سایه‌ تهدید انشقاق در صفوف کُردها بر سرنوشت کرکوک و هویت آن

سرویس عراق و اقلیم کردستان - احمد عسکری عضو رهبری حزب اتحادیه میهنی کردستان در کرکوک در مصاحبه با کردپرس بر این عقیده است که مردم در کرکوک از احزاب کردستانی نا امید شده اند و این نیز تهدیدی است که جایگاه آن ها در انتخابات آینده پارلمانی عراق و هویت کردستانی کرکوک را تهدید می کند.

به گزارش کردپرس، پس از نهایی شدن برگزاری انتخابات پارلمانی عراق در 12 می 2018/ 22 اردیبهشت 1397، نگرانی کُردها از خطر از دست دادن بیشتر مناطق مورد مناقشه به دلیل وجود انشاقاق در صفوف احزاب کردستانی به ویژه در کرکوک و دیگر مناطق مورد مناقشه شامل نینوا، دیالی و صلاح الدین بیشتر شده است. سه حزب اپوزیسیون اقلیم کردستان شامل جنبش تغییر به رهبری عمر سید علی، جماعت اسلامی به رهبری علی باپیر، همپیمانی برای دموکراسی و عدالت به رهبری برهم صالح؛ ائتلافی تحت عنوان "وطن" را در کرکوک و دیگر مناطق مشمول ماده 140 قانون اساسی عراق موسوم به مناطق مورد مناقشه را برای شرکت در انتخابات پارلمانی پیش رو تشکیل دادند، اما حزب دمکرات کردستان انتخابات در کرکوک را بایکوت کرد و در این میان نوعی از سردرگمی و بی برنامه ای در اتحادیه میهنی برای انتخابات به ویژه در کرکوک که به صورت سنتی منطقه قدرت و نفوذ این حزب بوده و بیشترین کرسی در شورای استانی و مجلس عراق را در دست دارند، دیده می شود. برای اطلاع از مواضع و دیدگاه های این حزب کردپرس مصاحبه ای با احمد عسکری عضو رهبری حزب اتحادیه میهنی کردستان در کرکوک و عضو شورای استانی کرکوک ترتیب داد که در ادامه می خوانید:

کردپرس: با توجه به این که در آستانه برگزاری انتخابات پارلمانی در عراق هستیم، برنامه حزب اتحادیه میهنی کردستان برای به دست آوردن نتایج قبلی در کرکوک و دیگر مناطق مورد مناقشه و حفظ آرای کردها در این مناطق چیست؟

احمد عسکری: موضع و رویکرد اتحادیه میهنی از همان آغاز طرح مسئله انتخابات پارلمانی عراق به ویژه در ارتباط با مناطق مورد مناقشه و در این میان کرکوک این بوده است که همه احزاب و جریان های کُردی به صورت واحد و با لیست مشترک وارد رقابت های انتخاباتی شوند تا آرای کردها در این مناطق کاهش نیابد و از دست نرود. آرا هر چند هم کم باشد، اما به دلیل پراکندگی و عدم انسجام میان کُردها ضایع نگردد و هر یک از احزاب نیز سهم خود را از نتایج بدست آمده، ببرند. تمامی تلاش و سعی ما نیز بر آن بود که همه احزاب در لیست مشترک در انتخابات مشارکت کنند. زیرا بر این عقیده ایم که کُردها فقط از طریق حفظ اتحاد می توانند آرای واقعی خود را در انتخابات پارلمانی عراق تضمین کنند و در صورت انشقاق و نبود اتحاد، جایگاه آن ها تضعیف خواهد شد.

