به گزارش خبرنگار کردپرس- یک حفره بزرگ سرد و خالی در گوشه‎ای از شهر که انگار با تیرهای خاکستری آهن، به زمین سنجاقش کرده باشند و اطرافش پر از آجرهایی شده که حالا شکسته و به درد نخورند، دیوارهای لخت و تکههای آشغال روی زمین، برگههای مچالهشده روزنامه و بطریهای خالی؛ این صحنهای آشناست، صحنهای از یک ساختمان نیمه کاره که فقط تابلوی زرد رنگ معرفی پروژه و پیمانکارش میتواند نیمچه هویتی به آن بدهد.
چند خط و شکلهای هندسی لجبازی که با پارههای آهن یا سیمان ساخته میشوند و سالها همانطور خاک میخورند، دیگر کم کممیشوند بخشی از ناخودآگاهت، یا تکهای از خاطرات کودکی. انگار آن ساختمان تکمیل شود یا آن طرح راه بیفتد، یک چیزی از دست داده ای... وجودشان در هر شهری عجیب نیست. کم و کیفشان گاهی غریب است. درست مثل کتابخانه شماره 3قروه که ده سال است روی کاغذ مانده و هنوز تکمیل نشده دارد پیر می شود.
کتابخانه‎ای که قرار است به رشد فرهنگی شهر کمک کرده و جایگاه مطالعه در قروه را تحکیم بخشد سالهاست به جای رنگ و بوی کتاب و افراد اهل مطالعه به محلی برای جولان افراد معتاد و بی خانمان تبدیل شده است.
در واقع سالهاست این پروژه به بهانه های مختلف زیر چادر غفلت مانده و با آمدن هر مسئولی نیم نگاهی به آن می شود و دیگر هیچ.
ده سال انتظار
پروژه کتابخانه شماره 3 قروه در حالی اهمیت دارد که می‎تواند کمبودهای موجود در شهرستان از بعد مسافت تا تجهیز منابع اطلاعاتی را جبران کند جایگاه این کتابخانه در حال حاضر در دسترس ترین نقطه شهر است و به نسبت دو کتابخانه دیگر در صورت احداثمجهزتر خواهد بود. احداث این کتابخانه در سال 85 کلید خورده و براساس اطلاعات پروژه باید 2 ساله به پایان می‎رسید اما اکنون با گذشت 11 سال از آغاز به کار با حدود 50 درصد پیشرفت فیزیکی به متروکه‎ای دلخراش بدل شده است.
محل اجرا:شهرستان قروه
کل اعتبارات هزینه شده برای پروژه تاکنون 715 میلیون تومان است و میلیارد و 800 میلیون تومان
برآورد شده است. دو سال قبل بود که بحث پروژه کتابخانه شماره 3 قروه (ابوذر) در نشست نهاد کتابخانه های عمومی شهرستانمطرح و در این نشست از رضایت بنیاد علمی و آموزشی قلم چی برای همکاری در تکمیل این پروژه گفته شد. در واقع خبر همکاری مؤسسه قلم چی در حالی مطرح شد که یکسری شرایط ویژه برای تکمیل کتابخانه مدنظر قرار گرفت و گویا مسئولان مرتبط هم موافقت خود را با شرایط اعلام شده نشان دادند اما به دلیل پیگیرینکردن موارد لازم از طرف متولیان،مبحث همکاری بنیاد قلم چی پشت گوش انداخته شد.
این مسئله در حالی داشت کمرنگ می شد که این بار در مرداد ماه سال جاری بود که خبر از انعقاد تفاهم نامه همکاری بنیاد قلم چی و فرمانداری قروه در راستای تکمیل کتابخانه شماره 3 قروه آمد.
به گفته مدیر کل کتابخانه های عمومی کردستان در این تفاهم نامه یک میلیارد تومان برای تکمیل و بهره برداری از این کتابخانه در نظر گرفته شده است که از این میزان 500 میلیون تومان آن توسط مؤسسه قلم چی و 500 میلیون دیگر از فرمانداری قروهپرداخت می شود.
«اسماعیل احمدی» در حالی بر اتمام این پروژه در اوایل سال آینده تأکید می کند که بعد از گذشت چند مدت از امضای تفاهم نامه مدنظر هنوز هیچ اقدام اساسی از طرف متولیان امر برای شروع به کار عملیات اجرایی صورت نگرفته است.
همین سهل انگاری در پیگیری نکردن ها بود که اعتراض فرماندار قروه را چند روز پیش در نشست نهاد کتابخانه های عمومی قروه به مناسبت هفته کتاب و کتابخوانی به همراه داشت به گونه ای که نشست را ترک کرد.
«پرویز کولانی» با بیان اینکه اعتبار لازم برای این پروژه در نظر گرفته شده و چرا باید تعیین تکلیف نشود، گفت: کتابخانه شماره 3 تنها پروژه ای است که هنوز برای اعتبار آن مبادله ای صورت نگرفته و این مهم نشان می دهد مسایل فرهنگی مردم چندان مدنظر نیست.
وی خطاب به متولیان مسئول ازمهلت یک هفته ای برای تعیین تکلیف پروژه کتابخانه خبر داد و اظهار داشت که اگر در این یک هفته روند اجرایی کتابخانه صورت نگیرد اعتبار در نظر گرفته شده برای این پروژه با دیگر طرح های عمرانی جایگزین خواهد شد.
پاس کاری مسئولان
ضرب الاجل یک هفته ای فرماندار قروه در حالی صورت گرفت که رئیس نهاد کتابخانه های عمومی قروه معتقد است این سازمان وظایف خود را انجام داده و پیگیری بعدی به عهده استان و دیگر ارگان های متولی از جمله اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی است.
«جواد عباسی» با بیان اینکه نهاد کتابخانه های عمومی تنها یک دستگاه بهره بردار است توپ تأخیر در پیگیری پروژه را به میدان اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی انداخت و گفت: دستگاهی که بهره بردار است نمی تواند در حوزه عملیات اجرایی و ... دخالتی داشته باشد.
از طرفی دیگر رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی قروه هم توپ آمده به زمین خود را برگشت داده به نهاد کتابخانه ها و گفت: وظیفه پیگیری این مسئله بر عهده نهاد کتابخانه هاست و در واقع متولی اصلی این پروژه هم همین سازمان می باشد.
«شهلا مژده» که حتی از جزییات پروژه مذکور بی اطلاع است سازمان فرهنگ و ارشاد اسلامی را از زیر بار مسئولیت پیگیری برای احداث هرچه سریع تر کتابخانه شماره 3 قروهبیرون کشیده و خود را مقصر نمی داند.
همچنین «عبدالرضا ابراهیمی فر»؛ رئیس اداره راه و شهرسازیقروه همباوجود آنکه کارفرمای اصلی پروژه می باشد خود را متولی کار ندانسته و پیگیری روند اجرای پروژه را به نهاد کتابخانه ها وصل می کند.
این پاس کاری مسئولان در حالی انجام می شود که گویا هیچکدام از این افراد مطلع نیستند که دستگاه های مسئول برای پیگیری اتمام پروژه شامل تمامی ارگان های متولی می شود و بهره بردار و ... ندارد. در این میان شاید وظیفه یک دستگاه بیشتر باشد و یکی هم کمتر اما هماهنگی لازم برای احداث پروژه میان متولیان امر ضروری است.
بی توجهی آشکار
اعتبار در نظر گرفته شده برای تکمیل پروژه کتابخانه ابوذر قروهمبلغ یک میلیارد تومان می باشد در حالی که میزان اعتبار موردنیاز بیشتر از این مبلغ یعنی یک میلیارد و 800 میلیون تومان است و شاید این مبلغ باتوجه به روند تغییرات قیمتی در کشور افزایش هم پیدا کند.
با این وجود گرچه تلاش فرماندار قروه برای تکمیل این پروژه قابل لمس است اما بی توجهی متولیان امر می تواند انتظار ده ساله این کتابخانه برای بهره برداری را بیشتر کرده و ضعف مدیریتی بخش فرهنگ در قروه را نمایان تر سازد.
در هر صورت شهرستان قروه با دارا بودن 5 کتابخانه عمومی و 4 هزار و 600 نفر عضو با 61 هزار نسخه کتاب در 7 هزار و 744 مترمربع فضای مطالعه کتابخانه همچنان با کمبود فضای مطالعه روبرو بوده و راه اندازی کتابخانه مجهزتر می تواند راندمان مطالعه در قروه را افزایش دهد و این مهم نیازمند تعامل و مسئولیت پذیری دستگاه های متولی است.
نظر شما