کردپرس-به گزارش کر پرس،قرار بود حذف 34 میلیون یارانه بگیر در لایحه بودجه سال 96 کلید بخورد و طبق قانون مجلس دولت باید نسبت به حذف یارانه نقدی به دهک های بالای جامعه اقدام کند و طبق اصلاحیه سال 95، این کار باید با جمعیت 3 و نیم میلیون نفر کلید می خورد اما تا کنون چنین اتفاقی رقم نخورده است.
در زمینه حذف یارانه نقدی دولت باید با شاخص دقیقی اقدام می کرد تا بر اساس آن یارانه ها را حذف کند، البته رئیس جمهور از تعیین استانداردهای زندگی و ایجاد صندوق اجتماعی امید خبرداده تا در صورتی که فردی بیش از استانداردهای تعیین شده مشکلات دارد تحت پوشش این صندوق قرار گیرد.
این استانداردها خود تبدیل به محل چالش شده اند و هنوز مشخص نیست چه تعداد افراد تحت پوشش بهزیستی و کمیته امداد زیر خط فقر مطلق قرار دارند؛ بنابراین تعیین این خط به ظرافت زیادی نیاز دارد تا حذف یارانه افراد به اشتباه صورت نگیرد، چرا که شاهد بودیم افرادی که سندی ندارند اما با اسم آنها معاملاتی صورت گرفته از لیست یارانه بگیران حذف شده بودند.
بهروز بنیادی عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در خصوص میزان موفقیت دولت در حذف 34 میلیون یارانه بگیر طبق لایحه بودجه سال 97، عنوان کرد: دولت در زمینه حذف 3.5 میلیون نفر اقدامی انجام نداده است بنابراین نمی توان ارزیابی مثبتی از حذف 34 میلیون نفر یارانه بگیر ارائه کرد، با حال ممکن است دولت در یکسال گذشته شاخص های دقیقی برای حذف یارانه تهیه کرده باشد.
بنیادی در ادامه با بیان اینکه اگر حذف یارانه نقدی چکشی باشد اعتراض اجتماعی را به دنبال دارد،توضیح داد: دولت قصد دارد با حذف بخشی از یارانه نقدی، به اشتغالزایی کمک کند، این کار نگرانی هایی از جمله پول پاشی در جامعه را به دنبال دارد.انتظار می رود تسهیلات ناشی از حذف یارانه نقدی به صنایعی تعلق گیرد که توانسته اند در شرایط کنونی اقتصادی کشور با 30 تا 50 درصد ظرفیت خود کار کنند، به عبارت دیگر باید از صنایع حمایت شود نه اینکه از جوانان با نگاه فردی تسهیلاتی دریافت کنند.
اما به گفته برخی از کارشناسان اقتصادی یارانه نقدی یکی از بدترین روش های مدیریت اقتصادی است که به جای آن که تبدیل به مدل اجتماعی مناسبی شود،منجر به بدهی مالی دولت به مردم شده و رونقی را هم به جامعه وارد نمی کند.با این وصف،چالش قطع یارانه برخی دهک ها ممکن است باعث ایجاد نارضایتی و عواقب اجتماعی شود چرا که هر فرد به یک اندازه دارای سهم از عواید ملی است. درخصوص حذف یارانه دهکهای بالا جامعه و صرف یارانه بهمنظور توسعه تولید و اشتغال،شاید در بسیاری از کشورهایی که یارانه پرداخت میکردهاند به این نتیجه رسیدهاند که شیوه توزیع یارانه به اینگونه دارای اشکال و اشتباه است.برخی کارشناسان معتقدند، بهترین کاری که خود خانوادهها از دولت مطالبه می کنند اشتغال جوانان است،اگر همین مبلغ کم را از خانوادههای پر درآمد حذف و آن را در حوزه اشتغال صرف و برای جوانان ایجاد اشتغال کنیم جامعه راضیتر خواهد بود.
سید جواد حسینی کیا نماینده مردم سنقر در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه حوزه اشتغال نیازمند یک نظارت جدی است تا منابع حدر نرود و در محل مورد نظر استفاده شود،خاطر نشان کرد: نباید به گونهای باشد که یارانه دهکهای بالا جامعه به اسم اشتغالزایی حذف شود اما دولت آن را صرف هزینههای خود کند. نظارت بر این مسئله جایگاه نظارتی مجلس شورای اسلامی قویتری را طلب میکند تا در این حوزه نظارتی قویتر و بهتری را ایفا کند.
در همین حال،به نظر برخی کارشناسان اگر در موضوع یارانه ها بیشتر از حال حاضر به دهکهای پایین جامعه رسیدگی شود،بسیاری از مشکلات حل می شود. بخشی از دهکهای بالای جامعه نیازی به یارانه ندارند اما باید به دهکهای متوسط جامعه بهنحوی دیگر رسیدگی کرد چرا که نیاز امروز جامعه و کشور اشتغال است که باید به این مسئله کمک شود.
محمدرضا منصوری عضو کمیسیون عمران مجلس درخصوص حذف یارانه دهکهای بالا جامعه و صرف یارانه بهمنظور توسعه تولید و اشتغال، اظهار کرد: این صحبتها همیشه بوده و از روز اول اجرای قانون هدفمندی یارانهها مقرر شد بخشی از منابع حذف یارانهها افراد با درآمد بالا در تولید و صنعت آورده شود که هیچ وقت محقق نشد.
وی ادامه داد: تا زمانی که سیستم ناسالم در بخش توزیع هزینهها وجود دارد اگر پولی نیز واریز شود این پول به دست اهل آن نمیرسد.به همین خاطر باید یک سیستم جامع نظارتی و اجرایی برای این امر فراهم شود تا آسیب های پس از قطع یارانه های نقدی باعث بروز مشکلات احتنالی دیگر نشود.
نظر شما