پیوند بیمه کشاورزی به جیب دولت/چشم کشاورزان به بودجه 97

سرویس کردستان- بیمه محصولات کشاورزی هرچند باید باعث کاهش دغدغه کشاورزان باشد اما تنها وعده های مسئولان را به جیب دولت پیوند زده و در این میان چشم کشاورزان را به بودجه 97 دوخته است.

به گزارش خبرنگار کردپرس، تا چند سال پیش کشاورزی قروه زبانزد خاص و عام بود و محصولاتی با کیفیت را به بازار عرضه می کرد اما تقریباً دو سالی هست که دیگر بازار محصولات کشاورزی در این شهر رونق ندارد و در دست عوامل طبیعی و سپس انسانی به نابودی رسیده و در این میان چتر نجات کشاورزان به نام بیمه باز نشده و سقوط این حوزه در حال رخ دادن است.

بیمه محصولات کشاورزی، دام و طیور در واقع برای خسارت های ناشی از سوانح طبیعی و حوادث قهری همانند تگرگ، طوفان، خشکسالی و امراض واگیر حیوانی در نظر گرفته شده و تمامی سیاست های مرتبط هم در این راستا اتخاذ یافته است.

با این وصف اما آن طور که کشاورزان خسارت دیده می گویند گویا تمامی این موارد تنها روی کاغذ و به واقع در قالب همان وعده های دلخوش کن جای دارد و در عمل چیز دیگری اتفاق می افتد.

عمل نکردن به تعهدات

بیشتر کشاورزان قروه ای در همین زمینه در گفت و گو با خبرنگار کردپرس از ضعف اجرایی صندوق بیمه کشاورزی در قروه در راستای عمل به تعهداتش معترض بودند. تعهداتی که به گفته «حسن علی زارعی» از روی کاغذ تا عمل پروسه ای طولانی داشته و آنچه روی کاغذ می آید در عمل به چشم دیده نمی شود.

این کشاورز قروه ای با وجود اینکه 62 هکتار از زمین هایش را در سال گذشته با واریز یک میلیون و 200 هزار تومان بیمه کرده است اما از پرداخت نشدن خسارت وارده به محصولاتش می گوید.

«زارعی» از پاسخ گو نبودن مسئولان امر معترض بود و افزود:«حتی اگر پرداخت خسارتی انجام شود مطابق با برآورد خسارتی که توسط کارشناسان صورت می گیرد نیست و آنچه بر روی کاغذ می آید با آنچه در عمل وجود دارد، متفاوت است.»

یکی دیگر از کشاورزان منطقه هم ضمن اینکه بر عمل نکردن مسئولان بیمه به تعهدات لازم تأکید دارد از کارشناسی نادرست برای تعیین خسارت وارد شده می گوید. به گفته «موسی کشتکار» کارشناسانی که برای برآورد خسارت در زمین های کشاورزی حضور می یابند شناخت درستی نسبت به محصولات کشاورزی و نوع خسارت وارد شده ندارند و همین حق کشاورز را پایمال کرده و زیان رسان است.

این کشاورز که برای 50 هکتار زمین زراعی اش در سال گذشته مبلغ یک میلیون و 160 هزار تومان به صندوق بیمه واریز کرده تنها 900 هزار تومان برآورد خسارت برای آن شده است. مبلغی که هنوز هم پرداخت نشده و در واقع نه تنها پول واریزی کشاورز را جبران نکرده بلکه دیر پرداخت کردن آن هم خود ضربه ناامیدی به انگیزه کشاورزان می زند. انگیزه ای که در چهره کشاورزان قروه ای در حال رخت بر بستن است و اکثریت آنان معتقدند بیمه نکردن محصولات به صرفه تر بوده و نمی ارزد وقت و هزینه های خود را برای این همه رفت و آمد هدر دهند و در نهایت به نیاز واقعی خود هم نرسند.

پرداخت متناسب با خسارت

تمامی این گلایه های کشاورزان در حالی است که بارها و بارها مسئولان خواستار توجه کشاورزان به بیمه زمین های زراعی شده اند و این مهم را عامل تثبیت کشاورزی دانسته اند.

در همین زمینه کارشناس بیمه کشاورزی شعبه قروه در گفت و گو با خبرنگار کردپرس ضمن تأیید نکردن بخشی از اعتراضات کشاورزان به تشریح موضوع در خصوص وضعیت بیمه کشاورزی پرداخت.

«هادی مهرآئین» ابتدا به ساختار کلی صندوق بیمه کشاورزی اشاره کرد و گفت:«صندوق بیمه در دست بخش خصوصی است و بانک در این زمینه تنها مسئول تطابق حساب ها و به نوعی نقش واسطه را دارد و تمامی مبالغ واریزی به صورت کشوری و از مرکز صورت می گیرد.»

به گفته وی بخش اندکی از اعتبار صندوق توسط حق بیمه پرداختی کشاورزان تأمین شده و بخش عظیم آن هم که تقریباً بیش از 70 درصد است از طریق دولت فراهم می گردد.

«مهرآئین» با بیان اینکه حداکثر تلاش بانک برای تسهیل در روند کار است، افزود:«دستورالعمل صندوق به صورت سالیانه تغییر کرده و بر همین اساس بسیار متنوع بوده و شفافیت در آن تا حدی است که قابلیت جابجایی حتی یک ريال از مبالغ وجود ندارد.»

وی با بیان این مطلب در واقع سخن کشاورزان در خصوص اینکه مبالغ در نظر گرفته شده برای خسارت وارده به صورت کامل پرداخت نمی گردد را تأیید نکرد.

این کارشناس کشاورزی همچنین میزان خسارت تعیین شده را براساس نظریه کارشناسی دانست و تصریح کرد:«وقتی خسارتی به محصولی وارد شد توسط کارشناس بررسی و برآورد خسارت صورت می گیرد و در واقع میزان غرامتی که تأیید می گردد بستگی به خسارت وارد شده دارد.»

«مهرآئین» در واقع به دنبال گفتن این مطلب است که کم و زیاد بودن میزان مبلغ پرداخت شده به کشاورز مطابق با خسارت وارد شده بوده و لذا اینکه پول پرداختی به کشاورز کمتر از میزان تعیین شده است چندان قابل قبول نیست.

به گفته وی شاید مقداری در زمان طی شده برای پرداخت مشکل وجود داشته باشد و غرامت ها به موقع واریز نگردد، اما هرگز تغییری در مبلغ برآورد شده ایجاد نخواهد شد.

جبران نظارت اشتباه

کارشناس بیمه کشاورزی قروه در ادامه در خصوص ضعف نظارت کارشناسی که بسیار مورد اعتراض کشاورزان بود، اظهار داشت:«در واقع تمامی کارشناسان بیمه کشاورزی دارای تخصص لازم بوده و عضو نظام مهندسی هستند و برای وارد شدن به کار نظارت پس از گذراندن دوره های مختلف و کسب تجربه انتخاب شده و اینگونه نیست که به سادگی وارد مرحله نظارت شوند.»

«مهرآئین» با تأکید بر اینکه اشتباه در همه مسایل وجود دارد اما این به ندرت اتفاق می افتد، عنوان کرد:«به خاطر گستردگی رشته کشاورزی این اشتباهات طبیعی است و پیش می آید اما این مسئله ای نیست که قابل جبران نباشد چرا که امکان دارد اشتباه از نظر کارشناسی رخ دهد اما در نظارت های بعدی توسط ناظر مقیم بیمه استان و کارشناس شعبه رصد شده و اصلاح می گردد.»

وی کشاورزی را یک پروسه ای بدون قطعیت دانست که از کاشت تا برداشت محصول تحت تأثیر عوامل مختلفی بوده و برای همین امکان دارد آن نتیجه ای که مدنظر کشاورز است حاصل نشود.

تضمینی امیدبخش

صندوق بیمه متولی اصلی بیمه کشاورزی است و در صورتی که کشاورز اعتراضی به این نهاد داشته باشد می تواند به شرکت بیمه و سپس در صورت اقناع نشدن به شعبه بانک کشاورزی برای پیگیری کار خود مراجعه نماید. کارشناس بیمه کشاورزی قروه ضمن بیان این مطلب، افزود: «در صورتی که کشاورز از مسئولان بیمه در بانک هم پاسخی قانع کننده دریافت نکرد می تواند برای ادامه روند کار خود به صندوق بیمه استان مراجعه کند.»

به گفته «هادی مهرآئین» اعتبار بیمه نامه ها یک سال زراعی یعنی از مهر ماه سال جاری تا مهر ماه سال بعد خواهد بود و کشاورزان لازم است در این بازه زمانی برای بیمه زمین یا اعلام وقوع خسارت خود اقدام کنند.

وی در خصوص بودجه صندوق بیمه و نحوه پرداخت آن تصریح کرد:«صندوق بیمه ردیف بودجه خاصی نداشت و در واقع غرامت ها با برآورد خسارت توسط اکیپ کارشناسی پس از وقوع خسارت تعیین و به مرکز اعلام و مبلغ خسارت پس از تأیید صندوق بیمه مرکزی و تأمین اعتبار لازم توسط دولت پرداخت می شد.»

«مهرآئین» همچنین از ایجاد تغییرات مثبت در بودجه صندوق بیمه خبر داد و یادآور شد:«در بودجه 97 یک ردیف بودجه برای صندوق بیمه اختصاص یافته است و می توان این نوید را به کشاورزان داد که دیگر تأمین اعتبار غرامت ها تضمینی بوده و پرداخت ها اصولی تر شکل خواهد گرفت.»

وی در ادامه از کشاورزان خواست که به نظر کارشناسان احترام گذاشته و حداکثر یک هفته پس از وقوع خسارت به بانک مراجعه و اطلاع رسانی دقیق کرده و شرایط ظهر بیمه نامه را به طور کامل رعایت نمایند.

عمل به قانون

میزان خسارت پرداختی سال گذشته در استان 21 میلیارد تومان بود این در حالی است که حق بیمه دریافتی تنها 6 میلیارد تومان از کشاورز بوده است. متصدی امور بیمه کشاورزی شعبه قروه با گفتن این مطلب از محاسبه مساحت زمین توسط دستگاه «جی پی اس» خبر داد و این مسئله را عامل اصلی اعتراض کشاورزان در راستای کم شدن مساحت و مبلغ خسارت برآورد شده دانست.

به گفته «منور جوانمردی» بیمه نامه به صورت خوداظهاری تکمیل شده و در واقع سال ها قبل زمین های زیر 5 هکتار «جی پی اس» نمی شدند اما تقریباً دو سالی است که مساحت تمامی زمین ها توسط دستگاه «جی پی اس» محاسبه می گردد.

وی با بیان اینکه در مواردی پس از تعیین مساحت زمین توسط دستگاه، مساحت اعلام شده توسط کشاورز کاهش می یابد، افزود:«همین مسئله اعتراض آنان را به همراه دارد و معتقدند که باید براساس گفته های خودشان برآورد خسارت شود و در حالی که کارشناس بنا به قانون عمل می نماید.»

گرانی و بی انگیزگی

این مسئول در امور بیمه همچنین از بیمه شدن 31 هزار هکتار زمین های زراعی شهرستان در سال گذشته خبر داد و این میزان را در سال جاری 37 هزار هکتار بیمه نامه کامل و 16 هزار هکتار بیمه پایه دانست و تصریح کرد:«بیمه پایه امسال جدید بوده و در واقع بیمه ای با حق بیمه ارزان برای موارد خطر حاد و فراگیر است».

«منور جوانمردی» در ادامه از گران شدن حق بیمه های سال جاری خبر داد و همین مسئله را یکی دیگر از دلایل بی انگیزگی کشاورزان برای ادامه بیمه دانست.

به گفته وی خسارت پرداختی سال گذشته در قروه در گندم دیم 27 میلیارد ریال و در گندم آبی 3 میلیارد ريال بود و همچنین برای کلزا یک میلیارد و 500 میلیون ريال و 160 میلیون ريال هم برای جو در نظر گرفته شده است.

«جوانمردی» خشکسالی، سرمای زمستانه و بهاره، باران های سیل آسا، زلزله، تگرگ، طوفان، گرمازدگی و باد گرم را از جمله عوامل خطر مورد تایید بیمه عنوان کرد و تمامی این موارد را در صورت وقوع، لازم برای پرداخت غرامت دانست.

این گفته ها در حالی است که کشاورزان معتقدند بعضی از موارد تنها روی کاغذ است و در عمل به چشم نمی آیند. هرچند به گفته «منور جوانمردی» سال گذشته مورد خشکسالی در قروه برای خسارت وجود نداشته است و در بیشتر موارد عوامل مدیریتی از قبیل رعایت نکردن آیش، مبارزه نکردن با آفات و بیماری ها، شخم نامناسب و کشت ناموقع و... سبب بروز خساراتی شده که برابر موارد اعلامی در ظهر بیمه نامه که به اطلاع کشاورزان رسانده شده، مشمول پرداخت غرامت نخواهند بود.

با این اوصاف باید منتظر ماند و دید آیا راهکار جدید در بودجه 97 انگیزه خشکیده کشاورزان را زنده می سازد یا این هم نوعی درمان سطحی و در واقع همانند وعده های همیشگی تنها در قالب سخن خواهد بود.

کد خبر 53887

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha