آیا تسلط اتحادیه میهنی و حزب دموکرات بر اقلیم کردستان پایان می یابد؟

سرویس جهان- فقر، سرخوردگی گسترده و ظهور بازیگران جدید در صحنه سیاسی اقلیم کردستان می تواند سرآغاز عصر جدیدی در اقلیم کردستان باشد.

دو حزب عمده سیاسی اقلیم کردستان پس از 26 سال حکومت بر اقلیم کردستان عراق در آستانه ورشکستگی سیاسی و اقتصادی هستند.

با این که اغلب ساکنان اقلیم کردستان عراق حقوق خود را که از مقدار آن هم کاسته شده دریافت نکرده اند، اقتصاد اقلیم کردستان در حال سقوط آزاد قرار گرفته و سطحی بی سابقه از فقر و نارضایتی را بوجود آورده است اما مقامات دو حزب اتحادیه میهنی و حزب دموکرات کردستان عراق در خانه های لوکس زندگی می کنند و 24 ساعت شبانه روز برق دارند. وضعیت چنان خطرناک و بی ثبات شده که فرماندهان نیروهای پیشمرگ روز 11 فوریه 2018 تهدید کردند اگر دولت اقلیم کردستان عراق حقوق نیروهای پیشمرگ را پرداخت نکند اقدام به توقیف تانکرهایی خواهند کرد که نفت اقلیم کردستان را به خارج از این منطقه برای فروش انتقال می دهند.

جمیل خدر یکی از تجار اربیل که در تمام عمر خود به حزب دموکرات رای داده است به المانیتور گفت: « هیچ کس نمی تواند این را پنهان کند که اتحادیه میهنی و حزب دموکرات دچار ترس و رعب شده اند. مردم در گذشته بیم داشتند که اگر به حزب دموکرات و اتحادیه میهنی رای ندهند این دو حزب حقوق آنها را قطع خواهند کرد اما اکنون این احزاب هستند که توانایی پرداخت حقوق مردم را ندارند بنابر این از آن بیم دارند که مردم در انتخابات آینده این دو حزب را تنبیه کنند.»

احزاب حاکم در اقلیم کردستان سال هاست از خزانه دولت و درآمدهای نفتی اقلیم کردستان برای پرداخت پول و فرصت های اشتغالزایی به منظور جذب رای دهندگان استفاده کرده اند به طوری که بخش خدمات عمومی بزرگی ایجاد کرده اند که بخش اعظم درآمدهای نفتی را می بلعد. اما این منبع مالی اقلیم کردستان به دنبال اقدامات تنبیهی دولت عراق در واکنش به برگزاری رفراندوم استقلال در 25 سپتامبر 2015 خشکیده است. رفراندوم به دنبال بازپس گیری کرکوک نفت خیز از سوی دولت عراق به یک فاجعه برای اقلیم کردستان تبدیل شد.

شاندیار که در بازار بزرگ سلیمانیه مغازه چاقوسازی دارد درباره انتخابات می گوید: « من تاکنون سه بار در انتخابات شرکت کرده ام که یک بار به احزاب اسلامی، یکبار به اتحادیه میهنی و بار آخر به گوران(جنبش تغییر) رای دادم. اما دیگر هرگز رای نخواهم داد زیرا ایجاد تغییر در این جامعه ممکن نیست.»

بسیاری از کردها با ظهور جنبش تغییر در سال 2009 که مبارزه با فساد را برنامه خود اعلام کردند، امیدوار بودند اتحادیه میهنی و حزب دموکرات قدرت انحصاری خود را در اقلیم کردستان از دست دهند. اما پیامد مجادله های سیاسی در اقلیم کردستان قطبی شدن هرچه بیشتر جامعه بود.

برهم محمد فعال اجتماعی در شهر سیدصادق استان سلیمانیه می گوید: « ناامیدی زیادی از جمله در میان هواداران اپوزیسیون وجود دارد. تعداد زیادی از مردم در این جا سال 2009 و به امید ایجاد تغییر در سیستم حکمرانی به جنبش تغییر رای دادند اما این امید رخت بربسته است.» وی که یکی از هواران جنبش تغییر است، به المانیتور گفت که وی باور دارد که شرکت این حزب در انتخابات 2014-2015 اقلیم کردستان برای این حزب یک شکست محسوب می شود زیرا هیچ چیزی را تغییر نداد. وی افزود:« اما من باز هم به جنبش تغییر رای خواهم داد اما می دانم که بسیاری از مردم سرخورده شده اند و نمیخواهند در رای گیری شرکت کنند». هنوز تاریخی برای برگزاری انتخابات شوراهای استانی تعیین نشده است اما مقامات می گویند ممکن است این انتخابات تا نوامبر آینده برگزار نشود.

مسعود بارزانی سال گذشته میلادی از ریاست اقلیم کردستان کناره گیری کرد اما همچنان رهبر حزب دموکرات است. در همین حال،تاریخ برگزاری انتخابات استانی عراق به دلیل اینکه سنی ها می گویند برای برگزاری آن خود را آماده نکرده اند هنوز معلوم نیست.

احزاب سیاسی جدید برخلاف سرخوردگی میان رای دهندگان امیدوارند رای دهندگان را به محل های اخذ رای بکشانند و اتحادیه میهنی و حزب دموکرات را به چالش بکشند. یکی از این احزاب جدید همپیمانی برای دموکراسی و عدالت است که برهم صالح نخست وزیر سابق اقلیم کردستان عراق که احتمالا سرشناس ترین سیاستمدار در منطقه اقلیم کردستان است، ریاست آن را بر عهده دارد. یکی دیگر از این احزاب رقیب حزب نسل نو به ریاست شاسوار عبدالواحد است که یکی از فعالان اقتصادی حوزه رسانه و مستغلات است. وی آشکارا با برگزاری رفراندوم استقلال در اقلیم کردستان مخالفت کرده و گذشته پاکی دارد.

احزاب عمده اقلیم کردستان که مورد حمایت برخی قدرت های منطقه هستند در انتخابات گذشته مداخله می کردند اما به نظر می رسد که وضعیت این بار فرق می کند. استفاده از تکنولوژی ثبت مشخصات رای دهندگان از طریق بیومتری راه را برای دستکاری در نتیجه انتخابات می بندد.

ریبین ابوبکر رییس کمیسیون انتخابات در سلیمانیه گفت که بیش از 3.4 میلیون نفر واجد شرایط شرکت در انختابات هستند اما حدود 300000 اسم تکراری وجود دارد، افراد فوت شده وجود دارند، آوارگان سوری و اعراب دیگر مناطق عراق هم هستند که حق رای دادن در اقلیم کردستان را ندارند. رزگار حمه محی الدین نایب رییس کمیسیون انتخابات عراق روز 3 فوریه به تلویزیون ان آر تی گفت: « سیستم جدید بیومتری تا حد زیادی از تقلب در انتخابات جلوگیری می کند.»

به نظر می رسد که ایران، ترکیه، آمریکا و بغداد که مشاهده کردند دو حزب دموکرات و اتحادیه میهنی با وجود مخالفت ها اقدام به برگزاری رفراندوم کردند عدم مسئولیت پذیری خود را نشان دادند و اکنون ترجیح می دهند بازگیران جدیدی در اقلیم کردستان روی صحنه بیایند. زمان آن گذشته که رهبران کشورها، وزرا خارجه و دفاع کشورها در اربیل توقف کنند و با مقامات اقلیم کردستان مثل همتایان خود رفتار کنند. اورسولا وندرلاین وزیر دفاع آلمان که روز 11 فوریه برای بحث در مورد عراق پس از داعش در اربیل توقف کرد با هیچ کدام از مقامات اقلیم کردستان دیدار نکرد.

علی رغم وجود مخالفت با دو حزب دموکرات و اتحادیه میهنی، این دو حزب همچنان تمام عناصری را که از آنها حمایت می کند همره خود دارند. دانا یکی از بازرگانان سلیمانیه می گوید: « من می دانم که در اتحادیه میهنی فسا وجود دارد اما من همچنان به این حزب رای خواهم داد. من در همه عمر خود این کار را کرده ام ما یک خانواده طرفدار اتحادیه میهنی هستیم.» جمیل قادر تاجر ساکن اربیل می گوید آنهایی که درگیر فساد نیستند در این انتخابات بهتر عمل خواهند کرد اگر در این جا ارتباط نداشته باشید نمی توانید هیچ کاری انجام دهید. اعتماد میان مردم و مقامات وجود ندارد.

خدر با اشاره به دیوارهای سیمانی که دورتادور خانه نیچروان بارزانی نخست وزیر اقلیم کردستان کشیده شده و نگهبانان اطراف آن پرسه می زنند می پرسد:« چرا دیوار سیمانی بزرگ اطراف خانه تان نصب کرده اید؟ چون این مقامات از مردم می ترسند.»

منبع: المانیتور

ترجمه: خبرگزاری کردپرس –سرویس جهان

کدخبرنگار: 40101

کد خبر 53708

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha