به گزارش کردپرس،اجرای طرح تحول نظام سلامت،تحولی بزرگ در حوزه سلامت ایجاد کرد و با اجرای آن بخش عمده ای از مشکلات قشر ضعیف و آسیب پذیر حل و فصل و پدیده زیرمیزی حذف و هزینه های درمان کاهش یافت. اما دولت بودجه اختصاص یافته را به طور کافی پرداخت نکرده و اجرای طرح با چالش مواجه شده است. همچنین از محل درآمد مالیات بر ارزش افزوده که حدود ٢٩٠٠ میلیارد تومان برآورد شده بود دولت بودجه لازم را به طور کامل به وزارت بهداشت پرداخت نکرد و در کنار این دولت منابع دیگر طرح تحول سلامت را نیز ١٠٠ درصد تخصیص نداد که همه این موارد موجب بروز مشکل و نارضایتی شد.
طرح تحول نظام سلامت چیست؟
طرح تحول نظام سلامت طرحی برای بهبود سیستمهای سلامت ایران است که از ۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۳ در دولت یازدهم جمهوری اسلامی ایران در بیمارستانهای وزارت بهداشت آغاز به کار کرد. تحول در نظام سلامت با سه رویکرد حفاظت مالی از مردم، ایجاد عدالت در دسترسی به خدمات سلامت و نیز ارتقای کیفیت خدمات اجرا میشود.
اهداف طرح تحول نظام سلامت
در گزارش سال ۲۰۰۸ سازمان جهانی بهداشت سه هدف مهم برای نظامهای سلامت تعریف شده است. اهداف نهایی طرح تحول نظام سلامت به شرح زیر است:
افزایش پاسخگویی نظام سلامت،کاهش پرداخت مستقیم از جیب مردم،کاهش درصد خانوارهایی که بخاطردریافت خدمات سلامت دچار هزینه کمرشکن شدهاند.بهبود پی آمدهای بیماران اورژانسی
بستههای خدماتی طرح تحول نظام سلامت
برنامه کاهش میزان پرداختی بیماران بستری در بیمارستانها،برنامه حمایت از ماندگاری پزشکان در مناطق محروم،برنامه حضور پزشکان متخصص مقیم در بیمارستانها،ارتقای کیفیت خدمات ویزیت در بیمارستانها،برنامه ارتقای کیفیت هتلینگ در بیمارستانها،دستورالعمل برنامه حفاظت مالی از بیماران صعبالعلاج، خاص و نیازمند،برنامه ترویج زایمان طبیعی،نظارت بر حسن اجرای برنامههای تحول سلامت
تحولات طرح نظام سلامت در کشور
از جمله افزایش تحولات این طرح، افزایش بیش از ۲۰ هزار تخت بیمارستانی و واحدهای زایمان طبیعی و همچنین تکمیل پرونده الکترونیک بهداشت ایرانیان بوده است. طرح تحول نظام سلامت، افرادی را که بیمه نبودند تحت پوشش قرار داد و موجب شد که بیماران نسبت به گذشته مبلغ ناچیزی را در بیمارستانهای دولتی پرداخت کنند.تحول سلامت در محور سومش یعنی توسعه زیرساختهای سلامت، اقدام به بازسازی ۲ میلیون متر مربع فضای فیزیکی، توزیع بیش از ۷۷ هزار قلم تجهیزات هتلینگ، نوسازی ۳۹ هزار تخت بیمارستانی، بهسازی و تجهیز ۱۲ هزار و ۵۰۰ اتاق استراحت کادر پرستاری و توزیع ۲۹۰۰۰ تخت بیمارستانی کرده است. همچنین افزودن تعداد ۲۴۸۳ تخت ویژه به ظرفیت تختهای ویژه کشور، توسعه و ساخت ۱۸۰۰ اتاق تک نفره زایمان، بهسازی و افزایش ظرفیت اورژانس بیمارستانی با بهرهبرداری از ۱۷ پروژه اورژانس با ظرفیت ۲۶۰ تخت، ساخت و گسترش ۱۲۵ بخش اورژانس در بیمارستانهای تروما و اصلی کشور و افزوده شدن ۲۴۰۰ دستگاه آمبولانس به ناوگان اورژانس زمینی انجام شده است. از دیگر اقدامات قابل توجه بازسازی ۲۵۵۰۰۰۰ متر مربع فضای بستری، انجام ۱٫۴۷۰٫۰۰۰ زایمان طبیعی رایگان در سراسر کشور، راهاندازی ۳۰ پایگاه اورژانس هوایی و انتقال ۶۰۳۰ مصدوم و بیمار بدحال به بیمارستانها طی ۳۸۷۲ سورت پروازی، اجرای برنامه ملی درمان پیشرفته سکتههای مغزی به صورت شبانهروزی در ۵۵ بیمارستان کشور در ۲۵ شهر به عنوان دومین علت مرگ ایرانیان، حمایت از بیماران صعب العلاج هم در خدمات درمانی در بیمارستانها و هم پوشش نسبی هزینههای دارویی، توجه ویژه به بیماران سرطانی با ایجاد شبکه جامع تشخیص زودرس و درمان سرطان در ۳ سطح در کشور و خرید داروهای کمیاب با قیمت کم و قابل دسترس بوده است.
مجلس و طرح تحول نظام سلامت
عبدالرضا عزیزی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، با بیان اینکه حمایت های شعاری دولت گره ای از مشکلات طرح تحول سلامت باز نمی کند، گفت: حمایت ها باید همراه با تامین و اختصاص بودجه باشد.مشکلات عمده طرح تحول سلامت ناشی از عدم تزریق صد درصدی منابع از سوی دولت است. بر اساس این طرح مقرر شد 4 میلیون نفر بیمه شوند اما 11 میلیون نفر بیمه شدند در حالی که دولت تنها منابع 4 میلیون نفر بیمه شده را به بیمه سلامت پرداخت کرد بنابراین با کسری بودجه مشکلاتی در روند اجرای این طرح ایجاد شد.
وی با انتقاد از اینکه پولی از هدفمندی به طرح تحول سلامت پرداخت نشد، گفت: 4800 میلیارد تومان از محل هدفمندی یارانه ها از سوی مجلس به حوزه سلامت اختصاص یافت این در حالی است که دولت منابع لازم را برای اجرای طرح تحول سلامت از محل هدفمندی به طور کامل به وزارت بهداشت تخصیص نداد.
نظر شما