به گزارش کردپرس، شامگاه یکشنبه چهارمین جلسه شورای فنی استان کردستان با حضور استاندار، معاون عمرانی، رییس سازمان برنامه و بودجه استان کردستان، شهردار سنندج و جمعی دیگر از مسئولان و دست‏اندرکارن و اساتید دانشگاه در سالن شهدای گمنام استانداری برگزار شد. مباحث مطرح شده در این جلسه نشان‎دهنده آسیب پذیری بالای استان در مقابل بلایایی مانند زلزله است و با توجه به قرار گرفتن استان در میان گسل‎های متعدد شاید بهتر باشد حالا که دوران آرامش است برنامه‎ریزی‎های دقیق و عملیاتی برای مقابله با بحران صورت بگیرد.
درس‎هایی که از کرمانشاه باید گرفت
در ابتدای جلسه دو تن از اساتید دانشگاه گزارش‎های علمی و کارشناسی در مورد خسارت‎ها و علل آن در مناطق زلزله زده کرمانشاه ارایه داده‎اند که به نظر می‎رسد می‎تواند یک مبنای عمل بسیار مناسب برای مسئولان استانی باشد. دکتر بابک نصرالله بیگی، عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج، در این جلسه با بررسی وضعیت سازه‎های ساختمانی در استان کرمانشاه و ارایه حاصل تحقیقات خود از این مناطق به حاضران نشان داد که چگونه رعایت نشدن اصول فنی و مهندسی در ساخت و سازها، نبود نظارت، به کار رفتن مصالح ساختمانی بی کیفیت و ... باعث افزایش عمق خسارات در استان کرمانشاه در این زلزله شده است. مسائلی که قرینه آن در شهرهای استان کردستان به وفور یافت می‎شود. دکتر آرش سیاری عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج هم در ادامه این نشست با ارایه مستنداتی که شخصا از تحقیقات در مناطق زلزله زده به دست آورده بود، نشان داد که چگونه تونل‎های انتقال آب؛ تاسیسات آبرسانی، تاسیسات برق و مراکز خدمات رسانی مانند بیمارستان‎ها از کار افتاده و بسیاری از جاده‎های مواصلاتی در استان کرمانشاه از مدار خارج شده است و این در حالی است که به گفته سیاری این شریان‎های حیاتی باید به گونه‏ای ساخته شود که هنگام این حوادث همچنان خدمات رسانی در آنها ادامه داشته باشد. سیاری گفت: «160 میلیارد تومان میزان خسارت به راهها، ابنیه، پلها و ... در شهرهای کرمانشاه خسارت وارد شده است و سازههای فولادی در شهرهای مختلف حتی در مناطق دورتر از زلزله کرمانشاه آسیبهای جدی دیدهاند.»
قرینه‎های مشابه این موارد هم در استان کردستان وجود دارد. از مجموع تحقیق ارایه شده از سوی این دو استاد دانشگاه که بسیاری از مسئولان حاضر در جلسه را هم مبهوت کرده بود؛ می‎توان یک نتیجه ساده گرفت و آن اینکه استان کردستان در بخش‎های مختلف از راه‎ها گرفته تا سازه‎های بیمارستانی نیازمند مقاوم سازی است.
بیمارستانی در بستر رودخانه!
با ارایه مطالب علمی و کارشناسی شده از سوی این اساتید دانشگاه در جلسه مذکور فضا برای درد دل برخی مدیران استانی هم باز شد و بهرام نصرالهی زاده، رییس سازمان برنامه و بودجه با اشاره به ساخت بیمارستان دهگلان دقیقا در بستر رودخانه با طعنه گفت: «زلزله که هیچ اگر یک سیل هم بیاید این بیمارستان را با خود خواهد برد.»
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان کردستان انجام یک بررسی در مورد دوام ساختمانهای مانند بیمارستانها و سایر ادارات و تاسیسات مهم را در استان ضروی دانست و گفت: «بیمارستان دهگلان در مسیر رودخانه ساخته شده است که اگر باران سیل آسایی بیاید قطعا با مشکل جدی مواجه خواهیم شد.» یکی از نتایج عملی از جلسه شورای فنی استان شاید همین مسئله باشد و به نظر می رسد که برنامه‎ریزی و تخصیص اعتبار برای مقاوم سازی ساختمان‎ بیمارستان‎ها و مراکز مهم استان باید در دستور کار جدی قرار بگیرد. البته در نهایت در این جلسه مصوبه‎ای مشخص در این باره به تصویب نرسید.
مدرسه‎ها فراموش شده مهم
در این جلسه موارد مهمی در مورد بافت‎های روستایی و حتی بیمارستان‎ها و مراکز خدمات درمانی روستایی و سدها و راه‎ها مطرح شد، اما آنچه از قلم افتاد و کسی به آن اشاره نکرد، وضعیت مدارس و سایر مراکز آموزشی بود. زلزله یا هر بلای طبیعی دیگری که حتما در شب اتفاق نمی‎افتد و بر کسی پوشیده نیست که تعداد زیادی از مدارس و مراکز آموزشی استان به شدت فرسوده و در معرض خطر هستند که می‎تواند یک نقطه آسیب زای جدی باشد و این مهم حتی اضطراری تر از سایر بخشها باید مورد توجه قرار بگیرد.
مصالح غیر استاندار و اغماض‎ها
یکی از مسائل مهمی که در این جلسه مطرح شد موضوع نقش به کارگیری مصالح ساختمانی بی کیفیت و اغماض در نظارت‎ها بود. براساس تحقیقاتی که در این جلسه بخشی از آن ارایه شد، در استان کرمانشاه در بسیاری از مناطق و واحدهای آسیب دیده از مصالح ساختمانی بی کیفیت استفاده شده بود و ساختمان‎هایی که این مشکل را نداشته‏اند در نزدیکی این واحدهای آسیب دیده بدون مشکل باقی مانده است. همین مسئله شاید باعث شد که استاندار کردستان ضمن تاکید بر جلوگیری از هر زدو بندی به مدیران حاضر خصوصا مسئولان اداره راه و شهرسازی و اداره استاندارد دستور داد که بدون هر گونه ملاحظه‎ای بازرسی‎های جدی را در دستور کار قرار داده و گارگاه‎هایی که مصالح بی کیفیت تولید می‎کنند را تعطیل کنند. البته باید دید این دستور در مرحله اجرا چقدر عملی می‎شود؟
بازآفرینی شهری و فرهنگ سازی
یکی دیگر از مسائل مطرح شده در این جلسه از سوی استاندار کردستان توجه به بازآفرینی محلات شهری فرسوده بود. این موضوع در مورد شهرهایی مانند سنندج و سقز می‎تواند بسیار حائز اهمیت باشد چرا که به اذعان خود استاندار در جلسه در حال در مرکز شهر سنندج محلاتی وجود دارد که فرقی با «کپرنشینی» ندارند. در بودجه سال 97 هم اعتبارات مناسبی برای بافت‎های فرسوده در نظر گرفته شده است باید دید که مسئولان استان کردستان چقدر تلاش خواهند کرد که از این اعتبارات برای بازسازی شهرهای استان استفاده کنند. فرهنگ‎سازی هم یکی از مسائل مهم مطرح شده در این جلسه بود. براساس مباحث ارایه شده از سوی اساتید دانشگاه حاضر در این جلسه، بسیاری از آسیب‎های ایجاد شده در واحدهای مسکونی در کرمانشاه به رعایت نشدن مسائل بسیار ساده‎ای مانند جوشکاری محکم و یا درست قرار گرفتن برخی ابزارها در جای خود بر می‎گردد. استاندار کردستان در این جلسه با تاکید بر ضرورت خارج شدن صدور شناسنامه ساختمان از حالت صوری، گفت: «رسانه‎ها و از جمله صدا و سیما باید با دعوت از کارشناسان و مسئولان این آگاهی را به مردم برساننند که اعماض ناظر ساختمان یا زدن از برخی هزینه‎ها برای کاهش قیمت تمام شده ممکن به قیمت از دست رفتن همه دارایی‎ و حتی جان آنان در مواقع بحران شود.» در حوزه آموزش معاون امور هماهنگی عمرانی استانداری هم خواستار احداث‎های پارک‎های ایمنی از سوی شهرداری برای آموزش عمومی در برابر حوادث شد. مجموع مباحث مطرح شده در این جلسه نشان می‎دهد استان کردستان نیازمند مقاوم سازی و برنامه‎ریزی جدی برای مواجه با بحران دارد و این مهم در دوران ثبات و آرامش باید به صورت جدی مورد توجه قرار بگیرد.
نظر شما