کردپرس: مسئله این است که تلاش ها و ابراز امیدواری هایی که شما برای اتحاد و وجود لیست مشترک میان احزاب کردستانی در کرکوک و دیگر مناطق مورد مناقشه،‌ به آن ها اشاره کردید با پایان ثبت ائتلاف ها در کمیسیون عالی انتخابات عراق با شکست مواجه شده است، به ویژه که شاهد بایکوت انتخابات پارلمانی از سوی حزب دمکرات کردستان (پارتی) در این مناطق بودیم، به عقیده شما دلایل نبود اتحاد در خانه کُردها برای شرکت در انتخابات پارلمانی به ویژه در مناطق مورد مناقشه به صورت کلی و تحریم انتخابات از سوی حزب دمکرات در کرکوک چیست؟

احمد عسکری: حزب دمکرات به دنبال شرکت در انتخابات پارلمانی عراق در مناطقی است که در آن ها دارای قدرت و نفوذ باشد. این حزب شرکت در انتخابات در هر منطقه ای را منوط به وجود قدرت خود در آن مناطق کرده است. پارتی اگر در منطقه ای دارای قدرت و حاکمیت نباشد، در آن مناطق وارد عرصه انتخابات نمی شود.

کردپرس: جنبش تغییر، جماعت اسلامی کردستان و همپیمانی برای دموکراسی و عدالت به منظور شرکت در انتخابات پارلمانی عراق در کرکوک و دیگر مناطق مورد مناقشه، ائتلافی تحت عنوان "وطن" را تشکیل داده اند، چرا اتحادیه میهنی در این ائتلاف جای نگرفت، آیا این سه حزب در این باره مذاکره ای با شما انجام داده اند؟

احمد عسکری: یکی از مشکلات تشکیل ائتلاف در مناطق مورد مناقشه برای ما، همپیمانی با حزب دمکرات است. ما به عنوان حزب اتحادیه میهنی پیش تر همپیمان حزب دمکرات بوده ایم و این حزب نیز دارای جایگاه مردمی در مناطق مورد مناقشه است. تلاس شده است که حزب دمکرات نیز وارد این معادله شود، اما پس از آن که حزب دمکرات از رقابت های انتخاباتی در کرکوک خارج شد و سیاست انتخاباتی خود برای مناطق مورد مناقشه را اعلام کرد، احتمالا اتحادیه میهنی رویکرد دیگری را در پیش بگیرد.

کردپرس: پس شما پیشبینی می کنید که اتحادیه میهنی با سه حزب اپوزیسیون کردستانی در کرکوک و دیگر مناطق مورد مناقشه عراق وارد ائتلاف شود؟

احمد عسکری: من نمی توانم در این باره اظهار نظر کنم، زیرا باید رهبری حزب در این باره تصمیم گیری کند. نظر شخصی من این است که شرکت اتحادیه میهنی کردستان در این ائتلاف، مثبت و خوب خواهد بود. نباید هیچ کردی خارج از دایره انتخابات تعریف شود. حزب دمکرات کردستان تصمیم به عدم مشارکت در انتخابات در کرکوک گرفته است. این تصمیم با تصمیم به مشارکت برای کسب رای و حفظ جایگاه و رقابت با احزاب و طیف های دیگر بسیار متفاوت است، زیرا عدم مشارکت یعنی از دست دادن همه آرا. به همین دلیل پس از اتخاذ این تصمیم از سوی حزب دمکرات لازم است که اتحادیه میهنی رویکرد و موضعی جدید و جدی اتخاذ نماید. حداقل در مناطق مورد مناقشه دارای هماهنگی و همکاری با دیگر احزاب کردستانی باشد و وارد رقابت با آن ها نشود تا آرا کُردها از بین نرود. زیرا در انتخابات آینده پارلمانی عراق، احزاب و ائتلاف های بزرگ هستند که اکثریت آرا را کسب می کنند و احزاب و گروه های کوچک دستاوردی نخواهند داشت.

کردپرس: به عنوان یکی از رهبران اتحادیه میهنی و عضو شورای استانی کرکوک که از نزدیک به اوضاع این استان به ویژه پس از رویدادهای 16 اکتبر 2017 و بازگشت نیروهای عراقی به آن واقفید، پیش بینی می کنید که اتحادیه میهنی همچون دوره گذشته بیشترین آرا و کرسی های این استان را در انتخابات پارلمانی و شورای استانی از آن خود کند؟

احمد عسکری: بر این اعتقادم که همه احزاب کردستانی جایگاه خود را در میان مردم از دست داده اند. زیرا در میان مردم نوعی از نا امیدی از احزاب به وجود آمده است و مطمئنا این نیز بر آرا تاثیرگذار خواهد بود. اما تاکید می کنم که اگر احزاب کردستانی در یک لیست مشترک در انتخابات شرکت کنند بر این اعتقادم که هنوز هم مواضع ملی گرایانه کُردی در کرکوک باقی مانده است. می توان بر این احساس ملی گرایی تکیه کرد و کُردها از شمار کرسی های خود در کرکوک و دیگر استان های مناطق مورد مناقشه محافظت کنند.

کردپرس: کاهش آرا و کرسی های احزاب کردستانی در مناطق مشمول ماده 140 به ویژه کرکوک، چه تاثیری بر سرنوشت این مناطق و اجرایی کردن این ماده قانونی خواهد داشت؟

احمد عسکری: مطمئنا اگر کردها در مناطق مورد مناقشه دارای جایگاه و وزن سیاسی خاص خود باشند، هیچ کس قادر به به حاشیه راندن آن ها نخواهد بود. با شمار کرسی هایی که احزاب کردستانی به دست آورند می توانند وزن و جایگاه و قدرت چانه زنی خود را در مجلس عراق به ویژه در ارتباط با سرنوشت و تصمیماتی که درباره این مناطق اتخاذ می شود بالا ببرند. ویژگی این مناطق این است که طیف های قومی و مذهبی زیادی در آن ها ساکن هستند. طیف های دیگر در رقابتی شدید برای تشکیل ائتلاف و اتحاد با هدف کسب بیشترین کرسی در مجلس نمایندگان هستند. در صورتی که کُردها آرا و جایگاه خود را در مناطق مورد مناقشه در انتخابات حفظ کنند، می توانند از موجودیت و مطالبات خود دفاع کنند، اما اگر خدای ناکرده در این مهم با شکست مواجه شوند، در بسیاری مسائل دیگر که با سرنوشت کُردها ارتباط تنگاتنگی دارد با شکست مواجه خواهد شد. این نیز پیامدهای منفی خواهد داشت. این که طیف های دیگر به صورت مصرانه بر تعریف هویت عربی و ترکمانی برای کرکوک و دیگر مناطق مورد مناقشه تلاش می کنند و برای رسیدن به این هدف اقدام به تشکیل ائتلاف هایی می کنند و این در حالی است که اکثرت ساکنان این مناطق کُرد می باشند و کردستانی هستند، اگر کُردها کرسی ها و اکثریت خود در این مناطق را از دست بدهند سرنوشت بدی چشم انتظار این مناطق خواهد بود.

کردپرس: پس از رویدادهای 16 اکتبر و روزهای بعد از آن و بازگشت ارتش عراق به کرکوک و برکناری نجم الدین کریم استاندار کرکوک از سوی نخست وزیر عراق، قرار بود اتحادیه میهنی استاندار جدیدی را معرفی کند، سرنوشت این مسئله به کجا رسید؟

احمد عسکری: هنوز به تلاش ها برای تعیین استاندار کرد برای کرکوک وابسته به اتحادیه میهنی درتلاش هستیم اما به نتیجه ای نرسیده ایم. به عنوان حزب اتحادیه میهنی که این منصب جزو استحقاقات این حزب محسوب می ود رزگار علی عضو دفتر سیاسی را برای تصدی این پست نامزد و نام وی را به دولت عراق تحویل داده است.

* مصاحبه و ترجمه: حسن صالحی / سرویس عراق و اقلیم کردستان

کد خبر 52732

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha