شهرداری گله و پرداخت نشدن حقوق کارگران زحمت کش شهرداری را گوشزد کرد و از شهرداران شهرهای مختلف استان خواست نسبت به پرداخت حقوق کارکنان و پرسنل خود اهتمام جدی داشته و آن را در اولویت قرار دهند.
منابع درآمدی پایدار فراموش شده اصلی
از آن سوحشمت الله صیدی شهردار سنندج که مدت‎ها منتظر تایید حکم شهرداری‎اش از طرف وزارت کشور بود هم وضعیت فعلی شهرداری را «بسیار نگران کننده و بحرانی» توصیف کرد. تا اینجای کار یعنی پذیرش وجود مشکل از سوی سکاندار شهرداری جای امیدواری دارد اما نکته نگران کننده در ادامه صحبت‎های آقای صیدی نهفته است آنجا که او بلافاصله تاکید می‏کند: «این مساله ارتباطی با عملکرد شهرداران گذشته ندارد و شرایط کشور اینگونه ایجاب می کند.» این تاکید بر ایجاب شرایط کشور همان صحبت‎های جلال شریعتی رییس شورای شهر را تداعی می‎کند که چندی پیش پرداخت نشدن حقوق کارگران شهرداری را به مسئله کاهش سهم شهرداری‎ها از مالیات بر ارزش افزوده نسبت داده بود. این گونه موضع‎گیری‎ها نشان می‎دهد شورای شهر و شهردار جدید هم احتمالا برنامه‎ای برای ایجاد منابع درآمد ثابت و پایدار ندارند و همچنان روی کمک‎های دولتی و دریافتی‎هایی مانند سهم از مالیات بر ارزش افزوده حساب باز کرده‎اند. این در حالی است که به اعتقاد کارشناسان مدیریت شهری یک شهرداری موفق باید بتواند هزینه‎های ثابت و اساسی خود از جمله منابع لازم برای پرداخت حقوق و مزایای کارکنان خود را از منابع درآمدی خود شهرداری کسب کند. شهرداری سنندج به عنوان بزرگ‎ترین شهرداری استان کردستان نمونه بارزی از نبود برنامه برای مدیریت صحیح شهری در استان کردستان است و این روند در اکثریت قریب به اتفاق شهرداری‎های شهرهای مختلف استان مشاهده می‎شود. کارکنان زحمتکش شهرداری در بیشتر شهرهای استان با معضل سفره خالی در آخر ماه مواجه‎اند. حتی گزارش‎ها از بیمه نبودن تعداد زیادی از کارگران شهرداری‎های استان حکایت دارد. به نظر می‎رسد معضل اساسی در این میان نبود منابع درآمدی پایدار در شهرداری‎ها از یک سو و فساد اداری و نابسامانی‎های مختلف از سوی دیگر است. شهرداری سالم و کارا یکی از ضروری‎ترین نهادهای اداره شهر و کشور است و به نظر می‎رسد مسئولین ارشد استانداری‎ها و حتی نمایندگان مجلس با همکاری شوراهای اسلامی باید به مسئله نحوه اداره شهرداری‎های استان و معضلاتی مانند فساد در این نهادها و پرداخت نشدن حقوق و مزایای کارگران ورود کنند. به جرات می‎توان گفت بسیاری از شهرداری‎های استان کردستان از جمله شهرداری سنندج از نظر مالی ورشکسته هستند و ادامه اداره شهرها با این وضعیت می‎تواند در میان مدت موجب ایجاد بحران‎های جدی در اداره شهرها شود.
عدم شفافیت و چک‎های برگشتی
نبود شفافیت و عدم ارایه گزارش‎ عملکردهای مالی از سوی شهرداری‎های استان از جمله شهرداری سنندج یکی از مشکلاتی است که برنامه‎ریزی صحیح و اصولی برای برون رفت از بحران را مشکل کرده است. در حال حاضر براساس آمارهایی که خود شهردار سنندج ارایه کرده است این نهاد حدود 56 میلیارد تومان طلب از ادارات مختلف در شهر سنندج دارد. این مسئله کم و بیش در بقیه شهرداری‎های استان هم به چشم می‎خورد. هر چند مدیران شهرداری این مسئله را طلب کارانه اعلام می‎کنند و می‎کوشند کم کاری‎ها در حوزه شهری را با این گونه مسائل توجیه کنند. اتفاقا این خود نشان دهنده سوء مدیریت در شهرداری‎هاست. سوال اساسی اتفاقا چرایی شکل‎گیری چنین بدهی‎هایی است؟ مسئولان شهرداری و شورای‎های شهر چطور اجازه شکل‎گیری این مشکل را داده‎اند؟ استاندار کردستان بر لزوم شفافیت در شهرداری‎ها تاکید کرده و گفته است: «شفافیت در کار شهرداری‎ها و اعتمادسازی میان مردم کمک بزرگی برای رسیدن به اهداف مورد نظر مدیریت شهری می‎کند.» حال باید دید شهرداری‎ها برنامه‎ای در این راستا خواهند داشت؟ اگر مدیریت شهری در استان کردستان به روال سال‎های اخیر ادامه داشته باشد، کیفیت بسیار نامناسب خدمات رسانی شهری در استان ادامه خواهد داشت و وضعیت بحرانی که شهردار جدید سنندج به آن اذعان کرده بحرانی‎‎تر هم خواهد شد.
نظر شما