به گزارش کردپرس، امیر قادری در همایش عوامل موثر بر وقوع زلزله و ضرورت احداث ساختمانهای مقاوم که در بانه برگزارشد، با بیان اینکه در ایران بهطور متوسط سالیانه 200 زلزله با بزرگی 4 تا 5 ریشتر، 20 زلزله بین 5 تا 6 ریشتر و دو زلزله در مقیاس 6 تا 7 ریشتر رخ میدهد که در هر دهه دو زلزله با مقیاس بیش از هفت ریشتر مورد انتظار است، گفت: شش درصد بلایای طبیعی در ایران رخ میدهد و ایران جزو پنج کشور بلاخیز جهان است و آمار نشان میدهد طی 2500 سال گذشته بهطور متوسط هر 10 سال یکبار شاهد زلزله ویرانگر در سطح کشور بودهایم.
معاون استاندار کردستان تصریح کرد: 70 درصد جمعیت و 67 درصد از تولید ناخالص ایران در مناطق واقع در معرض زلزله هستند، ضمن اینکه در کشور ایران بیش از 130 هزار هکتار بافت فرسوده و ناکارآمد و مسئلهدار وجود دارد که به دلیل تابآوری پایین در معرض خطر زلزله قرارگرفتهاند .
تجدید نظر در برنامه‎های مقابله با زلزله
قادری گفت: با توجه به قرار گرفتن استان کردستان بر روی خط زلزله باید تجدیدنظر اساسی در برنامههای مقابله با زلزله انجام شود.معمولاً شدت آن دسته از زمینلرزههایی که در گسلهای جوان کردستان رخ میدهد در حدود چهار ریشتر است، اما با این وجود نمیتوان پیشبینی کرد در سایر گسلها، زلزله چه زمانی و با چه مقیاسی اتفاق خواهد افتاد، چراکه علم بشر در موضوع زلزله بسیار جوان است .
قادری در ادامه گفت: از مجموع 12 هزار و 672 هکتار مساحت شهرهای استان 3262 هکتار معادل 25.7 درصد جزو بافتهای ناکارآمد هستند و به لحاظ مساحت، بانه با 46.4 و سنندج با 46.1 درصد بهمراتب وضعیت بدتری در این زمینهدارند .
وی خاطرنشان کرد: در کردستان 1904 هکتار مساحت این استان جزو مناطق حاشیهنشین و سکونتگاه هلی غیررسمی هستند که بهشدت تحت تأثیر زلزله میباشند .
معاون استاندار کردستان گفت: از ابتدای سال جاری تا پایان آذرماه در مجموع 54 زلزله در استان رخداده که 11 مورد آن دارای بزرگی بیش از سه ریشتر بوده است . وی افزود: تعداد زمینلرزههای رخداده در شهرستان بانه طی 9 ماه گذشته 14 مورد بوده که هفت مورد از آنها طی 40 روز گذشته و پس از زلزله ازگله کرمانشاه روی داده است . از این هفت زلزله چهار مورد بین 2 تا 3 ریشتر و سه مورد نیز بیش از 3 ریشتر شدت داشته است . وی تأکید کرد: این موارد را باید به اطلاع مردم رساند و آموزش را جدی گرفت تا رفتار مردم در این زمینه دچار تغییرات اساسی شود .
بلای کمیسیون‎های ماده 100
معاون استاندار کردستان با انتقاد از کمیسیونهای ماده 100 در سطح کشور گفت: این کمیسیونها بلای جان ایمنسازی ساختمانها شدهاند و موضوع ساختوساز غیرمجاز و ناایمن در این کمیسیونها متأسفانه با پرداخت جریمه حلوفصل میشود. راهکار مقابله با این وضعیت باید از بطن جامعه آغاز و به یک مطالبه عمومی تبدیل شود . وی بابیان اینکه 80 درصد سطح کشور و 97 درصد سکونتگاههای شهری و روستایی کشور تحت تأثیر زلزله هستند، افزود: زلزلههای اخیر علیرغم خاطرات بدی برجای گذاشتند و موجب شدند تا مردم از تبعات ساختوساز غیراصولی در مواقع زلزله آگاه شوند.
نظر شما